Test és lélek

Mit gondolnak BEEP-ék a családbarát szálláshelyekről?

Mi az ami fontos a családi pihenés során? Evelyn írásából kiderülnek a számukra lényeges szempontok!

 

Gondolom mindenkinek mást jelent, én most igyekszem összeszedni azokat a szempontokat, amikre mi gondolnánk ezalatt az elnevezés alatt. Mivel még nem tudjuk, mire számítsunk a KidsOasis családbarát szolgáltatásai kapcsán, most átgondoljuk, mi jut eszünkbe, aztán meglátjuk, a valóság mennyire találkozik a mi elképzeléseinkkel.

Ami természetesen nem attól lesz jó, sem rossz, csak esetleg más, mint amit mi gondolnánk. Valamint egyáltalán nem vetít előre semmit abból a szempontból, hogy mennyire fogjuk magunkat jól érezni, csupán eszmefuttatás.

 

Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy szerencsésnek érzem magam abban a generációban, amiben élek, hiszen látom, hogy a mi korosztályunknak mennyivel könnyebb olyan nyaralást találni, ahol valóban leveszik a válláról a gondokat, és több kis gyerek mellett is kényelmesen pihenhet. Úgy gondolom, hogy szüleink korosztálya negyedannyi szolgáltatásnak örült volna, mint ami most a mi rendelkezésünkre áll, tehát az alábbi gondolatmenet nem lekicsinylés, vagy keveslés akar lenni, csupán olyan dolgokkal kapcsolatos eszmefuttatás, amik esetleg apróságok, de a mi pihenésünkhöz hozzájárulhatnak.

 

Az első dolog, ami felmerül az emberben, hogy amikor szállást keres, milyen ajánlatokat talál. Nekünk sokszor okoz “fejfájást”, hogy vagy egyáltalán nincs ár (a részletek megadásával emailben küldenek), vagy ha van is ár, akkor úgy van meghatározva, hogy 6 éves korig egy gyermek ingyen, vagy két 12 év alatti gyermek pótágyon x forint. Olyan opció általában nincs, hogy 3, vagy netán annál több gyerek. Valószínű a wellness szolgáltatásokat igénybevevő családok nagy hányadát nem a 3, és annál több gyermekes családok veszik igénybe, de fontos lenne rájuk nézve is információval szolgálni. Továbbmegyek. Nálunk például fontos, hogy a szoba, amiben végül elhelyeznek, valóban családi (méretű) szoba legyen, és ne egy kétágyas szoba három (lassan négy) pótággyal bezsúfolva.

 

Egy másik dolog, ami ugyan nem a szálloda családbarátságát határozza meg, de az utazásunkat mindenképp, a megközelíthetőség. Természetesen nem arra gondolok, hogy az összes hasonló szállodát tessék 50km-es körzetünkbe telepíteni. J Inkább arra, hogy szerintünk fontos, hogy ne egy régióban összpontosuljon az összes hasonló lehetőség. (Ebben mondjuk a KidsOasis már most tudjuk, hogy rendkívül jól teljesít, hiszen az általunk tesztelendő 4 szálloda 4 különböző pontján van az országnak). Ez azért fontos, hogy ne legyen az ember egy körzetre limitálva, ha családosan akar pihenni.

 

Anyuka társaim nyilván egyetértenek azzal, amit most írok, miszerint sok esetben a nyaralás számunkra még nagyobb robot, mint a hétköznapok, hogy kiszolgáljuk az igényeket, hogy elégedettek legyenek a gyerekek. Ezért önző mód a saját szempontjaimat nézve nagy előny, ha esetleg nem csak félpanziós ellátásra van mód, hanem a külföldön már oly széles körben elterjedt all-inclusive ellátásra is. Ha wellness szállóba megy az ember, általában egész nap a wellness szolgáltatásokat veszi igénybe, és sok esetben nem házon kívül keres programot, akkor pedig nagy könnyebbség, hogy az ebéd is meg van oldva, hogy délután nassolhatnak a gyerekek, hogy mindig rendelkezésre áll valami hűtött üdítő. Természetesen ez nem tartozik az alap szolgáltatások közé, de nálunk mindenképp növeli a komfortérzetet, illetve könnyíti az én dolgomat.

