Skip to main content

Fedezd fel Magyarországot a KidsOasis utazó családjával!


Utazik a Család könyvsorozatunkban mesés formában járhatjuk be Magyarországot.

,,Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?" - ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat Magyarország régióiba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a Balaton déli- és  északi partját, Egert és környékét, valamint a Velencei- tavat is, közben pedig egy csomó ötletet meríthetünk a történetekből, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni. Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország  legszebb részeit!

Meseútikönyv sorozatunk eddig megjelent kötetei


Irány Pécs!!

Ebben a részben az utazó család Pécsre utazik. Két emblematikus épülete, a négytornyú székesegyház és a főtéren álló dzsámi a város leghíresebb látnivalói, amiről most a gyerekek nyelvén olvashat az aki kézbe veszi a kötetet.
A Zsolnay Kulturális Negyedet, természetesen a mesebeli család se hagy ki, de. megfordulnak a Mecsek lábánál a pécsiek kedvenc sétáló és kirándulóhelyén Tettyén, ahol egy sárkányos barlangba is bemerészkednek. A csodás arborétumban a Pintér-kertben sétálnak. de nem marad ki az állatkert, ami minden gyerek kedvence és a Misina csúcsán a TV-torony se, ahonnan belátni egész Pécset. Pécsről csak egy ugrás Orfű, ahol a denevéres barlang tartogat sok meglepetést a családnak. Tartsatok velük ti is! Tilda, Tódor, Teó, Rozi, Zsuzska és persze állandó társaik, Nasi a macska és Tóbiás a kutya elmondják merre jártak és mi az a látványosság, amit az olvasónak is látnia kell egyszer, ha Pécsett járnak. Olyan családnak ajánlunk, akik szeretik az élményekkel teli pihenést és nem bánják, ha közben okosodnak, tanulnak- ebben a kötetben Pécsről.


Irány a Vértes és a Gerecse!

 

Ebben a kötetben az utazó család A Vértes és a Gerecse természeti kincsekben gazdag részét fedezi fel. Ellátogatnak az Oroszlányi Bányászati Múzeumba, ahol sisakot húznak a fejükre és csilléken vonatoztak. Tatán bejárják a Várat és az unalmas történelemóra helyett a királyok nevein kívül azt is megtudják mi az a patara. Tatabányán a Gerecse kapuja Látogatóközpontból indulnak el egy kis sétára, és jut idő egy koncertre is az Agórában, sőt egyik nap csobbannak egyet egy igazán családbarát fürdőben. A Majki kamalduli remeteségben egy kis időre ők is némasági fogadalmat tesznek és élvezik az áhitatos csendet. Járnak Kocson, ahol megtudják miről híres ez a település és persze sokat kirándulnak Várgesztesen, ahol egy igazi várjátékon is részt vesznek, sőt a marsbéli tájhoz hasonlító Gánton is megfordulnak. 

Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a Vértes és a Gerecse környékét, közben pedig egy csomó ötletet meríthetünk a történetekből, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni


Irány Dél-Baranya!

 

Az egész egy téli kiruccanással kezdődött. A korábbi kötetekből jól ismert utazó családunk ugyanis arra gondolt, hogy a Mohácsi Busójárást egyszer az életben mindenképp látniuk kell. Felkerekedtek és persze ahogy mindig, most is velük tartott Tóbiás kutya és Nasi a kotnyeles macska, hogy aztán a busókkal együtt, kereplőkkel és félelmetes maszkkal felszerelkezve űzzék el a telet. Dél-Baranya olyan sok izgalmas településsel, természeti és történelmi látványossággal büszkélkedhet, amit a család nem szeretett volna kihagyni, így aztán úgy döntöttek, hogy a vakáció idején visszatérnek a régióba. Így is lett.

Ez a szerethető kis család minden utazásuk alatt ügyelt arra, hogy a láblógatós pihenésen túl tanítsanak is valamit a gyerekeknek és ha lehet mindezt észrevétlenül, játékosan, sok mesével. Így járják be a Siklósi Várat és a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet, ahol felelevenítik történelem- tudásukat. Sok – sok helyet fedeznek fel, megismerkednek az élővilággal, és persze előkerülnek ismét a legendák is.


