Test és lélek

Hidegben is mozdulj ki!

Az igazi hidegek még csak most érkeznek, de érdemes tudni, hogy a mínuszok önmagukban nem adnak okot a téli kirándulás elhalasztására. Nem kell félni a hidegtől, a szabadtéri programnak télen is számos előnye van. Ebben a járványos időszakban pedig különösen fontos, hogy mind a testünk, mind a lelkünk számára a lehető legjobb dolgokat tegyük.

A téli szabadtéri sport, és különösen a téli kirándulás megosztó téma. Van, akit a mínuszok sem tartanak vissza egy jó futástól vagy egy túrától a szabad levegőn, mások viszont azonnal begubóznak, ha nulla fok alá esik a hőmérséklet. Persze a maguk szemszögéből a fázósaknak is igazuk van, de félni azért nem kell a hidegtől. Ilyenkor érdemes a skandináv országok lakóiról példát venni, akik úgy gondolják, hogy nincs rossz idő, csak rossz ruha ahhoz, hogy a szabadban tartózkodjunk. De vajon miért is fontos, hogy télen is minél többet legyünk a szabad levegőn? Mutatunk öt okot.

Javítja a memóriát és a kreativitást

Az agyunk teljesítménye az állott, szén-dioxidban gazdag beltéri levegőben több kutatás szerint is romlik. Épp ezért figyelmeztetnek mindenkit az orvosok a gyakori szellőztetésre, de néha az ablaknyitásnál alaposabban is ki kell szellőztetni a fejünket. Mégpedig lehetőleg nem a szmogos belvárosban, hanem valahol a természetben, egy téli kirándulás keretei között. Az, hogy egy időre letesszük a kezünkből az elektronikus eszközöket, és kapcsolatba kerülünk a természettel, szintén bizonyítottan jót tesz az agyműködésnek és a kreativitásnak. Ez pedig sem a felnőttek munkája, sem a gyerekek tanulmányi eredménye szempontjából nem mellékes.

A téli kirándulás javítja a hangulatot

A téli lehangoltság szokásos problémái mellett most a járványhelyzet is rányomja a bélyegét legtöbbünk hangulatára. Az ünnepi készülődés is más az idén, és aki rendszeresen jár-kel a városban, láthatja, hogy mindenki idegesebb a szokottnál. Eközben pedig a kedvenc szabadidős programjaink palettája is szűkült. Egy téli kirándulás a csend, a mozgás és a napfény segítségével is képes feldobni az egész család hangulatát.

Most különösen fontos a D-vitamin

A kutatók szerint Európának ezen a részén télen az emberek többsége hiányt szenved a létfontosságú D-vitaminból. Ezt pedig, bár ilyenkor nem árt étrend-kiegészítővel is pótolni, leginkább a napfény segítségével vihetjük be a szervezetünkbe. És bár a nap nem süt olyan erősen, mint nyáron, ne hidd, hogy a téli napfény nem számít! Különösen mostanában, hiszen a legújabb kutatások azt is felderítették, hogy a szervezet D-vitamin ellátottságának szerepe lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésében vagy a tünetek enyhítésében. Vagyis érdemes a D-vitamin kapszulák mellett a téli kirándulás jó hatására is építeni.

Jó példát adsz a gyerekeknek

Ha télen is rendszeresen jártok kirándulni, ez észrevétlenül beépül a gyerekek életmódjába. Először is látják, hogy időnként az egész család elszakad az elektronikus eszközöktől, együtt sétál, beszélget, játszik, sportol. Másodszor pedig a természettel való kapcsolatukat is meghatározhatja, ha rendszeresen kapcsolatba kerülnek vele. Így tanulják meg, miért nem törjük le az ágat, hogyan figyeljük meg csendben az állatokat, és más, hasonló készségeket.

A téli kirándulás sportnak sem utolsó

A téli sportok hívei idén valószínűleg kénytelenek lesznek nélkülözni kedvenc korcsolya- vagy sípályáikat. Az erdei ösvények azonban mindig kéznél vannak. A téli kirándulás, amelynek nem kell feltétlenül komoly teljesítménytúrának lennie, remek mozgásforma. Ráadásul egy kicsit eltér a mostanában megszokott beltéri, online sportoktól, vagyis változatosságot, és motivációt jelent. Ráadásul a hűvösben, a szabadban végzett mozgás az immunrendszer teljesítményét is javítja.