Test és lélek

Gyomorforgató utazások - Oldd meg a hányingert illóolajjal!

Sokunknak a kirándulás és utazás nem évszakhoz kötött. Az ősz beköszöntével, a tél hűs-tiszta illatával nincs vége a kiruccanások sorának. Szeretünk menni, menni… világot látni, tapasztalni, távoli országokat megismerni, idegen kultúrákba belepillantani, ottani emberekkel barátkozni, kicsit az ő életüket élni. A legtöbb ember elhatározza, készül rá, vágyakozik-várakozik, számolja a napokat, közben tépkedi a centiket, de lehet, hogy inkább strigula-huzigálós fajta, az időpont érkeztével bepakol a kofferba, felül a repülőre…  és mi van akkor, ha utazási rosszulléttől – kinetózistól szenved?

A kinetózis kialakulása arra vezethető vissza, hogy az állandónak látszó utastér mellett a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyi szerv helyváltozást észlel. Az egymásnak ellentmondó információkat az agy hibaként érzékeli, aminek eredményeként a nyúlt velőben található hányásközpontot változó erősségű ingerhatás éri, s a rosszullét legváltozatosabb formáit eredményezheti: hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, tompaság, kimerültség, fáradtság érzését. A kinetózisnak is vannak fokozatai: a kellemetlen hányingertől elfajulhat egészen odáig, hogy napokkal az utazás előtt szorong az utazó. Sőt, az is előfordulhat, hogy el sem indul, annyira fél a légturbulenciától, a hajtűkanyaroktól és a hajó békés ringásától.

 

Természetes gyógymód: az aromaterápia

Szerencsére természetes gyógymódokkal is csökkenthetőek, akár meg is szüntethetők az utazással járó kellemetlen tünetek. Az aromaterápia az élet számos területén jeleskedik, legyen szó lelki traumáról, baktérium-, vagy vírusfertőzésről, bőrpanaszokról, női dolgokról, gyermekbetegségekről, reumáról… Az aromaterápia a gyógynövényekből nyert illóolajokkal gyógyít. Az illóolajok nem ritkán 20-30 kémiai összetevőt is tartalmaznak, amelyek ugyanúgy hatnak szervezetünkre, mint a gyógyszerek – azonban jóval  csekélyebb az esély a mellékhatások, rezisztenciák, allergia kialakulására. S mivel természetes eredetű kvintesszeciái, tömény koncentrátumai a gyógynövényeknek, ezért használatuk körültekintést és szakértelmet kíván. Óva intek mindenkit az internet feneketlen bugyraiból nyert információkkal való öngyógyításra. A világhálón ellenjavallatokkal a lehető legritkább esetben találkozni, holott számos illóolajat tartunk számon, amelyek különböző életszakaszokban, állapotokban és betegségek esetén kerülendők.

Ha megszületett a sorsfordító döntés, és szeretnéd belecsempészni életedbe a természet kincsét, az illóolajokat, a következő nagy kérdés az lesz, hol vásárolj minőségi illóolajat, mi alapján válassz? A legpraktikusabb, ha választasz szakembert, akiben megbízol… mert a barátnőd, az édesanyád, a gyerekorvos ajánlja, vagy azért, mert meggyőző a weboldala, a bemutatkozása, esetleg rendszeresen publikál is, és biztos alapokon nyugvó szakmai háttérrel rendelkezik. Ő nem fog tévútra vinni, és így elkerülheted a fiolák címkéinek bogarászását.

Van másik lehetőséged is. Használd a mellékelt checklistát vásárláskor, és biztos lehetsz abban, hogy terápiás minőségű illóolajat tartasz a kezedben.

Illóolajokkal az utazási rosszullét ellen

Ha megvan a biztos illóolaj-lelőhelyed, enyhítheted az utazási rosszulléttel járó kellemetlen tüneteket nyugtató hatású illóolajok belélegzésével: macskagyökér (Officinalis valeriana), ylang-ylang (Canaga odorata), orvosi levendula (Lavandula angustifolia), mandarin (Citrus reticulata ze.) vagy majoranna (Origanum majoranna) illóolajokkal. Javasolt az utazás megkezdése előtti órákban belélegezni keveréküket. A szédülés elkerülhető, illetve megszűntethető a borsmenta (Mentha piperita) illóolaj alkalmazásával, ami frissít és tonizálja az idegrendszert (alkalmazása kerülendő 6 év alatt)! A citrom (Citrus limonum ze.) héjából préselt illóolaj magában hordozza a napsugarak vidám, életteli táncát, így az idegrendszerre ható kiegyensúlyozó hatását. A gyömbér (Zingiber officinalis) illóolaja élen jár az utazási rosszullét tüneteinek enyhítésében. Ugyanakkor az emésztőrendszer fájdalom- és gyulladáscsökkentője, emellett afrodiziákumként is megállja a helyét! A gyömbérteát kortyolhatod út közben, vagy illóolaját szagolgathatod.

Mit keress a fiolán vásárláskor?

  1. 100 % tiszta illóolaj. Ha a címkén a "természetazonos", vagy "parfümolaj" szerepel, biztos lehetsz benne, hogy szintetikus készítményt tartasz a kezedben, nem lesz hatásos.

  2. Származási ország.

  3. Latin név.

  4. Az a növényi rész, amiből az illóolajat kivonták.

  5. Pontos mennyiség.

  6. Illóolaj kinyerési módja.

  7. Hordozó olaj százalékos aránya (ha van).

  8. Kemotípus (ha van).

  9. Lejárati idő.

Megjegyzés: A minőségi illóolaj egy koncentrátum, sokáig elég és nem olcsó. Ha túl alacsony az ár, máris gyanakodj!