Test és lélek

A Pécsi kalandorok számára mit jelent a családbarát jelző?

Mit fognak nézni a szálláshelyeken? Megtudhatjátok a lenti sorokból!

 

Hogy mi a családbarát, az változó. Nálam például a legutóbbi utunkon egy nem túl nívós hotel nyerte el a címet, mert a recepciós kislány végtelen türelemmel bírta a négy megkergült gyerek rohangálását és szüntelen akváriumüveg-kopogtatását, ami alatt a fáradt szülők egy kis levegőhöz juthattak.

Elsőre az is kellemes meglepetés volt, amikor adóm töredelmes bevallásának leadásakor a NAV ügyfélterében fedeztem fel játszósarkot. Ez utóbbi élményt egy kicsit árnyalta, hogy a játszósarok felügyeletével egy gorilla testalkatú biztonsági őrt bíztak meg, aki szemmel láthatóan alacsony szintű pedagógiai képzéssel rendelkezett. Úgyhogy a gyerekem inkább a rendkívül érdekes sorban állást választotta a játszósarok helyett.

 

Van, akinek a bébiszitter-szolgáltatás, van, akinek a gyerek-svédasztal dobogtatja meg a szívét a családbarát hotelek böngészésekor, nem vagyunk egyformák.

Nem várom el például, hogy levehető oldalú kiságyat biztosítsanak nekünk, vagy az általam főzött milánói spagetti megtévesztő másolatát halmozzák a gyerekeim tányérjára csak azért, mert nálunk ezek nélkül nem képzelhető el a családi élet.

 

Egy családbarát szállás szerintem nem attól lesz az, hogy van etetőszék az étteremben, mert ilyen erővel annak is örülhetnénk, hogy szék van a felnőtteknek. Én attól érzek családbarátnak egy helyet, ha úgy érzem, hogy itt gondoltak ránk. Ehhez önmagukban nem elegek a felszerelések. A tárgyi eszközökkel sokszor mindössze “letudják” az üzemeltetők a családok igényeit: kipipáltuk, kiírhatjuk, beírhatjuk a pályázati elszámolásba, kész. A lényeg a gondolkodás: egy családbarát helyen a gyerek nem zavar, legyen az bútorbolt vagy hivatali ügyfélfogadás vagy négy csillagos szálloda. Családbarát attól lesz, ha egy kicsit gondolkodnak a fejünkkel: hogy együtt akarunk lenni, hiszen azért megy az egész család, de külön-külön is pihenni, regenerálódni szeretnénk. Szerintem a jó családbarát helyen a gyerekszolgáltatások akár a felnőtteknek is élvezetesek és ez fordítva is igaz. Mint egy jó társasjáték: mindenki megtalálja benne a maga szórakozását.

 

Mit fogunk mi nézni egy szálláson? Mitől lesz családbarát nekünk? Összeszedtem, a család véleményét:

 

Felszerelés

Mint azt korábban kifejtettem, ez bizonyos szempontból alapvető, hiszen egy családbarát szállodában a gyerek ugyanolyan vendég, mint a felnőtt, természetes, hogy neki is megvannak a maga használati tárgyai, etetőszék, kiságy, székmagasító, játszósarok. Ezen belül én sokkal többet nem várok el, de szívesen meglepődök majd.

 

Gyerekprogramok

Őszintén szólva nem szeretem a lebutított és gügye gyerekfoglalkoztatókat és komoly fenntartásaim vannak a gyerekszórakoztató iparággal. Itt kérek mindenkitől elnézést, de a cirkuszt és a bohócprodukciókat is nehezen viselem, mert nem gyerekesnek, hanem gügyének tartom őket. Kíváncsi vagyok, hogy ebből a szempontból mit találunk ezekben a szállodákban: értelmes gyerekprogramokat, foglalkozásokat, vagy rózsaszínű plüsskutyának öltözött egyetemistákat… Ami viszont fontos, hogy a közös kikapcsolódásra legyen lehetőség: gyerek-felnőtt kerékpár, közösen használható szórakoztató elemek (medence, konditerem stb.).

A másik fontos, hogy végig legyen gondolva, hol van szükség a gyerekek lefoglalására az épületen belül: a játszósarkokat a legritkább esetben teszik olyan helyre, ahol a kávézó-étkező-pihenő felnőtt rögtön rálátna. Ha pedig egyik lábunkról a másikra álldogálva a gyerekjátszó mellett kell szürcsölni a kávénkat, az nem családbarát, hanem idegesítő.

 

Programok

Akárhová megyünk, nagyon szeretem, ha a szállásunk tájékoztatni tud minket a környék látnivalóiról, tud nekünk ajánlani helyeket. Ez szerintem nagyon fontos, hiszen elsősorban olyan helyekre utazunk, ahol addig még nem jártunk.

 

Étkezés

Ez nálunk sarkalatos pont: két válogatós gyerekkel az evésen áll vagy bukik a nap. Széles választékot szeretnék és olyan szakácsot, aki megérteti velük, hogy a zöldség is ennivaló…. Nagy reményekkel nézek a svédasztal felé…

 

Wellness

Mi felnőttek szeretünk szaunázni, de ezt kizárólag akkor tudjuk megtenni, ha a gyerekek nincsenek velünk. Egyelőre elképzelésem sincs, hogyan fogjuk ezt megoldani, hiszen oda ők nem jöhetnek be velünk - pedig nyilván akarnak majd. Fontos még, hogy a szülők kaphassanak 1-2 órát kettesben is, amíg a gyerekek jó helyen vannak - ezt mi most nem fogjuk letesztelni, mert a kisbabánk egyelőre nem tolerálja, ha 10 méternél messzebbre kerül tőlem.

 

Gondolkodás

Itt az elvárás egyszerű: a személyzet részéről kötélidegzet szükségeltetik. Elmondani nem tudom, hányszor utasították már rendre az egyébként egyáltalán nem rosszcsont, kifejezetten szófogadó gyerekeimet, hogy 

NE

  • rollerezzenek az akadálymentes feljárón
  • forogjanak a korláton
  • szórakozzanak a fotocellás ajtóval
  • kiabáljanak az ügyféltérben

 

MERT

  • az áruház
  • a bíróság
  • a hotel
  • a park (!)
 

NEM JÁTSZÓTÉR!

Az az elkeserítő hírem van a felnőtt személyzet számára, hogy egy egészséges gyerek számára minden, ami mozog, forog, lejt vagy hasonlít valamire, az JÁTSZÓTÉR!

Szentendei Judit