Aktuális

Készüljünk a húsvétra!

A tavasszal együtt érkezik a húsvét is – és remek alkalmat ad a kreatív családi időtöltésekhez. A kertben, a balkonon, de akár a négy fal között is találhatunk kreatív programot, amellyel a hagyományokat is felelevenítjük, és a képernyő előtt töltött időt is korlátozhatjuk kissé.

 

Az ünnepek egyik legkedvesebb része a készülődés. A húsvétra éppúgy készülhetünk sütés-főzéssel, kreatív ötletekkel, ahogyan a karácsonyt vártuk. De vajon milyen otthoni programok várnak ilyenkor a gyerekekre?

Neveljünk zöldeket!

 

A húsvéti asztaldísz alapja a saját nevelésű fú vagy búzafű is lehet. Annyi a dolgunk, hogy egy nem túl mély tálkában, virágföldbe ültetjük a fűmagot vagy a búzaszemeket, és rendszeresen locsoljuk. Ha húsvét előtt egy-két héttel elkezdjük a növények nevelését, az ünnepre már kibújik a zöld fű vagy búzafű – már csak fel kell díszíteni tojásokkal, virágokkal, és ki is kerülhet az asztalra.

Ha palántát szeretnénk nevelni, a feltört, kimosott tojáshéjakba is ültethetjük a magot. A kibújó zöld növények nem csak a húsvétra készülő lakásban mutatnak jól. Egyszerűen, tojáshéjjal együtt ültessük ki őket a kertbe, hogy a tojáshéj természetes anyagai növekedés közben is tovább táplálják majd a növénykénket.

Fessünk különleges tojásokat!

 

A tojásfestés a húsvéti készülődés kihagyhatatlan része. A boltban kapható tojásfestéket mindenki ismeri, de a természetes festőanyagok, például a vöröshagyma héja is egyre több háztartásban színezi meg a tojásokat. Ám ennél különlegesebb tojásfestési technikák is léteznek.

Egy poharat töltsünk fel kb. 1/3 részig a tojásfesték sűrű oldatával. Állítsunk bele egy főtt tojást úgy, hogy a festék a tojás magasságának szintén kb. egyharmadáig érjen. Néhány perc múlva töltsünk hozzá egy kis vizet úgy, hogy az oldat körülbelül kétharmad részig színezze be a tojást. Újabb néhány perc elteltével hígítsunk még egy kicsit az oldaton – így fokozatosan világosodó, ombre tojásokat készíthetünk.

Ha a tojásokat több irányból szorosan átkötjük befőttes gumival, geometrikus mintázatot hozhatunk létre.

Ha a tojásfestékbe egy -két evőkanál étolajat teszünk, a festék nem fog rátapadni a tojásokra ott, ahol az olaj van – így márványmintás lesz a tojás.

Ha a tojásra festés előtt zsírkrétával írunk vagy rajzolunk, a rajz vagy a felirat alatt nem fogja be a tojást a festék – így akár névre szóló vagy szöveges tojásokat is készíthetünk.

Ha időtálló húsvéti tojásokra vágyunk, habszivacsból készült tojásformát is vásárolhatunk. Ezt textillel, flitterekkel, csipkével boríthatjuk. Sőt, a tojásból nyuszi lesz, ha a textilt (akár egy textil szalvétát) úgy kötjük meg a tetején, hogy a csücskéből fülecskék legyenek.

Díszítsük fel a lakást!

 

Az esős napok jó alkalmat adnak a húsvéti kreatívkodásra. Az egyszerű, húsvéti témájú rajzok mellett ragaszthatunk bárányt vattából, készíthetünk húsvéti nyuszis (csirkés, tojásos, bárányos) girlandot papírból. A nyuszi-, tojás, bárány vagy más húsvéti formából dupla mennyiséget kell készíteni és színezni. Két-két azonos formát úgy ragasszunk össze, hogy közéjük ragasztjuk a girland felfüggesztésére szolgáló fonalat. A vázába rakott barkaágakra is készülhet hasonló díszítés. A vécépapír-guriga sokoldalú alapanyag: készülhet belőle nyuszi – elég csak arcot festeni és füleket ragasztani rá. De csirkévé is átváltozhat, ilyenkor sárgára festjük, és nyuszifül helyett csőrt ragasztunk rá színes papírból. A kimosott tojáshéjakból nem csak „palántanevelde” lehet, hanem asztaldísz is: állítsuk őket tojástartóba, öntsünk bele egy kevés vizet, és tegyünk beléjük rövid szárú vágott virágokat. Süthetünk muffint vagy mézeskalácsot is, amelyeket azután húsvéti motívumokkal díszítünk fel. De a répatorta készítését is megtanulhatják húsvét táján a kicsik.

Mondjuk egy korábbi cikkünk szerint elkészítve..