Test és lélek

5 tipp, hogy kordában tartsuk az allergia tüneteit

Van, aki már tavasz óta küzd vele, de a legtöbben mégis az augusztus végi parlagfű-virágzáskor tapasztalják meg legerősebben az allergia kellemetlen tüneteit. De mit lehet tenni, hogy lehetőleg minél kevésbé viseljen meg bennünket ez az időszak?

A parlagfű-allergiások között jeles dátumnak számít az augusztus 20. Az ünnep körüli napokban szokott ugyanis berobbanni az allergia kellemetlen tüneteit kiváltó parlagfű virágzása. Ám van olyan pollenallergiás is, aki akár kora tavasztól késő őszig folyamatosan szedi az allergiára felírt gyógyszereit. Erről nem is szabad önhatalmúlag lemondani – sőt, az allergiás tünetekkel fontos orvoshoz fordulni, nehogy a kezeletlen allergia asztmába csapjon át. Ám van néhány olyan praktika, amely a gyógyszerek mellett segít kordában tartani a kellemetlenségeket.

Enyhíthetjük az allergia tüneteit, ha figyeljük a pollenjelentést!

 

Bár az allergiások a tüneteik erősségén maguk is érzik, mikor magas a pollenkoncentráció, érdemes figyelemmel kísérni a napi pollenjelentéseket. Ha megtehetjük, a magas pollenkoncentrációjú napokon (ezek sokszor a szeles, ám napsütéses napok) tervezzünk beltéri programot: séta helyett menjünk moziba, intézzük el az ügyeinket a légkondicionált irodákban, vagy ilyenkorra időzítsük a hosszasabb bevásárlásokat, illetve a szabadtéri sport helyett az edzőteremben végzett edzéseket.

 

Tisztítsuk gyakran a textileket!

 

Amikor hazaérünk, öltözzünk át, mossuk gyakran a ruhákat, és szárítsuk őket a lakásban vagy szárítógépben. Így a lehető legkevesebb pollent visszük be a lakásba, és azt is megakadályozhatjuk, hogy a szabadban való szárítás során újabb adag pollen ragadjon a ruhánkra. Az ágyneműt, törölközőt is mossuk gyakran, hogy viszonylag kevés allergén tapadhasson rá, és így minél kevésbé szenvedjük meg az allergia tüneteit.

 

Napszemüveggel az allergia tünetei ellen

 

Napközben, különösen szeles időben viseljünk napszemüveget, hogy minél kevesebb pollen irritálhassa a szemünket. Bár a maszkviselés nem mindenkinek a kedvence, a legtöbb allergiás állítja: enyhébbek az allergia tünetei, ha a számukra ártalmas pollen csúcsidejében maszkot viselnek. Érdemes megpróbálni!

 

Mossunk hajat gyakrabban!

 

Nem csak a ruháinkon, hanem a hajunkon és a bőrünkön is megülhet az allergia tüneteit kiváltó pollen. Épp ezért minden este zuhanyozzunk le, és ha lehet, a hajunkat is öblítsük le. Így a párnánkon is kevesebb irritáló pollen landol. Az arcunkat napközben is érdemes többször lemosni (akár azon az áron is, hogy utána újra kell sminkelni), sőt, tengervizes orrspray-vel akár az orrunkat is átmoshatjuk.

 

Allergia és keresztallergia: a rejtélyes összefüggés

 

Az allergiások gyakran tapasztalják, hogy egyes ételek fogyasztásakor felerősödnek a tüneteik, vagy akár a szájukban, garatukban érezhetnek viszketést, irritációt. Ez a jelenség a keresztallergia: bizonyos ételek (főként zöldségek és gyümölcsök) egyes fehérjéi hasonlóak az allergia tüneteit kiváltó fehérjékhez, így a szervezet ezekre is túlérzékenységgel reagál. A parlagfűre allergiások például az ilyenkor szezonális görögdinnye és sárgadinnye fogyasztásakor is tapasztalhatnak ilyesmit. Az azonban egyéni érzékenység kérdése, kinél jelentkezik a keresztallergia, és milyen erős tünetekkel jár. A keresztallergiás tüneteket kiváltó élelmiszert azonban ilyenkor sajnos száműzni kell az étrendből.