„Hiszen olyan hívogatón kacsint az ananászos pulykamell, a roston libamáj, filézett süllő zellermártásban, a csirkemell szezámos bundában, hogy a vörösboros karajról ne is beszéljek… és a hercegnőburgonya, a fűszeres édesburgonya, és a ropogósra sült majorannás kacsacomb illata… muszáj megkóstolni az intelligens krémest, a zserbót a házi mézeskrémest és a rétest is, ami pontosan úgy néz ki, mintha a nagyi sütötte volna!!!
Ilyen ínycsiklandó illatok mellett ki tud akármilyen diétát is tartani? Bevallom, ezúttal nem is érdekel. Csak élvezni akarom a pihenés mámorát és a mennyei falatokat! A svédasztal óriási előnye, hogy mindent megkóstolhatok! És én nem riadok vissza! Viszont a mennyiség… hát az is korlátlan… pukkadásig eszem magam – és még azon is túl! Azért jöttem! Azért választottam ezt a csodás szállást a kivételes tehetségű séffel.”
Reggel „csak” kellemetlen – reggeli után beülök a jakuzziba, amíg a gyomrom küzd a tartalmával. No de az éjszakára túltelített emésztőrendszer álmatlan éjszakákat és forgolódást kínál. Könnyebb a nehéz helyzet, ha ételintoleranciával nem kell számolni…
Orvosi levendulával a nyugalomért
Nyugtatja a gyomrot az orvosi levendula aromavíz. Egy kávéskanál levendula aromavizet el kell keverni 2 dl vízben és elfogyasztani. Nem késlekedik a hatása, sohasem hagy cserben. Hangsúlyozom, semmiképp sem levendula illóolajat tegyél a pohár vízbe, hanem aromavizet, virágvizet, hidrolátumot… ahogy tetszik. Mind ugyanazt jelenti.
Mi is az aromavíz?
Első és legfontosabb, hogy az aromavíz nem illóolaj. Az illóolaj lepárlás mellékterméke. A desztilláció alapelve, hogy a forró gőz áthalad a gyógynövényen magával sodorva a gyógynövény vízoldékony és illó molekuláit is, majd egy hűtött csövön keresztül lecsapódik minden: a víz és amit magával vitt. Szemmel láthatóan két fázis: egy vizes és egy olajos keletkezik. A vizes fázis tartalmazza a gyógynövény vízoldékony komponenseit. Ez az aromavíz. Szelíd gyógymód. És hatásos.
Emésztés segítő illóolajok
Általánosságban elmondható, hogy az emésztést segítő illóolajok a zöldfűszerekből nyert aromák. Ezért szeretik az olaszok az oregánót – meg persze az íze miatt is… A sok nehéz tészta emésztésében nagyban hozzájárul. A koriander, bazsalikom, fodormenta, kapor, kakukkfű, tárkony, petrezselyem illóolajai ugyancsak emésztést serkentő hatásúak. Valamint a citrom! A citrom illóolaj amellett, hogy hihetetlen légfertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik, enyhít a nehéz gyomor érzeten és támogatja az emésztőrendszer működését. A borsmenta illóolaj egyetlen cseppje is csodákra képes! És még hányinger ellen is bevetheted!