Test és lélek

Környezettudatos utazás: ne csak otthon vigyázzunk a Földre!

Otthon a legtöbben már bevezettünk néhány apróbb vagy nagyobb változtatást a környezet védelme érdekében. De vajon mi a helyzet akkor, amikor egy kirándulás, utazás miatt elhagyjuk az otthoni, hétköznapi rutint? Milyen a környezettudatos utazás?

Utazni, kirándulni hatalmas élmény – de miért ne tehetnénk úgy. hogy közben a környezetünkre is vigyázunk? Aki a saját háztartásában már legalább részben átállt a környezettudatos rutinokra, annak a környezettudatos utazás sem lesz túl nagy kihívás. Csak néhány dolgot kell jobban átgondolni, mint korábban.

A környezettudatos utazás már a tervezésnél elkezdődik

Amikor először felmerül az utazás ötlete – akár belföld, akár külföld a célpont, akár csak egy rövid kirándulásra készülünk a környéken – máris figyelembe vehetjük a környezettudatosság szempontjait. Kezdjük rögtön azzal, hogyan fogunk eljutni a célállomásra! A környezettudatos utazás szellemében, ha lehet, hagyjuk otthon az autót, távolabbi célpont esetén pedig ne repülős útban gondolkodjunk. Ennél sokkal kisebb környezetterheléssel jár, ha a vonatot, rövid távon pedig a buszt, villamost, HÉV-et, kisvasutat választjuk. Városon belül, különösen, ha csak néhány megállónyi távolságról van szó, bátran gyalogolhatunk is. Egészen más élmény sétálva felfedezni egy hazai vagy külföldi várost, mint autóval leparkolni egy-egy nagyobb nevezetesség előtt. Az egynapos kirándulások esetén is választhatjuk a biciklivel, tömegközlekedéssel, vagy akár gyalog is könnyedén elérhető úticélokat. De a szállás kiválasztásánál is szempont lehet a környezettudatosság. Biztató, hogy ma már a legtöbb szálloda odafigyel ezekre a szempontokra.

Csomagoljunk úgy, hogy a Földnek is jó legyen

A szendvicsek csomagolásához válasszuk az újraszalvétát és az elmosható uzsonnás dobozt, italt pedig kulacsban vigyünk magunkkal. Legyen nálunk elmosható pohár és evőeszköz is – ezzel a legtöbb helyen kiválthatjuk a műanyag poharat és az eldobható evőeszközöket. Ha a rendelkezésre álló vízvételi helyeken újratöltjük a kulacsot, ahelyett, hogy újabb és újabb palackos üdítőket vennénk, nem csak PET-palackot spórolunk, hanem pénzt és felesleges kalóriákat is.

A legtöbb tisztálkodási szerből árulnak kis kiszerelést – mégis jobban járunk, ha inkább veszünk egy készletet az utazó pipere-palackokból, és ezeket töltjük fel minden utazás előtt az otthon használt tusfürdővel, samponnal, testápolóval fényvédővel, rovarriasztóval. Még jobb, ha csomagolás nélküli, szilárd szappant, sampont viszünk magunkkal, zárható dobozban.

Környezettudatos utazás, környezetbarát kirándulás

Azt egy környezettudatos utazónak aligha kell mondani, hogy amit magával vitt a természetbe, azt vigye is haza, vagyis ne hagyjon maga után szemetet. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújtsunk, és csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom. Ha kialudt a tűz, locsoljuk le vízzel, hogy biztosan kioltsunk minden szikrát (a tűzrakás szabályairól itt találhatunk bővebb információt: erdotuz.hu/letoltheto-anyagok-termeszetjarok/). Fontos szabály az is, hogy a természetben kirándulva ne térjünk le a kijelölt turistautakról, ne tapossuk le a növényeket.

Akárhol is járunk, álljunk ellen a szuvenírboltok kínálatának. A lényegében semmire sem jó, a legtöbbször műanyagból készült porfogók csak a kacatjaink számát gyarapítják, később pedig legtöbbször a kukába kerülnek. Ha mégis vinnénk haza valamilyen emléktárgyat, inkább környezetbarát anyagból, helyi kézművesek által készített, őket támogató terméket válasszunk.