Test és lélek

Rendszeres mozgás nyaralás közben: nem lehetetlen!

A rendszeres mozgás jó esetben a mindennapjaink része, nyaralás közben viszont az a természetes, hogy felborul a hétköznapi rend. Elhagyhatjuk teljesen a sportolást, vagy van rá mód, hogy ilyenkor is fennmaradjon a motivációnk?

Először is szögezzük le: még a legszigorúbb személyi edzők sem találnak semmi kivetnivalót abban, ha egy vagy két hétre felfüggesztjük a megszokott mozgásformáinkat. A rendszeres mozgás fontos dolog, de fanatikusnak ebben sem kell lenni. A testnek és a léleknek a passzív pihenésre is szüksége van. Ha viszont a nyaralás közben elkezd hiányozni, hogy a medence partján ücsörgésnél valami aktívabbat is csináljunk, akkor érdemes felvenni a fonalat.

A rendszeres mozgás városnézés közben is adott!

 

A rendszeres mozgás nem feltétlenül csak a klasszikus tornát, jógát jelenti. A szokásos nyári tevékenységek között meglepően sok van, amelyik felér egy kemény edzéssel. Itt van mindjárt a városnézés: jövünk-megyünk, nézelődünk, sétálgatunk, és egy nap alatt hipp-hopp összejön 10-15 kilométernyi gyaloglás. Ezt pedig nyugodtan beszámíthatjuk egy erősebb kardioedzésnek. Az esti, táncos buliból is lehet edzés, anélkül, hogy annak éreznénk. Csak arra kell figyelni, hogy közben maradjunk a viszonylag kalóriaszegény italoknál, az ásványvíznél, vagy a vízzel hígított gyümölcskoktéloknál. De a tengerparti sétányokon tett hosszas séták is megfelelhetnek a rendszeres mozgás kritériumainak – legalábbis, ha nem visszük túlzásba a fagyi és egyéb édességek fogyasztását útközben.

Aktív nyaralás = rendszeres mozgás

 

Van, aki nem is bírja sokáig egyhelyben, így eleve az aktív nyaralásra szavaz. Itt a program természeténél fogva adott a rendszeres mozgás, a túrázás, a kerékpározás. De egy reggeli vagy esti futás akkor is beleférhet a programunkba, ha a család többi tagja a kevésbé aktív programokra szavaz. Arra azért érdemes figyelni, hogy az út, ahol futunk, mind a terep, mind a közlekedés, mind a közbiztonság szempontjából veszélytelen legyen. Még jobb, ha a társaságban találunk valakit, aki velünk tart, együtt mindig biztonságosabb,

mint egyedül. Aki nem szeret futni, annak sem kell aggódnia: egy gumiszalag nem foglal sok helyet a bőröndben, súlya sincs, mégis nagy segítség, ha edzenénk egy kicsit. Az interneten számtalan gyakorlatot, edzésvideót találunk, ahogy az eszközt egyáltalán nem igénylő jógához, pilateshez is lépten-nyomon rendelkezésre áll az inspiráció.

A vízparton is számtalan lehetőségünk van

 

Ebben az időszakban sokszor az a legnagyobb baj a rendszeres mozgás terén, hogy a nagy melegben egyszerűen semmi részünk nem kívánja a további izzadást. A vízparton viszont mindez nem fenyeget, hiszen épp azért megyünk a medencébe, a tóba, a tengerbe, hogy lehűtsük magunkat. Ha már ott vagyunk, úszhatunk is egy kicsit, de a vízibiciklizés, evezés, kajakozás, a családi labdázás, frizbizés a vízben, sőt akár a vízipisztoly-csata is hozzátesz egy kicsit a napi mozgásmennyiséghez. Aki pedig mégsem utasítja el ilyenkor a sportot, annak ott a strandröplabda vagy a foci a homokban.

Pihenés és rendszeres mozgás egyensúlya

 

És persze ne feledjük el a wellness-üdüléseket sem, amelyeknél egészséges egyensúlyba kerülhet az aktív és passzív pihenés, a relaxáció és a rendszeres mozgás. A wellness-szállodákban ezerféle aktív programból választhatunk az aquafitnesstől a konditeremig és a csúszdázásig, a kényeztetést pedig a masszázs, a szauna, a relaxációs programok biztosítják. Egy évben egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni ezt a fajta üdülést – már csak azért is, mert a családbarát szálláshelyeken gyerektől a felnőttig mindenki talál magának egyszerre pihentető és feltöltő programot.