Irány a Tisza-tó!

 

Mivel szeretik a kényelmet, most is egy KidsOasis családbarát szálláshelyet, a Tisza Balneum Hotelt választják bázisuknak, és innen fedezik fel a tavat és környékét. A kiruccanásra most is velük tart két kis kedvencük, Tóbiás, a kutya és Nasi, a macska. Nagyon izgatottak, hiszen ezen a tájon olyan gazdag állat- és növényvilág található, ami sehol máshol. Itt aztán csónakból karnyújtásnyira fényképezhetik a madarakat, a víz felett épített tanösvényen sétálva pedig megismerhetik a Tisza-tó végtelenül gazdag élővilágát. Ki nem hagynák a Tisza-tavi Ökocentrum látogatását, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriumában fejük felett úsznak el az óriási vizák, és ahol a vidrák látványetetése teljesen elbűvöl mindenkit. Végre teljesül az álmuk, és kipróbálhatják a horgászást, ám nem bírják sokáig a nyugalmat, így a Tisza-tó egyik szigetén található Kalandparkba sietnek. Sarudon vízi játszótéren lubickolnak, később ladikba, csónakba szállnak, és végre az egész család elégedett, mert az is boldog, aki az aktív pihenést szereti, és az is, aki csak  mélázni, töltődni szeretne, méghozzá a háborítatlan természet közelségében. Az Irány a Tisza-tó az Utazik a család-sorozat 6. kötete. Minden olyan kisgyerekes családnak hasznos, észrevétlenül tanító mese-útikönyv, akik egyszer szeretnének elutazni a különleges vízi világhoz.


Irány Esztergom!

 

A Dunakanyar legfelsőbb városaként is emlegetett település rengeteg látnivalót, kirándulóhelyet, történelmi épületet, hangulatos utcácskákat, finomságokat ígér az oda látogatóknak. A mindig nyüzsgő öt tagú család kotnyeles macskájukkal és a mesekönyv legfontosabb szereplővel, Tóbiás kutyával nagyon régen szerette volna megismerni ezt a különleges várost. Olyan nevezetességeket ismerjenek meg alaposabban, mint az esztergomi Vár, a Bazilika, Magyarország legnagyobb temploma, a Prímás pince, a Vaskapu vagy éppen Babits háza. A Mária Valéria hídon, ami az esztergomi Prímás-szigetet és a szlovákiai Párkányt köti össze a Dunán. egyik lábukkal Magyarországon állnak, a másik Szlovákiába lóg át, amin sokat nevetnek, de innen készítik a legszebb képeket is a városról. Gyalogolnak, sétahajóra szállnak vagy éppen a városnéző kisvonattal zötyögnek, hogy minél jobban bejárhassák a várost, hogy azután a környező településekre kiránduljanak. A Búbánat völgyben sem búslakodnak, hiszen a tavak újabb kalandokra csábítják őket. Kesztölcre, Bajnára, és Tátra is eljutnak és tőlük egyáltalán nem szokatlan módon, mindegyik településen szereznek olyan élményt, amiről sokáig beszélnek otthon.


Irány a Dunakanyar!

 

Újra utazik a család! Tilda és Tódor, három gyerekükkel, a kotnyeles macskával és Tóbiás kutyával most egy igazán festői úti célt kerestek maguknak. Ebben a kötetben a Budapesttől északra található, hegyek és folyók ölelésében található gyöngyszemhez, a Dunakanyarhoz utaznak. Ez az a régió, amit a Magyarországra érkező turistacsoportok a hangulatos utcák, a Duna-parti sétány, a pezsgő kulturális élet és a történelmi emlékek miatt ki nem hagynának. A család semmit sem bíz a véletlenre, felejthetetlen, izgalmas utazásban lesz részük. Ez a régió igazán bővelkedik a legkisebbektől a legnagyobbakig érdekes látnivalókban. Nemcsak földön barangolnak és a hegytetőkről, várcsúcsokról néznek le a tájra, de vízre is szállnak: szárnyashajóval suhannak, sétahajóval andalognak haza, sőt kipróbálják a dunai kompozást is.