 

Ha már étkezés, ejtsünk szót az étteremről is. Az etetőszék manapság mindenhol alapnak számít, mégis kevesen gondolnak arra a korosztályra, akik az etetőszékből már kinőttek, de a rendes szék még használhatatlan nekik (nálunk ez a 2-4 év közötti kor). Természetesen térdelni is lehet, vagy beletuszkolni a háromévest az etetőszékbe, de egy ülésmagasító hidalja át a problémát talán legjobban.

 

Másik hasonló eset a szobákkal kapcsolatban. A legtöbb helyen van babaágy, de itt is pont az a korosztály esik ki egy kicsit a látószögből, aki már épp nem babaágyas korosztály, de a rendes ágyról még legurul. Ezt általában odatolt fotellal, mellette alvással szoktuk megoldani.

További nagy dilemma szokott lenni nálunk az ajtó kérdés. A legtöbb helyen, ahol kártyás az ajtó, belülről kilinccsel nyitható. Három fiú mellett folyamatos készültség van, és nem megengedhető, hogy az aktuális legfiatalabb Houdinit megszégyenítő technikával meglógjon a szobából, amíg apa mondjuk a fürdőben, én meg épp egy másik gyerekkel babrálok. J Szintén kérdés az erkélyajtó. Sok helyen erkély van, az erkélyen szék, amire fel tudnak mászni, az erkélyajtó mégsem zárható, erre mindig nagyon oda kell figyelnünk, szintén széktorlasz általában a megoldás.

Nyilvánvaló, mivel a mi gyerekeink a 7 év alatti korosztályt képviselik, erre fókuszálunk, és biztos vagyok benne, hogy három tinédzser mellett egész más szempontok szerint gondolkoznék.

 

A wellness részleggel kapcsolatban. Nem szeretünk olyan helyre menni, ahol a gyerekeknek nem ér le a lába a medencében. Amikor két szülőre jut három gyerek, ez tud fejtörést okozni. Nyilván lehet használni karúszót, úszógumit, stb., de azért az kompromisszumos. A másik, ami sarkalatos pont, a víz hőfoka. Ha hideg a víz, a gyerek hamar fázik, nyűglődik, vége a mókának. De találkoztunk már olyannal is, hogy a szülő nem mehetett a gyerekmedencébe, ez is nehézség volt. Volt olyan hely, ahol térdig belemehetett (terhesen, kicsi gyerekkel hajolgatni nem egy élmény), de volt, ahol egyáltalán. Nyilván a higiéniai szempontok miatt hoznak hasonló döntéseket, de szerintem akinek ilyen korú gyermeke van, maga is jobban odafigyel sok mindenre.

 

A játszóház, netán esetleges gyermekfelügyelet érdekes kérdés a mi esetünkben. Egy sajátos nevelési igényű gyerekkel a családban találkoztunk már kirekesztéssel is, de természetesen volt kellemes csalódás is, amikor pont ugyanúgy bántak vele, mint a testvérével. A legtöbb helyen kerüljük a gyermekfelügyeletet, vagy a külön nekik rendezett programokat, félve a reakcióktól, pedig sokszor nekünk is jólesne egy fél óra séta kettesben. Itt is nyilván nem lehetnek berendezkedve mindenféle igényre, de nem kirívó eset a fiam, csak egyszerűen már a külseje miatt is van, aki fennakad (átlag felettien cuki, nem tehet róla). J

 

Egészen biztos vagyok benne, hogy van egy sor olyan dolog, ami eszembe sem jutott, és kellemes meglepetésként fog érni, és van a leírásban olyan is, ami nyilván nem fog megvalósulni, inkább ötlet szintjén merült fel, hogy mi az, amivel még nem találkoztunk, de hasznosnak tartanánk.

Ezek tükrében kíváncsian várjuk a tesztelést, ahol majd megtapasztalhatjuk azokat a szolgáltatásokat, amikre esetleg nem is gondoltunk. 

 

Kovácsné Gyöngy Evelyn