Test és lélek

5 dolog, ami szép az őszben

A gyerekek visszatérnek az iskolába, a felnőttek a munkahelyükre, vége a pörgős nyárnak, ráadásul az idő is egyre hidegebb lesz. Épp ezért az ősz sokakat inkább borongós hangulattal tölt el – pedig sok minden van, amit szerethetünk benne. Máris mutatunk ötöt ezek közül.

1. Színek és illatok kavalkádja

Nincs még egy olyan évszak, amelyik annyira színes lenne, mint az ősz. A levelek szinte napról napra változtatják a színeiket, a zöldből mélyvörösbe, majd sárgába váltanak. Épp ezért érdemes minél gyakrabban megcsodálni a változásukat – akár a közeli parkban is, de az erdei séta, kirándulás még jobb ötlet, hiszen ilyenkor teljesen ki tudunk kapcsolódni a mindennapok rohanásából. Az erdő illatait is kiélvezhetjük ilyenkor: a földes aromákat és a vadon termő növények, őszi gyümölcsök illatát remekül kiemeli a hűvösebb levegő. Otthon pedig elővehetjük az illóolajokat, az illatgyertyákat, és a fahéjas illat- és ízvilág is bekúszik lassan a konyhánkba, amikor süteményt sütünk.

2. A hőmérséklet változásai

A nagy meleg után sokszor kifejezetten jólesik egy kis lehűlés. Az éjszakáink is kellemesebbek lehetnek, amikor már nincs álmatlanságot okozó hőség. Ráadásul az ősz első hónapjaiban az idő legtöbbször tökéletes a kiránduláshoz: akár egy pulóver is elég, hogy ne fázzunk, még feltölthetjük magunkat napfénnyel és friss levegővel és persze élményekkel, de már nem éget úgy a nap, ahogy a nyár derekán. Érdemes kihasználni az aranyfényű őszi napokat, és minél többször kimenni a szabadba, és nagyokat szippantani a csípőssé váló levegőből.

3. Az őszi finomságok

Az ősz számtalan zöldséget és gyümölcsöt kínál a szőlőtől a szilváig, a körtétől a sütőtökig. Az étkezési szokásaink is átalakulnak ilyenkor: a könnyű nyári fogások helyett belopakodnak az étrendünkbe a „comfort food”-nak is nevezett lélekmelengető ételek, a forró teák, a forró csokoládé. Az őszi ízutazás egyedülálló élményeket tartogat, a közös főzés pedig a család kedvelt programja lehet az esősebb napokon. Ha van időnk, fedezzünk fel új recepteket, kísérletezzünk olyan őszi gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyeket eddig nem nagyon használtunk a konyhában. A kora ősz langyos napjain pedig

tarthatunk egy-egy grillpartit vagy hagyományos szalonnasütést. A hűvösebb időben kifejezetten jól tud esni a tábortűz melege.

4. Az ősz remek időszak az utazásra

A legtöbb bel- és külföldi úti cél más arcát mutatja ilyenkor, mint nyáron. Akinek iskolás gyerekei vannak, már nehezebben indul el hosszas, messzi túrákra ilyenkor, de egy-egy belföldi hétvége, vagy akár egy egynapos városlátogatás könnyedén belefér a programunkba. Az ősz a legjobb időszak arra, hogy felfedezzük, milyen csodák várnak minket az országon belül, vagy épp csak átlépve az országhatárt. Sokszor a közvetlen környékünk is bővelkedik rejtett kincsekben, amelyek mellett akár minden nap elmegyünk, anélkül, hogy észrevennénk őket. Most rájuk csodálkozhatunk! De olyan úti célt is választhatunk, ahol eddig még soha nem jártunk. Ráadásul ebben az utószezoni időszakban a szállodák és fogadók is kedvező ajánlattal várják a vendégeket, így ilyenkor gazdaságosabban utazhatunk, mint a főszezonban.

5. Az ősz egyedi, melengető divatja

A hűvös idő beköszöntével jön a puha pulóverek, az egyedien variálható rétegek szezonja. Nem izzadunk bele a leglengébb ruhába is, ráadásul egy viszonylag korlátozott ruhatárból is rendkívül változatos szetteket rakhatunk össze. A hosszabbá váló esték pedig remek alkalmat teremtenek egy alapos gardróbrendezésre, a rég nem használt kincseink felfedezésére, és az új összeállításokkal való kísérletezésre. Akár ruhacsere-partit is rendezhetünk a barátnőinkkel, ahol a már nem használt darabok találhatnak új gazdára, és mi is új ruhákkal gazdagodhatunk.