Irány a Velencei-tó!

 

Az Irány a Velencei tó! című könyv az Utazik a család mese útikönyvsorozat 3. része, amiben az író a Velencei tó környékére kalauzolja el az olvasót. A kedves utazó család ezúttal biciklire pattan és körbetekeri a tavat, miközben útba ejtik a legérdekesebb látnivalókat. Pákozd, Gárdony, Agárd, Dinnyés, Sukoró és Velence sok-sok érdekességet tartogat az odalátogatóknak, amit a remek stílusban megírt könyvből most megismerhetnek a gyerekek és a szülők. Rozi, Zsuzska és Teó most is sokat kérdeznek, a szülők pedig türelmesen válaszolnak. A tóban nemcsak pancsolnak, hanem egészen a nádasig beeveznek, hogy a Velencei tó élővilágát is megismerjék. Ahogy megszokhattuk, most is kirándulnak és ellátogatnak Székesfehérvárra és Tác-Gorsiumra.


Irány Eger!

 

Az Irány Eger! című könyv, a sorozat 2. kötete de önállóan is olvasható. Ebben a könyvben Észak Magyarország legizgalmasabb településeire látogat el az utazó család, ahol megint érdekes és vicces kalandokat gyűjtenek. Noszvajon szállnak meg és innen fedezik fel Egert, ahol természetesen az Egri vár történetét is alaposan megismerik, majd Szilvásváradra is elugranak, hogy kisvasútra szálljanak és saját szemükkel lássák milyen gyönyörű a Szalajka vízesés. Innen keresik fel Egerszalók csodás sódombjait és elmesélik azt is mit érdemes kipróbálni a Mátrában. Később a Matyó minta nyomába erednek és végezetül olyan meglepetés programban lesz részük, hogy garantáltan azonnal útra kelnétek ti is.


Irány a Balaton!

 

Az Irány a Balaton! című mese útikönyv a sorozat 1. része, amiben az utazó család a népszerű és megunhatatlan „magyar tengerhez” utaznak el. Ám Tilda és Tódor családja nemcsak a hasukat süttetik a strandon, hanem a tihanyi ürgék nyomába erednek és egy klassz kirándulást is megejtenek a Bazaltorgonákhoz. Természetesen nem hagyják ki Keszthelyen a Festetics kastélyt és Balatonedericsen az Afrika múzeumot se. Mindezt a mese nyelvén, a gyerekek számára élvezhető formában, hogy ha az olvasó úgy dönt, hogy Balatonra utazik, már előre tudja, hogy mit érdemes megnézni, kipróbálni.


Szerzők

Szalma Edit

A Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma: MOME) végezte tanulmányait. Az iskola befejezése után rögtön kipróbálhatta magát a reklám területén. A McCann Erickson reklámügynökség volt az első munkahelye. Hosszú ideje már gyermekkönyvek illusztrálásával foglalkozik. Számos hazai és külföldi kiadónak készített rajzokat és folyamatosan részt vesz kiállításokon.

Gyetvainé Zováth Anikó

Az Utazik a család könyvsorozat megálmodója, a KidsOasis alapítója, tulajdonosa, idegenforgalmi közgazdász. 4 gyermek édesanyja, így szakmai és személyes tapasztalatait is beleépíti a családi utazásokat segítő minősítő rendszer és portál fejlesztésébe. Hisz abban, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek tudatos utazóvá nevelését,  ezért is örül, hogy a mese-útikönyvsorozat ekkora népszerűségnek örvend. Az sem titok, hogy a sorozat hamarosan folytatódik.

