Test és lélek

5 tipp, hogy télen is egészséges maradjon az egész család

A járványhelyzet nem könnyíti meg a dolgunkat, ha a család egészségére igyekszünk vigyázni. Ám a szinte már szokványosnak számító téli betegségek elkerüléséért azért ilyenkor is tehetünk egyet s mást. Vajon hogyan tudjuk elősegíteni, hogy a családban lehetőleg mindenki a legjobb formában legyen? Mitől lesz a lehető legstabilabb a család egészsége?

A család egészsége szempontjából három alapvető dolog számít a legtöbbet: a táplálkozás, a mozgás és a pihenés. Ha ez a három dolog egyensúlyban van, akkor már csak némi finomhangolásra van szükség, hogy még jobb legyen a helyzet. Vajon mire érdemes különösen odafigyelni?

Szükségünk van a napsütésre!

Bár most épp rövidek a nappalok, érdemes kihasználni a világos órákat. Reggel máris jó, ha széthúzzuk a függönyt, és beengedjük a fényt, napközben pedig, amikor csak lehet, menjünk ki a szabadba. Ez egyrészt hozzásegít, hogy feltöltsük a D-vitamin raktárakat a szervezetünkben, másrészt pedig az alvás-ébrenlét ritmusának beállítását is támogatja, vagyis pihentetőbbek lesznek az éjszakáink. Nem utolsó sorban pedig a szabadban végzett mozgás az immunrendszer munkáját is segíti.

A család egészsége szempontjából legjobb a színes étrend

A vitaminokat a legjobb természetes forrásukból bejuttatni a szervezetünkbe – ebben pedig az segít, ha minél több színt igyekszünk feltenni a tányérunkra. A zöld leveles zöldségek vagy a brokkoli mellett legyen jelen a béta-karotinban gazdag narancssárga sárgarépa és sütőtök, a fehér karfiol, vagy a piros paradicsom is. A lila szín képviseletében jöhet a padlizsán, a vörös szőlő vagy az áfonya. Minél szélesebb a színpaletta, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy az étrendünkben a vitaminok és az ásványi anyagok terén is megvan a kellő változatosság. Ugyanakkor vannak olyan vitaminok is – például a D-vitamin – amelyekből nehéz étrendkiegészítő nélkül bevinni a szervezetbe a kellő mennyiséget. Mielőtt azonban vitaminkészítményt kezdenénk szedni, vagy adnánk a gyereknek, mindenképpen kérdezzük meg erről a háziorvost vagy a gyerekorvost.

A víz ilyenkor is fontos!

Amikor nem érezzük, hogy melegünk van, hajlamosabbak vagyunk kevesebbet inni, mint nyáron. Pedig a megfelelő mennyiségű folyadék télen is rendkívül fontos a család egészsége szempontjából. A fűtött szobában ráadásul gyakran száraz a levegő, már csak ezért is viszonylag sok vizet kellene innunk. Legyen ott a kulacs vagy a pohár a kezünk ügyében, és kortyolgassunk is belőle pár percenként.

A bőrünknek extra védelemre van szüksége

A hideg másképpen viseli meg a bőrt, mint a nyári napsütés, de ilyenkor is extra védelemre van szüksége. A fényvédelmet télen sem szabad elhanyagolni, hiszen, bár nem érezzük olyan erősnek a napsütést, mint nyáron, az UV-sugárzás ilyenkor is itt van, és károsítja a bőrt. Vagyis a nyáron használt fényvédőt semmiképp ne felejtsük el felkenni, amikor elmegyünk otthonról. Ha havas hegyeken kirándulunk, még fontosabb a fényvédelem. A hideg szárító hatása ellen pedig a nyárinál testesebb, zsírosabb krém használatával védekezhetünk. Külön figyelmet kell fordítani a száj és a kéz bőrére, amelyek ilyenkor nagyon könnyen kiszáradnak. A gyerekek ráadásul rágcsálni is kezdik a kicserepesedett ajkat, ez pedig kellemetlen sérülésekhez vezethet. Épp ezért, jó, ha mindig kéznél van valamilyen ajakbalzsam. A kezünket pedig a hideg mellett a kézfertőtlenítő zselé használata is megviseli, így jó, ha egy kis tubus kézkrém is mindig van a táskánkban, hogy bármikor felfrissíthessük a bőrünket.

A család egészsége azon is múlhat, mennyit alszunk!

A tél a természetben a lelassulás időszaka. Nem véletlen, hogy az egészséges életmóddal foglalkozók ilyenkor szokták a „bekuckózást” emlegetni. Bár a városi életmód azt is magával hozta, hogy már nem térünk aludni a sötétedéssel, hanem egyszerűen villanyfénynél folytatjuk tovább a tevékenységeinket, érdemes valamelyest engedni ennek a természetes ritmusnak. Legalább az ünnepi időszakban aludjunk, pihenjünk kicsit többet – abban a biztos tudatban, hogy a passzív pihenés nem lustaság, hanem olyasmi, amit testünk-lelkünk meghálál majd. A gyerekeket is érdemes ebben az időszakban rávenni a kicsit korábbi lefekvésre.