Test és lélek

5 perc az egészséges életmód felé vezető úton

Az egészséges életmód nem valami lemondásokkal teli, és rengeteg időt igénylő hókuszpókusz. Néha elég egészen egyszerű dolgokat beépítenünk az életünkbe, amelyek, ha szokássá válnak, máris elindítanak az egészségesebb élet felé vezető úton. A legtöbbjükhöz öt perc is elég, de ha napi rendszerességgel csináljuk, komoly változást tudnak hozni.

Vajon milyen apró, ötperces szokások segítenek rálépni az egészséges életmód felé vezető útra? Mutatunk belőlük egy csokorral.

Az egészséges életmód első lépése: reggelizzünk!

Ha eddig egyetlen kávé volt a reggelink, ideje változtatni ezen. Persze nem kell komplett svédasztalt feltálalni reggelire az egészséges életmód jegyében. Egy gyors szendvics, müzli vagy turmix elkészítése nem tart tovább öt percnél. Kezdjük a reggelt mindjárt egy nagy pohár vízzel, utána pedig készítsük el azt az ételt, ami a legjobban esne reggel. Van, aki egy könnyű banánturmixra szavaz, van, van, aki a zabkását kedveli, más a müzlit vagy a szendvicset. A zabkását már előző este is bekészíthetjük a hűtőbe, reggelre épp összeérik az íze.

Védjük a bőrünket!

Akármilyen kozmetikumot használunk, ha napközben kitesszük a bőrünket a napfény ártalmas, öregítő hatásának, sajnos előbb-utóbb megjelennek a ráncok. A napsugarak nem csak a nyári verőfényben öregítik a bőrt, hanem felhős időben vagy akár télen is, sőt, akkor is hatnak, ha bent, az ablak mellett ülünk. Vagyis sminkelés előtt szánjunk rá néhány mozdulatot a fényvédő krém felkenésére.

Álljunk meg egy nyújtózásra!

Munka közben rendszeresen álljunk fel a gép elől, és sétáljunk egyet az épületen belül. Nem kell messzire menni, már az is megmozgat egy kicsit, ha a mellékhelyiségig és visszafelé tesszük meg az utat. Közben pedig szakítsunk időt arra is, hogy nyújtózzunk egy nagyot, az izmaink és ízületeink hálásak lesznek érte.

Gondoljuk át az ebédet!

Miközben a menzai sorban állunk, és az étlapot tanulmányozzuk, gondoljuk át, mit is szeretnénk választani. Valóban az egészséges életmód céljait szolgálja ez az étel, vagy jobb lenne mást választani helyette? Ha nem ösztönből, hanem átgondoltan döntünk, máris egészségesebben választunk.

Sétáljunk egy kicsit az egészséges életmód kedvéért!

Ha van rá lehetőségünk érdemes, akár csak öt percre is kimenni a szabadba – például egy megállónyit sétálni busz helyett. De az is mozgásnak számít, ha lift helyett a lépcsőt választjuk. Ha a munkanap végeztével beiktatunk öt perc sétát, a fejünk is kitisztul egy kissé, és a munkahelyi stresszt is képesek leszünk magunk mögött hagyni. Ez pedig legalább annyira fontos az egészséges életmód szempontjából, mint a séta fizikai hatása.

Igyunk egy pohár zöld teát!

A napi második kávé helyett érdemes inkább az antioxidánsokban gazdag zöld teát választani. Bár a kávéról is egyre több kutatás ismeri el, hogy beilleszthető az egészséges életmód keretei közé, az egészéges vegyületekben gazdag zöld tea a lehető legegészségesebb serkentő ital. Igaz, nem olyan hirtelen a hatása, mint a kávéé, de egyenletesebben, tovább hat.

Takarítsunk ki!

Mi köze a takarításnak az egészséges életmód témájához? Nagyon is sok, hiszen a külső rend a belsőre is hat. Nem kell minden nap nagytakarítást rendezni, de ha rászánunk pár percet egy különösen rendetlen felület megtisztítására, máris jobban érezzük magunkat. Elég, ha csak elpakolunk a konyhapultról, vagy kiszelektáljuk egy fiók tartalmát, a rendszeresség itt is meghozza a gyümölcsét.