Test és lélek

Alvás és ami zavar

- Jól aludtál? - tesszük fel a  kérdést szeretteinknek reggel, és mindenki boldog, ha a válasz igen. Az alvás az élet elválaszthatatlan része. Olyan, mint a levegővétel, vagyis nem működne a szervezetünk nélküle és természetes, hogy csak akkor foglalkozunk a témával, amikor baj van vele.  Krónikus fáradtság, alvási apnoe, horkolás, inszomnia vagy narkolepszia, hogy csak néhányat említsek a csaknem 120 féle alvászavarból, amivel ma szakemberhez fordulnak.Dr. Terray-Horváth Attilával, a Központi Honvéd Kórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ alvásszakértőjével többek között erről is szó esik, ahogyan arról is, hogy nem árt gyermekkorban megalapozni a jó alvás feltételeit.
Alvás és ami zavar

Kacérkodsz a gondolattal, hogy eltölts egy wellnes hétvégét családoddal azért, hogy végre kipihend magad, de attól félsz, hogy a környezetváltozás, a sok új élmény miatt az addig jól alvó babád vagy kisgyermeked majd nyugtalan lesz, és nem alszik éjszaka? Attól félsz, hogy majd zavarja a többi vendéget, ha felsír éjszaka, és fáradtabban térsz haza, mint ahogy elindultál?

A szakértő szerint - aki maga is gyakorlott apuka - ez gyerekfüggő, minden szülőnek ismernie kell annyira a gyermekét, hogy tudja, hogy fog reagálni egy ilyen helyzetben. Azt ajánlja, hogy olyan szálláshelyet válasszanak a kisgyermekes családok, ahol tolerálják az ilyen helyzeteket. „Ha a gyermekünk otthon jól alszik, akkor valószínűleg a szállodában is nyugodt marad éjszaka, nem fogja kizökkenteni őt a levegőváltozás. A probléma akkor szokott elkezdődni, ha a pihenés alatt nagyon elcsúszik az addig megszokott ritmusa. Ha sokkal később fekszik le aludni a gyerekünk, de másnap korán reggel kel fel a reggelihez, feszültebb lesz. Ha a szülő nem foglalkozik azzal, hogy a gyermekének valamilyen rendszer legyen az alvásában, sokkal nagyobb valószínűséggel fog alvászavarral küzdeni felnőtt korában. Ha a rosszul alvó gyereknek kialakítunk egy rendszert, akkor még lehet belőle jó alvó nagyobb korában, ám  ha a család igazodik a rossz alvóhoz, akkor biztosan alvászavaros lesz. Nagy valószínűséggel gyerekként se volt túl jó alvó az a felnőtt, akinek alvásproblémái vannak, amiért egyébként a genetika is felelős.”

De vajon mi a helyzet az okostelefonnal, tablettel, laptoppal? Tényleg befolyásolják a nyugodt alvást ezek a kütyük? A szakértő szerint valóban nem tesz jót, ha ilyen eszközöket tartunk a közvetlen közelünkben, amikor alszunk. Nemcsak az alvást befolyásolja, hanem összességében nem egészséges. Az ideális hálószoba wifi-mentes, ám ha otthon vagy a szállodában már jelen van, legalább ne tetézzük azzal, hogy a párnánk alatt tartjuk vagy töltjük a mobilunkat.

Terray doktor arra is felhívja a figyelmünket, hogy mennyire fontos a gyerekeknél és a felnőtteknél is az esti rituálé, amikor hagyjuk kifutni a napi stresszt. „Igenis kell egy kis idő, hogy lenyugodjunk. A jó alvóknak erre kevesebb idő is elég, a rossz alvónak viszont több idő kell. Tanuljunk meg relaxálni és teremtsük meg a jó alváshoz szükséges körülményeket! A jobb szállodákban nem lehet panasz az ágymatracra és az ágyneműre, általában gondosan választják ki ezeket. Arra érdemes odafigyelni, hogy ha azt tapasztaljuk, hogy míg otthoni környezetben nyugtalanul alszunk, a szállodában viszont mélyebben, jobban, akkor lehetséges, hogy itt az ideje az otthoni körülményeken változtatni.”

Abban egyébként a szakértő is megerősített, hogy nyugodtan vihetjük magunkkal a kedvenc kispárnánkat, kicsi gyerekeknél pedig kifejezetten ajánlott, hogy a megszokott „alvókát” elcsomagoljuk, nehogy emiatt legyen álmatlan éjszakánk. Egyébként pedig manapság már nemcsak családbarát szálláshelyek léteznek, hanem a valódi, pihentető, mély alvás fontosságát felismerve megszülettek a sleepfreindly, azaz alvásbarát hotelek is. A minősítést a sleepfriendly program keretében kaphatják meg a hotelek. Az ilyen szállodában különös gondot fordítanak a szobákban a matracra, ágyneműre és a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), valamint a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok) meglétére és minőségére. 

A horkolással azonban ezek a szállodák se tudnak mit kezdeni.  A nyaralás idején sokszor egy légtérben alszik a család, így valószínűleg a horkolón kívül mindenki más bosszúsan forgolódni fog. Megoldás lehet persze ha dupla szobát vesz ki a család, ám ez azért eléggé megterheli a családi kasszát. „A horkolást komolyan kell venni, és nemcsak azért, mert Amerikában a negyedik leggyakoribb válóok, hanem azért mert betegségeket okozhat, úgyhogy mindenképpen keressünk fel egy alvásszakértőt! Ugyanígy akkor is, ha a gyermekünk elegendő alvás után is elalszik az iskolában, mert ez lehet narkolepszia is.  Előfordul olyan is, aki éjszaka felkel, és beszél. Ez a paraszomnia, ami kisebb korban gyakoribb, és a legtöbben kinövik.”

Változó egyébként, hogy kinek mennyi alvás szükséges ahhoz, hogy másnap jól teljesítsen. A normális átlag alvásidő egy felnőttnek 7-9 óra naponta. Ebbe a folyamatos alvásba Dr. Terray-Horváth Attila szerint belefér néhány mikroébredés, azonban a túl kevés és a túl sok alvás is káros. „Ne áltassuk magunkat! Ha keveset alszunk, és napközben stimulálni kell magunkat azért, hogy ébren maradjunk, attól még hiányozni fog a szervezetünknek a megfelelő mennyiségű alvás.  7-9 óra mindenképpen ajánlott. Ha valaki pedig egyértelműen 10 óra alvás után is álmos és napközben elalszik, akkor hiperszomniáról beszélünk, és ajánlott kivizsgálni az okokat.”

Mi történik, ha messzebbre utazik a család? Mondjuk a tengerentúlra, ahol jó nagy időeltolódáshoz kell alkalmazkodni? A távoli földrészekre való utazás, az időzónaváltás jelentősen befolyásolhatja az alvást. Ilyenkor sokan nemcsak kevesebbet, de rosszabbul is alszanak, és másnap ingerlékenyek, álmosak, figyelemzavarosak lesznek. A „jetleg” leküzdésére Terray doktor egy olyan weboldalt ajánl, ahol az utazó beállíthatja az úticélt, az indulási és érkezési időt,  majd ezeket az adatokat kielemezve már napokkal az utazás előtt elküldik az ajánlott napirendet, amivel aztán könnyedén alkalmazkodhatunk az időeltolódáshoz. Azt azért tudni kell, hogy nyugatról keletre utazni ebből a szempontból könnyebb, mint fordítva. Szakorvos ebben az esetben fényterápiával, melathoninnal, szükség esetén gyógyszerrel tud segíteni.