Test és lélek

Női vonal: intim téma a wellnessben - nem csak nőknek!

Kezdhetném azzal a cikket, hogy „Uraim, kérem lapozzanak tovább! Női és mindezek tetejébe kényes téma következik!” A téma valóban a női testet érinti közvetlenül, s mivel az intim tájék megóvásáról szól, akár nevezhetem kényesnek is. De az, hogy ehhez a férfiaknak ne volna közük… nem is gondolják sokan, hogy mégis mennyire …

Tehát újra:

„Uraim ÉS hölgyeim, kérem NE lapozzanak tovább! Mindkettőjüket érintő intim téma következik!”

Statisztikák szerint a nők 75 %-a legalább egyszer élete során szembesül a hüvelygomba okozta kellemetlen tünetekkel. És szégyen járja át… A hüvelygombával fertőzött nő - többnyire -  titkolja, takargatja, és szenved... szenved... szenved a viszketésről, égő érzéstől, fájdalmas és sérült nyálkahártyától, lecsökkenti a vizelések számát, mivel akkor fokozódik a fájdalom... a szerelmes együttlétekről ne is beszéljek, miközben a mennyezetet bámulja üveges tekintettel. 

A szégyenérzetét a tévhiteknek köszönheti. Legtöbbször nem függ össze a nő hanyagságával, és a baktériumok túlburjánzását a legritkább esetben lehet hűtlenséggel magyarázni.

Általában az elszaporodott Candida albina élesztőgomba fajok tehetőek felelőssé a kellemetlenségekért. Tünet nélkül is jelen lehetnek a szervezetben. A gondot az okozza, ha elszaporodnak, amit mindig a hüvely kémhatásának megváltozása idéz elő.

 

Melyek a hüvelygomba kialakulásának okai?

Vannak nők, akiknek a szervezete annyira érzékeny, hogy egy önfeledt kikapcsolódást ígérő szálloda wellnessébe merülve is rendszerint csalódottan tapasztalják az először csak viszkető érzést. Mivel sokszor történt már velük mindez, egy kellemes jakuzzi után már „várják” a tüneteket. Végül bele se mernek menni a vízbe… Legtöbbször mégiscsak szorongásra vezethető vissza. Ilyen esetekben a megelőzésen lesz a hangsúly!

 

Kialakulásának oka többnyire endogén, vagyis belső eredetű. A héttérben a következő jelenségek állhatnak:

 1. Legyengült immunrendszer.

 2. Hormonális változások: fogamzásgátló tabletta alkalmazása esetén, kismamáknál, változókor idején.

 3. Egyes gyógyszerek: antibiotikumok, kortizon-tartalmú készítmények, rákgyógyszerek.

 4. Stressz, túlhajszolt életmód - gondoltad volna?

 5. Cukorbetegség.

   

A hüvelygomba kialakulását elősegíthetik külső tényezők is:

 1. Elég egy szauna kabinjába felüdülést remélve beülni törölköző nélkül egy idillinek ígérkező téli családi vakáción.

 2. A magunkon hagyott nedves fürdőruha is kedves környezet a baktériumoknak.

 3. A műszálas fehérnemű szintén kedvez a baktériumok elszaporodásának.

 4. Elhanyagolt toalett… brrr!!!

 5. Indokolatlan, túlzott intimbetét, vagy akár tampon használata.

   

Melyek a hüvelygomba tünetei?

 • Viszkető, égő érzés az intim tájékon

 • Kirepedezett nyálkahártya

 • Fehér, túrós hüvelyváladék

 • Sűrű folyás

 • Duzzadt, vörös szeméremajkak

 • Fájdalmas vizelés

 • Sebes hüvelybemenet

   

Mi közük ehhez a férfiaknak?

Fentiek következményeként egyértelmű a fájdalmas szex. Tehát, a férfiakat is érinteni fogja a probléma. Nem csak azért, mert panaszkodik a feleség, a barátnő együttérzést remélve, hanem bizony az érzéki légyottok is ritkulnak. Mindezek tetejébe a partner is fertőzött lesz. Tehát őt is kezelni szükséges, ellenkező esetben a kigyógyult nő újrafertőződik, a férfi vissza… és vissza… pingpong.

Vannak nők, akik hajlamosak rá, vagyis nagyon gyakori jelenség a hüvelygomba túlburjánzása szervezetükben diszkomfortot okozó tüneteivel együtt. Az ő esetükben sajnos a családi kikapcsolódás is kellemetlenségeket tartogat magában. „Pedig olyan jó volna férjjel teljességben megélni ezt a pár napot ebben a csodás szállodában ahelyett, hogy orvos után kutatunk a vadidegen városban… Ha végre találok egy patikát, vásárolok egy vény nélkül is kapható készítményt, amiről tudom, hogy sohasem hat, de valami tenni kell… és reménykedem… hiába a gondosan megválasztott tökéletes bababarát szállás wellnessel, se a vízbe, se a szaunába nem mehetek be… „ Nos, így lesz rémes a várva-várt vakáció.

 

Hüvelygomba ellen aromaterápiával?

Az aromaterápia a gyógyító növényekből nyert illóolajok tudománya. A terápiás minőségű illóolajok kivételes lehetőségeket nyújtanak az egészségmegőrzés és gyógyítás területén. Így a hüvelygomba ellen is felvehetjük vele a harcot! A kellemetlen tüneteket sokszor okozza az elszaporodott C. albina élesztőgomba, de hasonló tüneteket produkál bakteriális fertőzés is. A diagnózis felállítása az arra szakosodott orvos feladata. Amíg nem jutsz el szakemberhez, a teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaját bevetheted! A legelső kellemetlen tünetek jelentkezésekor a kiváló minőségű terápiás teafa illóolajból csepegtess 4-6 cseppet a fehérneműdre! A teafa illóolaj erőteljes baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságát használhatjuk ki! Amennyiben a teafa nem bizonyul elégnek, érdemes keverni pálmarózsa (Cymbopogon martinii), geránium (Pelargonium asperum), levendula (Lavandula angustifolia) illóolajokkal, ugyanis szinergiában vannak egymással, erősítik egymás hatását! Legtöbb esetben enyhülést, sőt teljes gyógyulást hoznak az illóolajok, s el sem jutsz az orvoshoz! 

Megelőzés: a teafa illóolajat használhatod wellness előtt fehérneműre vagy fürdőruhára csepegtetve.

Kizárólag terápiás minőségű illóolajat használj, a pontos arányokról és kezelési módokról konzultálj aromaterapeutával!

 

Testi lelki egészségről olvass Test és lélek rovatunkban!