Test és lélek

Őszi kirándulás gyerekkel: így tölt fel ősszel a természet

A természetben kirándulni minden évszakban nagyszerű élmény, de az őszi kirándulás gyerekkel, ha lehet, még a tavaszi és nyári túráknál is feledhetetlenebb élményekkel ajándékoz meg. Ilyenkor annyi mindent lehet felfedezni a természetben, hogy nem is elég rá egy délután, de talán még egy egész nap sem. Ráadásul amit a városon kívül átéltek, egész hétre feltölt. Hogy mivel? Megmutatjuk.

A természetben sétálni nem csak azért jó, mert végre kiszabadul a család a város és a hétköznapok körforgásából. Persze ez sem elhanyagolható szempont, de az őszi kirándulás gyerekkel még egy nagyon fontos dolgot megtanít mindenkinek: hogy jelen legyen a pillanatban. Divatos szóval épp ezt nevezik mindfulness-nek. A nyüzsgéstől távol egyszer csak észreveszed, hogy lelassulsz, és az érzékszerveidre hagyatkozol. Ha pedig a gyerek már korán elsajátítja ezt a képességet, az a későbbiekben is nagy hasznára lesz. Íme, azok a szépségek, amelyek rabul ejtik az érzékszereidet az őszi erdőben tett séta közben.

 

Őszi kirándulás gyerekkel a színek birodalmában

Az erdő, mező, vagy a tavak látványa mindig megnyugtatja a rohanásban felajzott idegeket, de az ősz ebben is egyedülállót képes nyújtani. Azt a színpompát, azokat a vibráló, csodás színeket ugyanis egyetlen más évszak sem tudja produkálni, mint ezek a hónapok. És ha mindeközben elbeszélgetsz a gyerekkel az évszakok változásáról, a fák téli felkészüléséről, akkor máris egy jó adag természettudományos ismerettel gazdagodott anélkül, hogy mindezt az iskolában kellett volna bemagolnia.

 

A természet hangjai

A városi ember azért is szeret a természetben sétálni, mert ott végre csend van. Pedig az erdőnek is megvannak a maga hangjai, csak éppen ezek nem a motorzúgásból és a dudaszóból állnak össze, hanem a madarak énekéből, a mókus neszezéséből, és a száraz levelek ropogásából a lábunk alatt. Ha egy kicsit csendben bandukolsz az ösvényen, meghallod! 

 

Hűvös van, de élvezzük!

A szabad természetben, különösen a hegyekben általában pár fokkal hűvösebb van, mint a városban, ám ha jól felöltöztök, ezt aligha fogjátok érezni. Már csak azért sem, mert akár sétáltok, akár túráztok, akár bicikliztek, mindenképp mozgásban lesztek. A szabad levegőn végzett testmozgás pedig az egyik legegészségesebb dolog a világon, az őszi betegségek elkerülésében is segít. Vagyis az őszi kirándulás gyerekkel még arra is jó lehet, hogy kevesebbet hiányozzatok az iskolából, a munkából.

 

Hagyatkozz az illatokra!

A tiszta, erdei levegőnek az illata is egészen más, mint a szmogos városi levegőnek. De a nedves avar, a növények, a fák is egyedi illatélménnyé teszik az erdei kirándulást. Ráadásul az illatok egyenesen a legbensőbb érzéseinkhez, ösztöneinkhez kapcsolódnak, ezért képesek akár régi, elfeledettnek hitt emlékeket is előhozni. A kirándulás, a természetjárás olyan illatemlékeket is ad a gyerekeknek, amelyek felnőttként is elkísérik majd őket. 

 

Élvezd a nyugalmat!

A természetben ösztönösen lelassítunk, lemondunk az állandó szervezésről, rohanásról. Szánd rá tudatosan ezt a pár órát arra, hogy lassabbra vedd a tempót. Persze az őszi kirándulás gyerekkel nem azt jelenti, hogy a gyerekek ne rohangáljanak, játsszanak ott, ahol ez biztonságos, csak annyit, hogy egy kis időre feledkezzetek el a kötelező tennivalókról, és a hatékony időbeosztásról. Legyen az a te időd, az ő idejük, vagyis a család ideje. 


Amire szükségetek lesz:

  • Kényelmes cipő (sétákhoz elég a sportcipő, de a komolyabb túrákhoz érdemes beszerezni egy jó túrabakancsot)
  • Réteges öltözet (egy vastag pulóver és kabát helyett több vékony réteg és vízhatlan dzseki)
  • Ital és ennivaló, jól záródó csomafolásban
  • Naptej (talán nem hiszed, de még ilyenkor is van ereje a napnak, lekaphatja az arcotokat)
  • Ragtapasz a váratlan sérülésekre