Test és lélek

Tavaszi fáradtság - mit tegyünk a szeszélyes áprilisban az egészségünkért?

Nép megfigyelések, költők, írók tollából és a saját tapasztalatainkból is tudjuk: az április szeszélyes. Esik, fúj, havazik, vagy akár hét ágra süt a nap! Reggel, mikor indulunk munkába elkél a téli kabát, hazafelé a pulóver is soknak bizonyul… a tavaszi fáradságot még nem küzdöttük le és még a hőmérsékleti ingadozások is terhelik szervezetünket!

Immunerősítésre és kedélyállapot-javításra van szükség!  

Gondoljuk csak el, ha jó kedvűek vagyunk, kiegyensúlyozottak, békességben önmagunkkal - nem pedig letargikus hangulatban, leterhelten, stresszesen, haragosan – sokkal nehezebben betegszünk meg.

tavaszi fáradtság

Citromos vízzel kezd a napot!

Ahhoz, hogy energikusan induljon a nap, egy fél citromot préselj bele egy pohár vízbe! Sokan a kévét is tudják helyettesíteni vele, olyan energiabomba a szervezet számára! Támogatja az emésztőrendszer működését: fokozza az epetermelést, enyhén has- és vízhajtó hatású. Magas C-vitamin tartalmú, erős antioxidáns, határozottan támogatja a szervezet immunmechanizmusát.

 

Gyömbér – mindörökké

A gyömbérfogyasztásnak minden formában több évezredes hagyománya van. Ismert immunerősítő hatása, antioxidáns. Emellett bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Görcsök és puffadás esetén is alkalmazható s nem utolsó sorban kiválóan hat a férfi libidóra. Legegyszerűbben főzetet készíthetünk belőle: 15 g hámozott gyömbért kell leforrázni 1-1,5 liter vízzel. Gyömbér ital összeállításához szükség van kb. 5-10 g felkockázott gyömbérre, amit 1 dl vízzel mixelünk össze, majd 3dl-re feltöltünk.

 

Párologtass illóolajat a jókedvért!

Az illóolajok közül jócskán akad olyan, amely előnyösen hat a hangulatra, némely antidepresszáns hírében is áll. Párologtass citrom (Citrus limonum ze.) héjából kivont illóolajat, mivel jókedvre derít, s a szívekbe becsempészi a fényt! A brazíliai eukaliptusz (Eucalyptus staigeriana) antidepresszáns, szomorúságban, örömtelenségben, önértékelési zavar esetén érdemes inhalálni, amikor hatalmába kerít valami megmagyarázhatatlan mélabú. Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) és mandarin (Citrus reticulata ze.) illóolajok stresszoldó, nyugtató, kiegyensúlyozó hatásúak.

 

Erősítsd immunrendszered illóolajokkal!

Az immunerősítés nagyágyúja, a madagaszkári kámforfa (Cinnamomum camphora ct. cineole). A Madagaszkár trópusi őserdeiben őshonos növény illóolajának aromapatikánk alapdarabjának kéne lennie, de kevesen ismerik kivételes vírusölő, nyákoldó és köptető, immunerősítő tulajdonságát. Influenza idején kötelező rá gondolni! Azonban görcsös köhögés esetén kerülendő 1,8-cineol tartama miatt. Immunerősítő keverékünk tartalmazhat teafa illóolajat, ami az esetleges vírus – és baktériumfertőzésekkel is leszámol, miközben a szervezet immunmechanizmusát lendületbe hozza. Egy kevésbé ismert fűféle a vetiverfű (Vetiveria zizanoides), melynek óriási bojtos gyökeréből állítják elő az illóolajat: erőteljes immunerősítő tulajdonságú, ahogyan a szegfűszeg (Eugenia caryophyllus) is. A pálmarózsa (Cymbopogon martinii) nemcsak fantasztikus immunerősítő, hanem egyidejűleg remekül oldja a szorongást, elűzi a bánatot, ahogyan a csodálatos saro (Cinnamosma fragrans) illóolaj is: eloszlatja a bezártság és magány érzését. Párologtatóba csepegtess 8-10 csepp illóolajat!