Test és lélek

Víz nélkül nem is nyaralás…vagy mégis?

A víz és a nyaralás elválaszthatatlan dolognak tűnnek, sokan nem értékelik nyaralásként azt az utazást, amiben nincs strand, tópart, vagy legalább egy medence, ahol megmártózhatnak, pedig rengeteg dolog van, ami tartalmassá teheti a nyaralást.
Víz nélkül nem is nyaralás!

A családok többsége úgy választ célpontot a nyaraláshoz, hogy legyen lehetőség fürdőzésre. A szálláshelynek saját medencéje nem elvárás általában, de a közelben mindenképp kell lennie strandnak, vagy fürdőnek. Nem is csoda: a nyaralás a család egyik legfontosabb éves programja, amit általában nyáron töltenek el, apuka és anyuka kiveszi a szabadságot, a gyerekek ilyenkor szabadok, nincs iskola. Ha már évente csak egyszer van rá lehetőség, akkor szeretnénk mindent belesűríteni, ami abban az évben kimaradt, vagy amire egyébként nincs lehetőségünk a lakóhelyünk közelében. Ilyen a strandolás is.

Természetesen a gyerekeknek is nagy élmény a pancsolás, nincs is jobb, mint ugrálni a vízben, labdázni, csúszdázni, fröcskölni a vizet anya hajára, mert azt mindenki tudja, hogy nem szabad, de a gyerekeknek is kell a szabadság, legalább a nyaralás alatt legyen kicsit kevesebb a szabály, amit apa és anya kőkeményen betartat amúgy is egész évben.

És akkor jön a kontra: mit lehet csinálni nyaralás alatt, ha nincs vízpart a közelben?

Lehetőség van bőven, csak eddig nem gondoltunk rá, mert a vizet kutattuk minden évben. Rengeteg nyári program van, ami nem vízhez kötött, és garantáltan nagy élményt biztosít a gyerekeknek is. Íme néhány tipp:

1.       Állatkert: Az állatkertet minden gyerek szereti, sok érdekes és kis országunkban nem honos állatot lehet megismerni élőben. Az állatkertek többsége készül a kisebbeknek játékokkal, programokkal, kvízekkel, állatsimogatóval, így biztos nem fullad unalomba a családi program. Ráadásul egy állatkerti látogatás egész napos program.

2.       Kalandpark: manapság igen népszerű, nem véletlenül! Lehet kúszni, mászni, csúszni, ugrani, amit egyébként nem szabad otthon, vagy veszélyes. Itt minden feltétel adott, biztonsági felszerelések, segítők, hogy ne legyen baj belőle. Nem mellékesen kinn töltjük az időt a szabadban, friss levegőn, nap végére pedig biztosan le lesz vezetve minden felesleges energia.

3.       Természetjárás: Nem kell feltétlen drága, vagy belépőjegyes programot választani, elég ha kimegyünk az erdőbe, csomagolunk pár szendvicset és innivalót, begyűjtünk egy ingyenes ajánlót a szállodából, hogy mit érdemes megnézni, és felfedezzük a természetet. Rengeteg a látnivaló a természetben is: a kilátás, egy-egy nevezetes hely, szikla, forrás, vagy maga a környezet. Felfedezhetjük az ott élő állatokat, növényeket, nem csak szórakoztató, de tanulunk is belőle, ráadásul az erdőben kellemesebb a klíma a forró nyári napokon.

4.       Fesztiválok: Szinte mindennek van már fesztiválja, a víztől a bejgliig, egész évben találni valami tematikus rendezvényt az ország bármely pontján. Gyerekeknek általában készülnek játékokkal, műsorokkal, kézműves foglalkozással, ahol megismerkedhetnek a fesztivál témájával, így biztos nem fogtok unatkozni.

5.       Sportolás és játék: Nem csak a focira kell gondolni, sok más olyan sport is van, ami elsősorban szórakoztató. Elmehetünk gokartozni, bringózni, vagy (csak hogy egy példát említsek) Visegrádra bobozni. Az ilyen programok nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is remek szórakozást jelentenek.

Vízpart ide vagy oda, a családi nyaralás lényege, hogy együtt legyen a család és mindenki jól érezze magát és kellemes élményeket gyűjtsön együtt a családdal.