Test és lélek

Különböző korosztályok, különböző problémák: gyerekek és a karantén

A mostani időszak bezártsága mindenkit megvisel, a gyerekeket is. A mi feladatunk pedig az, hogy ezekben az időkben is a támaszuk legyünk, még akkor is, ha nekünk magunknak sem könnyű. Ám a különböző korosztályokat különböző problémák nyomasztják, így jó, ha a mi válaszaink is ehhez igazodnak.

A járvány mindenki számára új helyzetet teremtett: a szülők egyensúlyoznak az otthontanítás, a háztartás és a munka terhei között, a gyerekek pedig olyan szituációval találták szemben magukat, amelyet sokuk már csak életkoránál fogva sem ért. Egyrészt felborult a megszokott napi menetrendjük, hiszen nincs ovi, iskola, otthon kell tanulni, másrészt pedig érzékelik a mindenkiben jelen levő bizonytalanságot.

Épp ezért érdemes amennyire lehet, kordában tartani a saját szorongásod a helyzettel kapcsolatban. Nem kell eltitkolni előlük, hogy a helyzet most nem ugyanaz, mint két hónappal ezelőtt volt, de pánikot sem kell kelteni. Azokat a híreket is próbáld kontrollálni, amelyeket te fogyasztasz, és lehetőleg ragaszkodj a hiteles hírforrásokhoz. Ha a gyerek aggódik, beszélj vele őszintén, de éreztesd, hogy szülőkként vigyáztok rá. Nem árt, ha beszélgetés közben feltérképezed, mennyit tud a gyerek a jelenlegi helyzetről, és vajon mennyit tedd hozzá a saját fantáziájából. Így felmerülnek olyan kérdések, amelyekre megnyugtató választ adhatsz, és közben megtaníthatod nekik az alapokat: miért, hogyan kell kezet mosni, maszkot viselni, miért nem szabad most közelebb menni a többiekhez.

Fontos, hogy a fizikai egészségetekre is gondot fordítsatok: mozogjatok rendszeresen otthon, a kertben vagy a közeli, lehetőleg néptelen parkban, és minél többet legyetek együtt: mozizzatok, játsszatok, beszélgessetek, olvassatok mesét, kézműveskedjetek – amihez csak kedvetek van. Beszéljetek rendszeresen a szeretteitekkel, ha csak telefonon vagy online is. A támogatás, az összetartozás érzésére most gyereknek-felnőttnek egyaránt szüksége van. Ahogy arra is, hogy éreztesd velük: amit éreznek, az nagyon is helyénvaló, hiszen most mindenki bizonytalan valamennyire.

 

Mit mondj az ovisoknak?

A kicsik világosan érzik a szülők feszültségét, és sokat kérdeznek, ráadásul nagyon élénk a fantáziájuk. Ha lehet, ne előttük beszéld meg a többi felnőttel az aktuális, számukra esetleg ijesztő híreket. Ám készülj fel rá, hogy kicsit több ölelgetést, foglalkozást, és közellétet igényelnek, mint máskor, lehet, hogy még az ágyadba is bekérezkednek. Viszont ha játékossá teszed, könnyen megtanulják a helyes kézmosást, és a jópofa maszkokat is meg lehet szerettetni velük. Ha dolgod van, például takarítasz, vagy ebédet főzöl, nyugodtan bevonhatod őket „segéderőként”, így mindig a közeledben lehetnek. Bátorítsd őket, hogy minél többet rajzoljanak, színezzenek, hogy akár kreatív úton is kiadják magukból a feszültséget. Délután pedig mozogjatok együtt egy gyerektorna-videóra.

 

Az alsósok már többet értenek

Az alsósok már kezdenek többet tudni a betegségekről, vírusokról, így náluk jó

talajra hullanak az információk, ha a megelőzésről, például a kézmosásról beszélsz. Nekik szükségük van a megszokott rutinjukra, így jó, ha napirendet állítotok össze, és ha csak lehet, igyekeztek ragaszkodni hozzá. A szerepjátékokban, például az orvosos játékban is kifejezhetik a szorongásukat, de náluk se csodálkozz, ha többet lógnak rajtad, mint korábban. A kreatív munka és a mozgás náluk is fontos, és a ház körüli teendőkben is többet segíthetnek, mint a kisebbek. Ha pedig nagyon hiányoznak az osztálytársak, akár videochaten vagy online játékokon keresztül is „találkozhatnak” velük.

 

Felsősök és kamaszok: sérülékenyebbek, mint amilyeneknek tűnnek

Valószínűleg ők azok, akiknek a legjobban hiányoznak a kortársaik, a „bandázás”, esetleg a szerelmük. Most mégis meg kell érteniük, hogy nemcsak iskola nincs, hanem buli és randi sem. Velük viszont már komoly beszélgetéseket is lehet folytatni, akár az aktuális hírekről, amelyek elől úgysem tudod elzárni őket, akárhogy is igyekszel – akkor pedig már jobb, ha inkább együtt nézitek, olvassátok őket, arra is figyelve, hogy lehetőleg ne álhíreknek dőljetek be.

Ne lepődj meg, ha a kamasz tüskésebb, mint általában, vagy vállrándítással intézi el az egész helyzetet – de ne is hidd el, hogy nem érdekli a mostani szituáció. Ez a korosztály sebezhetőbb, mint amilyennek mutatja magát. Ha tudod, vedd rá őket, hogy ne üljenek egész nap a gép előtt, legalább a teraszra menjenek ki egy könyvvel. Igyekezz őket a komolyabb házimunkákba is bevonni, a bezártság például remek alkalom arra, hogy legalább alapvető ételeket megtanuljanak főzni. A barátokkal pedig akár virtuális bulikat is tarthatnak, ha már az igazira most nincs lehetősé