Test és lélek

Visszatérés a munkába: keress gyermekbarát munkahelyet!

Nem is olyan egyszerű a gyed utáni visszatérés a dolgozók világába, mint ahogyan azt első gyermekes zöldfülű szülőként gondolnánk. Szerencsés helyzetben van, akit visszavárnak korábbi munkahelyére, és biztosítanak számára részmunkaidőben történő foglalkoztatást. Persze akár egy teljes állás is megoldható lehet, amennyiben az nem jár sok utazással, és a reggeli kezdés, illetve a munkaidő végének időpontja is könnyen igazítható a bölcsőde nyitvatartási idejéhez és gyermekünk bioritmusához. De az igazság az, hogy sokan nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Hiszen tudjuk, nem mindenkinek adatik meg a klasszikus 8-tól 16 óráig tartó munkaidő, vagy talán sok időt vesz el a napból az utazgatás is. Igazán családbarát munkahely pedig sajnos (még) elég kevés van, azaz a munkáltatók zöme – részben a feladatok jellegéből adódóan – nem tud biztosítani rugalmasabb beosztást vagy akár részben az otthonról történő munkavégzés lehetőségét. Tehát ha nagyon nehéz is olyan helyet találnunk, amely méltán kaphatná meg a „kisgyermekes anyukák álma” címet, kellő elhatározással és kitartással talán nem lehetetlen. Mielőtt néhány tippet megosztanék veletek, elmesélem a mi kis történetünket röviden. Jöjjön akkor:
Visszatérés a munkába: keress gyermekbarát munkahelyet!

Reggeli csatáink rövid története…

Néhány hónapig én is azoknak a táborába tartoztam a gyedről visszatérve, akiknek nap mint nap meg kellett küzdenie a túlélésért,  hogy aztán beköszöntsön egy újabb várva várt, ám pikk-pakk elsuhanó hétvége. Az én esetemben az okozta a mindennapi küzdelmeket, hogy a 9 órás munkaidőm mellett egy órával a kezdés előtt kellett elindulnom, hogy átszállással, várakozással együtt majd’ egy óra alatt beérjek, majd a hazafelé út is hasonlóan sok időt vett igénybe. Utólag belátom, hogy meggondolatlan voltam, amikor mindennek tudatában vállaltam a lehetőséget, de akkor úgy gondoltam, hogy megküzdöttem már néhány nem egyszerű feladattal, majd biztosan ez is menni fog. Ment is egy ideig, erőltetve, mert reménykedtem, hátha megszokjuk mindannyian. Hát nem így lett. De utólag már persze mindig olyan könnyű okosnak lenni!

Kicsi lányom hozzám hasonlóan inkább bagoly típus, nem az a fajta gyerkőc, akinek fellövik a pizsit, ha este nyolcat üt az óra. Szegénykémet legkésőbb reggel 6 órakor ki kellett cirógatni, ölelgetni, majd csalogatni, végül parancsolni az ágyból. Semmi sem segített, mindegy volt, milyen stílusban történik a pelenkával, ruhácskákkal és fésűvel folytatott üldözés: sírás-rívás, teljes erőből ágyba kapaszkodás, csípés-rúgás, kiabálás lett a vége. Minden egyes reggel végigjátszottuk a csatánkat. Mondhattam én szép szóval, tagoltan, a szemébe nézve, mosolyogva, morcosan, gyorsan, lassan, kérve, parancsolva. Egy ponton be kellett látnom, hogy bármit tehetek, neki ez így nem jó, nagyon nem.

Amióta elég negyed 8 körül ébresztenem, sokkal kiegyensúlyozottabb a csemeténk, sőt, a bölcsiben is észrevették a pozitív változást, azóta még nappal is többet alszik! Tanulságként osztottam meg dióhéjban a történetünket, ha teheted, inkább előzz meg egy hasonlóan nehéz helyzetet, és lehetőségeidhez mérten próbálj meg olyan keresőtevékenységet vállalni, amelyet jóval könnyebb összeegyeztetni a családdal. Legyen az akár rész-, akár teljes munkaidő.

Íme, hoztam néhány példát gyermekbarát, azaz időt spóroló lehetőségekre:

·       Otthon végezhető call centeres állások

Ha van korábbi call centeres tapasztalatod, akkor előnnyel indulhatsz egy ilyen pozíció megpályázásánál. Tehát ha el tudod képzelni magad ebben a munkakörben, jól jöhet a gyerkőcök mellett, hogy legalább a munkába járás idejét megspórolhatod. Ha konkrétan a fenti vastagon szedett alcímet írod a keresőbe, láthatod, hogy máris találsz néhány hirdetést. Hajrá!

·       Egyéb távmunkák (pl.: hanganyagok gépelése, otthoni adminisztratív állás, szövegírás stb.).

Legyen a Google a barátod, ha célirányosan gondolkodsz, akkor akár a zárójelben található példákra is rákereshetsz, vagy csak egyszerűen írd be a következőket a keresőbe, vagy egy-egy álláshirdetési portál saját keresőjébe: távmunka, otthon végezhető munka.

·       Online tanítás

Ha tanári végzettséged van, esetleg kiváló nyelvtudással rendelkezel, szintén ez is egy opció. A kereséskor már az is jó kiindulópont, ha az „online tanítás” kifejezésre keresel a Google-ban. Ebben az esetben azonnal találsz olyan felületet, amely ennek a közvetítésével foglalkozik.

·       Üzletkötő, rugalmas munkaidőben

Ha közel áll hozzád az értékesítés, akkor érdemes ezen a területen figyelemmel kísérned az ajánlatokat, és szerencsés esetben rugalmas munkaidőben űzheted leendő tevékenységed.

·       Egyéb részmunkaidős állások

Ha a fentiek közül egyik opció sem szimpatikus számodra, de a munkába való visszatérés kezdeti nehézségein szeretnél enyhíteni, akkor válogass az állásportálok által felkínált részmunkaidős állások közül. Megkönnyíti a dolgod az is, ha belépsz álláskereséssel kapcsolatos csoportokba a Facebookon. A legjobb, ha kifejezetten a saját településeden és annak környékén meghirdetett munkákra specializálódó csoportot találsz. Te magad is nyugodtan adhatsz fel hirdetést mint álláskereső, kompetenciáid, végzettséged és tapasztalataid lényegre törő bemutatásával.

 

Ha ebben a helyzetben vagy, esetleg a közeljövőben lesz aktuális a gyedről való visszatérés, akkor a fenti praktikákat alkalmazva remélhetőleg mihamarabb megtalálod a neked szóló lehetőséget!