Test és lélek

Klímatudatosan gyereket nevelni

A gyermekeink jövője múlik a mi viselkedésünkön. Nekünk szülőknek olyan példát kell mutatnunk, amit bátran követhetnek, másolhatnak utódaink. A mai gyerekek már egy olyan világba születnek, ahol sajnos fennálló probléma a klímaváltozás, érzékelik ők is, hallanak róla. Beszélgessünk velük környezetvédelem-témában, válaszoljuk meg a kérdéseiket és tegyünk lépéseket azért, hogy a Földnek könnyebb legyen. 

Mit tehetünk mi, szülők?

Amennyire tudunk legyünk környezettudatosak: ne nyúljunk automatikusan a villanykapcsolóhoz, ha süt a nap odakint és bőven elég a természetes fény. Kapcsoljuk le a lámpát, ha elhagyjuk az adott helyiséget. Ne szóljon egész nap a tévé. Zárjuk el a csapot fogmosás közben. Gyűjtsük szelektíven a szemetet. Ha lehetőségünk van rá, komposztáljunk! Szellőztessünk többször röviden a nap folyamán. Ahelyett, hogy a fűtést tekernénk feljebb, öltözzünk és öltöztessünk rétegesen, ne felejtsünk el zoknit húzni! Ne vegyünk palackozott ásványvizet! Szerezzünk be kulacsot, igyunk csapvizet. Fürdés helyett zuhanyozzunk. Cseréljük energiahatékony égőkre a korábbiakat, esetleg mozgásérzékelős led-re mondjuk a lépcsőházban. Használjunk minél kevesebb eldobható terméket, vegyünk környezetkímélő tisztítószereket, lehetőleg minél nagyobb kiszerelésben. Vásároljunk helyi termelőktől. Vigyünk magunkkal kosarat vagy vászontáskát és akár tárolódobozt is. Együnk kevesebb (marha)húst. Ne vigyük túlzásba, csak olyan ruhát vegyünk magunknak, amire valóban szükségünk van (nézzünk körül turkálóban is). Közlekedjünk gyakrabban biciklivel vagy gyalog. Az elromlott, tönkrement dolgokat azonnali kukába dobás helyett próbáljuk megjavítani vagy megjavíttatni.

 

Mit csinálhatunk együtt?

Menjünk ki a levegőre minden nap! Sétáljunk, biciklizzünk, kiránduljunk, fogócskázzunk, szánkózzunk! Elmehetünk múzeumba vagy arborétumba. 

Járjunk piacra. Számos érdekes téma felmerülhet útközben, mesélj neki a gyümölcsökről-zöldségekről, beszélgessetek az árusokkal. Kertészkedjünk, használjuk esővizet a locsoláshoz, ültessünk, gondozzunk növényeket. Készíthetünk közösen játékokat a már kidobásra szánt kartonból, wc papír gurigából. Tarthatunk gyertyafényes vacsorát vagy elektronikai eszköz mentes napot. Társasozzunk, olvassunk, rajzoljunk, gyurmázzunk, bújócskázzunk mesenézés helyett.

 

Mi tehet a kisgyerek?

Eljátszhatja néhány kartondoboz és pár összegyűjtött hulladék segítségével a szelektív-szemétgyűjtést. Újrahasznosító verseny kerekedhet, ötletesen fel lehet használni kukába dobás helyett a kartondoboz részeit, a műanyag flakonokat, a kupakokat. Megölelheti a parkban vagy az erdőben a fákat. Mesét hallgathat vagy nézhet, amik kedvesen felhívják a figyelmet a környezetvédelemre. Ne játsszon a folyóvízzel. Tanul, másol minket és lehet, hogy eljön a pont, amikor ő kapcsolja le majd helyettünk a villanyt. Ilyenkor dicsérjük meg őt érte. Matricákkal is motiválhatjuk őt, hogy figyeljen a környezetkímélő módszerekre.

 

Lehet játszva tanulni, lehet szórakozni úgy, hogy közben kíméljük a Földet. Meg kell mutatnunk gyermekeinknek, hogy mennyi mindent tehetünk. Számít az odafigyelés, a környezetbarát hozzáállás, de leginkább szavak helyett a tetteink. A közös programok is fontosak és az is, hogy hagyjuk érvényesülni a gyermekünket. Vegyük észre, hogy környezetkímélő szokásainkat nagyon gyorsan átveszik a gyerekek. Tegyünk róla, hogy jó példát lássanak. Rajunk múlik!