Test és lélek

8 tipp, mivel üthetjük el az időt, ha karanténban a család

Azt is megértük, hogy valóban eltöltöttünk egy bő hetet karanténban, és nem csak a korlátozások meg a home-office miatt éreztük magunkat abban. Igen, azt az igazi karantént, amikor nem hagyhatod el a lakásod azért sem, hogy egy kenyérért elugorj a boltba.

Szóval megérkezett a határozat, mely szerint a család minden tagjának szigorúan otthon kell tartózkodnia 0-24-ben és természetesen minket sem látogathat senki.

Az első gondolatok ilyenkor vegyesek lehetnek, hiszen az emberre hirtelen rászakad, hogy akkor most a nagy mozgásigényű gyerkőc hogy bírja majd, és mégis ki intézze el nekünk, hogy legalább egy kis friss pékáru kerüljön az asztalunkra. No, meg hogy mit is csináljon úgy egész nap a család, hiszen ezek mégiscsak speciális körülmények. Aki beteg, annak nyilván nem okoz fejtörést, mivel töltse az időt, hiszen örül, ha már végre kimerészkedik az ágyból. De lehetnek akár enyhe tünetek vagy telhet úgy ez az időszak, hogy az utolsó napokban már viszonylag jól érezzük magunkat.

Szerintem vegyünk egy mély levegőt, és próbáljunk a dolog pozitív oldalára koncentrálni: együtt lehet a család! Bevallom, nekünk pl. sokkal könnyebb most karanténkodni, mintha egy bő fél éve a kis másfél szobás panellakásunkban ért volna ez a dolog. Szerencsénkre a családi házban a levegőzés megoldható az udvaron. De nézzük, mivel is tölthetitek ezeket a napokat, ha ti is így jártok, vagy egyszerűen csak nem szívesen mozdultok ki a zord időjárás miatt. Íme néhány tipp:

1. Kuckózzatok be mindannyian egy-egy csésze meleg teával egy jó családi film társaságában!

Ha az ember egészsége egyébként sem az igazi, akkor nem is nagyon vágyik más programra, csakis valami olyan dologra, amihez a kisujját sem kell megmozdítania.

2. Legyen részese az egész család a házimunkának!

Már egy ovis gyerkőc is simán segíthet a teregetésben, a zoknik összepároztatásában és elpakolásában. Ha kertes házban laktok, akkor apának is segíthetnek a gyerkőcök a fűnyírásban, az őszi falevelek összegereblyézésében. A segítség jól jön a szülőknek, és sok kisgyerkőc még élvezi is a (számukra) változatos programot.

3. Süssetek együtt valami finomat!

Legyen az akár egy finom sült tök, vagy próbáljátok ki valami új sütőtökös vagy bármilyen egyéb finomság receptjét. A kisebbeknek nagy élmény még kókuszgolyókat is formázni, de számos egyszerű, gyerekekkel is könnyen elkészíthető, sütés nélküli receptet találtok a neten.

4. Vásároljatok be együtt online!

Ha már élőben elmarad a nagybevásárlás, helyette intézheti együtt a család ezt online (ha a lakóhelyeteken erre van lehetőség). Ha eddig nem így intéztétek a bevásárlást, most könnyen rákaphattok, mi biztosan kialakítottunk így egy újabb szokást, ami megkönnyíti a mindennapokat.

5. Üljetek le együtt társasozni!

Vegyétek sorra az otthon lapuló társasokat vagy akár a rég elfeledett, szekrény mélyén porosodó, gyerekkori kedvenceket, kártyázzatok, sakkozzatok, a lényeg, hogy szórakozzon együtt a család. Mi annyira belejöttünk, hogy már valami újra is vágytunk és az online nagybevásárláskor egy szuper társas is belekerült a kosárba!

6. Lomtalanítsatok!

Nálunk örökös probléma volt ezidáig, hogy lomtalanításra soha nincs idő. Hétköznap lehetetlen, hétvégén pedig a közös program mellett is megvannak a prioritások: főzés, takarítás, mosás stb. A lomtalanítás már egyszerűen sosem fér bele, a szabadság kevés; amikor van, akkor pedig elutazunk vagy épp ünnepekre készülünk, esetleg kipihenjük az aktív pihenést… Most végre itt az idő kicsit gatyába rázni a lakást, egy kis helyet csinálni a túlzsúfolt szekrényekben. A feleslegessé vált, de jó állapotban lévő holmikat pedig meghirdethetitek különböző online platformokon.

7. Térképezzetek fel online Facebook-eseményeket!

Rengeteg online programot, eseményt lehet találni, amióta a korlátozások időszakát éljük. Online hangtálfürdő, meditáció, különböző online képzések, élményfestés, közös kézműveskedés vagy torna és sorolhatnánk. A közösségi oldalon az eseményeket kiválasztva célzottan rászűrhetünk az online lehetőségekre. Válasszunk ki egy-egy programot, ami felvillanyozza a családot vagy legalább a csapat egy részét!

8. Tervezzétek meg a következő családi kirándulást!

Ha már a szó szoros értelmében nem tudunk kirándulni, legalább gondolatban tegyük meg ezt! Most aztán van idő utazós blogokat olvasni és ötletet meríteni akár a KidsOasis élménybeszámolóiból vagy a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyeinek kínálatából. Nézegessünk képeket, cikkeket, videókat a neten hazai varázslatos tájakról, merítsünk ötletet, tervezgessünk és szavazzunk, hová mennénk együtt szívesen, amint lesz rá lehetőségünk.