Test és lélek

Ezt mind visszük magunkkal: hasznos tanulságok a karanténból

A járványhelyzet rengeteg kihívás elé állította a családokat. Az otthonoktatás, az otthoni munka, és valljuk be, a folyamatos összezártság is sokaknak új, és gyakran komoly feladatot jelentő tapasztalat volt. De sok olyan dolgot is átéltünk a bezártságban, amit a „normális” hétköznapok keretei közé is érdemes tovább vinni, mert ezek a tanulságok akkor is hasznosak lesznek.

Március elején még magunk sem gondoltuk volna, hogy nemsokára arra kényszerít a járvány, hogy csaknem éjjel-nappal együtt legyünk, otthonról intézzünk mindent – a munkát, a tanulást, a bevásárlást, a szórakozást. Bár az élet még most is csak közelít ahhoz, amit megszoktunk, lassan levonhatjuk a tanulságokat: mi az, amivel ez a két hónap gazdagította a családot, és amit akkor is előhúzhatunk a képzeletbeli tarsolyunkból, amikor a mindennapjaink újra visszatérnek a korábbi mederbe.

Megtanultunk együtt lenni

Még kicsi gyerekkel is ritkán van arra példa, hogy a család apraja-nagyja folyton otthon legyen, és mindent otthonról intézzen. Teljesen természetes, hogy ez az állandó összezártság feszültséggel is jár, és újra kell tanulni, hogyan működjünk csapatként. Új rendszerekre, taktikákra van szükség, hogy mindenki a legjobbat hozhassa ki ebből az időszakból. Újratanultuk, kit mi dühít, kinek mikor van szüksége egy kis csendre, egy kis énidőre, egy kis elvonulásra. Ezek a most levont tanulságok pedig a szimpla hétvégéken vagy nyaraláskor is a hasznunkra lesznek majd.

Tudatosabb lett a háztartás

Amikor nem természetes az, hogy csak úgy bármikor leszaladunk a boltba, mert épp kifogyott valami otthon, hirtelen meg kell tanulnunk az ügyes menütervezést, a tudatos háztartásvezetést. Már csak azért is, mert folyton otthon főzni időrabló tevékenység. Aki egyszerre próbál segíteni a gyerekeknek a házi feladatban, és a saját munkáját is ellátni otthonról, nem mindig engedheti meg magának, hogy minden étkezés előtt órákat álljon a tűzhely előtt. Felértékelődött a nagy adag egytálételek, a főzelékek, a gyorsan összeüthető, mégis egészséges ételek szerepe, és az is, hogy a megvásárolt élelmiszerekből lehetőleg minél kevesebb kerüljön a kukába. A gyorséttermi ételek helyett pedig általában frisset, egészségeset ettünk.

Nem kell minden napra szervezett program

Az utazásoknak, a kulturális- és sportprogramoknak természetesen megvan a helyük az életünkben. Amikor viszont túlzásokba esünk velük, és minden szabad percünkben valamilyen szervezett programra rohanunk, akkor pont ezek íze, sava-borsa vész el. Nem történik semmi, ha néha egyszerűen csak bekuckózunk, és megnézünk együtt egy filmet.

Kulturális tanulságok: újfajta programokat ismertünk meg

A kulturális rendezvények többsége sajnos még mindig takarékra van kapcsolva, de a karanténban új műfajok születtek. Élő közvetítéseket, stúdiókoncerteket néztünk, és mi tagadás, a nyomtatott könyvek is előnyhöz jutottak: érdemes ezekből legalább egy részt a karanténidőszak utánra is megtartani.

Felértékelődött a friss levegő és a természet

Most tapasztaljuk meg igazán, milyen feltöltő erővel bír, ha kimehetünk a szabadba. Már egy város széli séta, vagy egy délután a kertben is megmutatja, hogy a zöldre, a természetes környezetre igenis nagy szüksége van felnőttnek-gyereknek egyaránt.

Önállóbbak lettek a gyerekek

Az utóbbi hónapok otthonoktatása megosztó téma: van, aki a háta közepére sem kívánja, másoknak pedig kimondottan hasznos tanulságok levonására alkalmas tapasztalat volt. Tény, hogy szülőknek és pedagógusoknak egyaránt kimerítő hetek-hónapok állnak mögöttünk. Ám az otthoni tanulás remélhetőleg nem múlik el nyom nélkül: az eddig a pontos utasításokra, a percre pontosan beosztott napokra szocializált gyerekek most ízelítőt kaptak abból, hogyan kell feladatlistát írni, határidőre dolgozni, önálló beszámolókat és házidolgozatokat elkészíteni. Ez persze nem ment szülői segítség nélkül, hiszen eddig nem erre voltak berendezkedve – az ebből levont tanulságok viszont remélhetőleg a későbbiekben is elkísérik őket.