Csapody Kinga

Lassan négy éve a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője és szereti nem csak olvasni, de kiválasztani is a jó mesekönyveket, ifjúsági regényeket. Az Ir(T)áS  (irodalmi tehetséggondozó) tábor és "Az olvasás éjszakája" Líra csoportos programjainak ötletgazdája, szervezője és háziasszonya. Legfőképp pedig a négyéves Noel anyukája.


Rendeld meg bármelyik kötetet a KidsOasistól!


Ajánlók és értékelések

 

"Hiánypótló sorozat! Eddig talán a magyar nyelvben a kifejezés sem létezett: mese útikönyv. Pedig micsoda haszna van ezeknek a könyveknek, ezt tényleg csak egy családos ember tudhatja... Az információhalmazzal teli, már-már használhatatlanul régi útikönyvekből a szülőnek, ha szeretne értékes tudást kinyerni csemetéje számára, ki kell szűrnie a gyermekek által is emészthető adatokat, meseszerű történeteket."

Barangolocsalad.hu

"Az Utazik a család! bővelkedik örömteli, magával ragadó mesékben. Néha picit stréber, mert rengeteget tud az úti célotokról, és ezt nem tudja eltitkolni… de sohasem tolakodó vagy unalmas. (...) Ebben a családban az a jó, hogy mindenki egy kicsit magára ismer benne, mert néha ők is hangosak, a gyerekek néha nyafognak, de legtöbbször nagyon jól érzik magukat és boldogan fedezik fel a világot. Hűséges útitársuk Nasi, a macska és Tóbiás kutya, mert ők is szeretnek megismerni új tájakat, nevezetességeket."

Anyakanyar.hu

"A könyv nagy erőssége az utolsó oldalakon található gyűjtemény, amely felsorolja az összes fontos látnivalót, a rövid, lényegretörő leírás mellett mindenhol ott szerepel a cím és az elérhetőség. Az utolsó bekezdésben pedig néhány túratippet olvashatunk, ha épp arra vágyunk, hogy bakancsot húzzunk a lábunkra és hátizsákkal fedezzük fel a környéket."

Momwithfive.com

"Nagyon élveztem ezt az utazást a Balaton körül, Tóbiás kutyus nagyszerű tolmácsolója volt a Balaton körüli nyaralásnak. Igazán szimpatikus családot ismerhettem meg Tilda anyu, Tódor apu, Rozi, Zsuzska, Teó, Tóbiás és Nasi személyében. Olyan bolondosak és zűrzavarosak kicsit, mint mi is vagyunk. Éppen ezért nagyon tetszett és rokon pillanatokat fedeztem fel a nyaralás előtti káoszban és csomagolásban, az autóba való zsúfolódásban, a családi kis vitatkozásokban."

Moly.hu / Zsófi_és_Bea

"Méltányolom ezeket a könyveket, ezt a sorozatot, s ez mindenképp emel a csillagozáson. Hogy örültem volna gyermekként, ha az iskolai országjárásokra ilyen útravalóval, segédlettel mehettem volna. 
Balaton után ezúttal Eger és környéke a célpont, ahol szintén jártam én is anno. Pont ezért volt jó olvasni ezt a könyvet, mert ismerős tájakon járhattam a történetben szereplő családdal. Ismerősként köszöntött Szilvásvárad és Kékestető is, s mintha az üvegfújás is rémlene. Na meg a kisvasút, és a Matyó múzeum… A könyv végén ismét található egy jó kis útikalauz azokról a helyekről, amiket érdemes felkeresni."

Moly.hu / Dianna76

"Igen ez a család valóban nem tud sokáig a fenekén ülni. Nekem ez a rész picit jobban tetszett mint az előző. Talán azért, mert ebben sok új információ volt számomra. Nagyon sok jó tippet kaptunk most is, hogyan tudjuk tartalmasabbá tenni a pihenést. Tetszett a biciklitúra, érdekes volt olvasni Gárdony, Pákozd nevezetességeiről. Bevallom még soha nem voltam ezekben a városokban. Viszont a könyvnek köszönhetően ezt hamarosan pótoljuk."

Moly.hu / k_annamaria