Test és lélek

Miért fontos a kézmosás?

Épp a napokban beszéltem egy barátnőmmel a kézmosás fontosságáról, no meg arról, hogy milyen sokan kihagyják ezt az egyébként rendkívül fontos tevékenységet. 

Most, hogy lassan jön az influenza szezon, különösen nagy szükség van rá, hiszen ha nem is zárhatjuk ki a vírusokat az otthonunkból vagy az életünkből, azért jócskán megnehezíthetjük a dolgukat. 

Bár alapszabálynak kellene lennie, hogyha hazamegyünk, rögtön az első utunk a mosdó felé vezessen, sokszor elmarad, és ezzel bizony sokkal nagyobb teret engedhetünk a nyavalyáknak mint gondolnánk. 

 

Kiemelten figyeljünk oda az újszülöttekre! 

De nézzük talán az első és legfontosabbat. Méghozzá, ha újszülött érkezik a családba. Ma már például sok kórház ajtajában találhatunk, kézfertőtlenítőt, de legalább ennyi helyen nem. Így ha épp babád születik, és vendégeket vársz a kórterembe, a hatalmas örömködés előtt a nulladik lépés mindig az legyen, hogy a rokonokat, barátokat elirányítod a mosdóhoz, hogy még mielőtt megbirizgálnák a kisbabád, vagy téged ölelnének agyon, mossák meg a kezüket alaposan. 

Tudom, hogy ez szinte teljesen alapkérdés, de hidd el, hogy nagyon sokszor annyira fel mindenki pörögve a babaillattól, hogy teljesen elfelejtik...

Hasonló módon járj el akkor is, amikor már otthon vagytok az aprósággal, mert az ő immunrendszere még annyira védtelen, hogy fontos a megfelelő elővigyázatosság. (Mellesleg megjegyzem, hogy a te védekezőképességed sincs ilyenkor a toppon, így miattad sem mindegy, hogy milyen kórokozók jutnak el hozzád.)

 

A nagyoknál se legyen kifogás!

Ha a családban vannak nagyobb gyerekek, rájuk is ugyanez vonatkozik. Ők a bölcsiben, 

oviban, suliban is állandóan ki vannak téve a mindenféle nyavalyának, ráadásul pont télen szokott erőre kapni a bárányhimlő-fertőzés is, így nekik is nagyon fontos, hogy amikor hazajönnek, az legyen az első, hogy futnak megcsutakolni a kezüket. Amúgy furán vannak kódolva a kisebbek, mert szívesen pancsolnak a vízben állandóan, de amikor kötelező, valahogy nehezen bírják rávenni magukat a kézmosásra, de ha már rutinszerűvé válik a művelet, ezt is kipipálhatjuk. 

 

A felnőttek se maradjanak ki!

És bizony mi sem maradhatunk ki a szórásból. Persze, itt nem azt mondom, hogy minden tevékenység után irány a csap, de vannak alapvető helyzetek, amikor bizony elengedhetetlen. Ilyen a fent említett babázás, tehát ha babázni mész, vagy a tiedhez jönnek, ez legyen az első lépés, aztán az etetés, ételkészítés, pelenkázás, szoptatás is ide tartozik, de az is, amikor a vásárlásból/munkából vagy bárhonnan hazaérsz, a cipőd levétele és a család üdvözlése között langyos, szappanos vízzel mosd le az „út porát”. 

 

Meglehet, hogy kissé demagógnak érzed, ezt a sok ösztönzést a kéztisztításra, de látva a sürgés-forgást körülöttem, bizony azt is látom, hogy ez művelet mennyire el tud maradni.