Test és lélek

A méhcsípés és darázscsípés azonnal elmúlik, ha ezt a 2 egyszerű lépést követed!

Nyáron nem ritka jelenség a méh- és darázscsípéstől hangos gyermek az udvaron! De aggodalomra semmi ok, ha követed a pofonegyszerű 2 lépéses kezelést, fél órán belül el is felejti gyermeked, hogy egy fullánkos áldozatává vált...

darázscsípés, méhcsípés kezelése

Miért csípnek?

A csípés legtöbbször önvédelemből történik. Ilyenkor mérgüket beleeresztik az áldozatukba. Ha táplálkozási céllal történik mindez, akkor nem bocsátanak ki méreganyagot. A darazsak olyankor is csípnek, ha megzavarja valaki a nyugalmukat, behatol a felségterületükre. A méhek csak legvégső esetben fordulnak ehhez a módszerhez: amikor az életüket érzik veszélyben. Ugyanis támadás közben a fullánkjuk kiszakad, minek következtében rövid időn belül elpusztulnak.

 

Hogyan előzhetjük meg a darázs- és méhcsípést?

Szeretik az udvaron virágzó lóherét, ne mászkálj mezítláb! Kerüld a virágos és sárga színű ruhákat, melyek nektárgyűjtésre ösztönzik őket! Szeretik az édességeket: lekvárt, üdítőt, mézet és a sört is. Fokozottan figyelj a természetben fogyasztott ételekre, étkezésre!

... és ha minden óvintézkedés ellenére mégis megcsípett egy méh vagy darázs...

Ha allergiára gyanakszol, vagy lenyeltél egy fullánkost, azonnal el kell juttatni az áldozatot a kórházba! Azonban legtöbbször csak kellemetlen tünetről van szó, amit a bőrbe juttatott méreganyag vált ki a szervezetből. Mindannyiunkat csípett már meg méh vagy darázs, emlékszünk a keményre dagadt vörös udvarú féltenyérnyi bőrelváltozásra!

Nos, ennek vége!

 

Álljon itt a saját történetem!

Nálunk nyáron a gyerekek mindig mezítláb szaladgálnak a kertben. A lóhere remekül alkalmazkodott a gyakori fűnyíráshoz, minek eredményeként néhány nap alatt képes virágot hozni. A méhek ezeket is szorgalmasan porozzák. Így aztán nyaranta, gyerekenként a 4-5 csípés sem ritka. Amikor megtörténik a baj,

  1. azonnal cseppentek a csípés helyére a teafa (Melaleuca alternifolia) és vadlevendula (Lavandula latifolia spica) illóolajak keverékéből 4-5 cseppet,

  2. teszek rá ecetes ruhát, rákötöm a fájós lábacskára, ami persze jelentős javuláson esik át a kötés látványától is! :-)

De ami még ennél is szebb: kb fél órán át bírják elviselni gyermekecskéim a lábukon, ami elegendő is ahhoz, hogy a bedagadt lángoló érzés elő se tudjon jönni, ami a méh- és darázscsípés kötelező velejárója, ha kezeletlenül hagyjuk a csípést. Fél óra elteltével még azt sem tudom megmutatni pontosan hol volt a csípés helye....

 

... és ismét eljutottunk az illóolajokhoz, az illóolajok verhetetlen erejéhez!

A teafa és a vadlevendula illóolaja erőteljes, ugyanakkor szelíd hatását mutatja meg a rovarcsípés okozta viszketés, fájdalom és gyulladásos tünetek lohasztásában. A vadlevendula és teafa szinergiája kiváló a fertőtlenítésben, vírus-, gomba-, és baktériumölő tulajdonságokban, hűsít és fájdalmat is csillapít! Gyerekeknél is alkalmazható, mindkét illóolaja használata biztonságos!

Azonban sohase feledd el új illóolaj használatánál elvégezni a bőrpróbát: csuklód vagy alkarod belső részére cseppents az illóolajból, és ha 12 órán belül sem jelentkezik semmiféle elváltozás a bőrön, teljes biztonsággal alkalmazható!

Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, és beszerzett egyet, azonnal kórházba kell őt juttatni! Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha méh vagy darázs kerül a légcsőbe, nyelőcsőbe. Allergia esetén hatástalan a fenti gyógymód!

Még több hasznos tipp az egészésgedért a Test és lélek rovatban!