Aktuális

Tiszta a levegő! – 3 varázslatos erdei úticél a családnak

Itt a tavasz, és nagy örömünkre a zord téli időjárásnak már vége is szakadt. Végre itt az idő egy szuper családi kikapcsolódásra! Szerintünk ennek egyik legjobb módja, ha felfedezzük valami gyönyörű helyszínen az ébredező természetet.

Egy erdei kirándulóhely azért is tökéletes választás, mert segít lelassulnunk és legalább egy időre kizökkennünk a sokszor stresszes, rohanó hétköznapokból. Ha szeretnétek halmozni az élvezeteket, és egy tökéletesen kikapcsoló családi kirándulásra vágytok, akkor pedig azt javasoljuk, hogy válasszatok egy erdőhöz közeli KidsOasis minősített családbarát szálláshelyet. Adunk nektek ehhez 3 szuper tippet!

 

1. Noszvaj

 

Noszvaj Eger városától kb. 10 kilométernyire elhelyezkedő kis falu, az ország egyik legtisztább levegőjű településeként tartják számon. A kellemes családi kikapcsolódást a természeti csodák és a közelben lévő kirándulóhelyek garantálják. Noszvaj a Bükk lábánál helyezkedik el, ha el sem hagyjuk a falu határát, már akkor is számos látnivalóban gyönyörködhetünk. Érdemes megnéznünk a tufakövekbe vájt barlanglakásokat, amelyek az ősi földalatti építészet emlékeit őrzik, és a helyiségek jó része bejárható. Még a 20. század első felében is éltek bennük életvitelszerűen családok, ma művésztelep működik a területen.

A barokk stílusban épült De la Motte kastélyt se hagyjuk ki, amelyhez egy gyönyörű és hatalmas angolpark tartozik. A kastély tereiben is gyönyörködhetünk, és élvezhetjük az interaktív kiállítást. Játékos kihívás gyerekekkel a Tündérösvényt végigjárni, amely egy olyan útvonal a parkban, ahol a jutalom megszerzéséhez különféle feladatokat kell teljesíteni.

A családdal igazi kis kaland a noszvaji meseutat bejárni, sőt, több Meseút tanösvény közül is válogathatunk. Az 5-7 kilométer közötti túraútvonalakhoz titkos térképet, a házikók kinyitásához pedig kulcsot kapunk, ahol meséket, játékos feladatokat találunk. Természetesen kicsikkel van lehetőségünk az útvonalnak csak egy kis részét is bejárni, akár babakocsival is.

Szállásajánló: Az öt szélforgós Oxigén Family Hotel****, Noszvaj, mely 4 hektáros ősfás parkjával csodásan beleillik a környezetbe.

 

2. Kóspallag

 

Noszvajhoz hasonlóan itt is a tiszta levegő és fás, erdős környezet fogad minket. Gyönyörű környezetben, a Börzsönyben található a falu, a hegyek által körülölelt Kóspallagi-medencében.

Nem csak a növény-, hanem az állatvilágában is gazdag a környék, könnyen előfordulhat, hogy akár szarvasba, őzbe vagy rókába botlunk. Mivel csupán néhány százan élnek itt, nagy a a csend, kiváló úticél, ha nyugalomra és friss levegőre vágyik a család. Helyben ellátogathatunk a 13. században épült, dombtetőn álló Bibervár őrtornyának romjához. Vele szemben egy középkori pálos kolostor romjait találjuk.

Szuper program a környéken a Börzsöny Kisvasút, mely az ország leghosszabb erdei kisvasútja, és az útvonala is igencsak izgalmas, kanyargós és meredek. Ha a gyerkőcök imádják az állatokat, akkor tehetünk látogatást a néhány kilométerre lévő Törökmező Állatparkba, ahol állatsimogató is várja a kicsiket és egzotikus állatfajokkal is találkozhatunk.

Szállásajánló: Szent Orbán Erdei és Wellness Hotel****, Kóspallag, mely az erdei környezetbe illő különleges farönképületben kapott otthont.

 

 

3. Várgesztes

 

Várgesztes egy falucska a Vértes északnyugati szegletében, Tatabányától 17 kilométerre. Különlegessége, hogy zsáktelepülés, tehát csak egy útirányból tudjuk megközelíteni. Kóspallaghoz hasonlóan itt is csak néhány száz fő az állandó lakosság száma, szintén igazi erdős-hegyes, nyugodt környezet. Az itt található vár felújítás miatt átmenetileg zárva, ezért csak kívülről tudjuk megnézni. A csodás környezet és kilátás miatt viszont érdemes ellátogatni, és a vár alatt elterülő tisztáson piknikezhet is a család, több tűzrakó- és pihenőhely is ki van alakítva.

Tehetünk sétát az Árnyas ösvényen, ahol 200 méteren belül változik a növény-és állatvilág, a patak partján láthatjuk a homoki gyepet és a mészkő sziklahátat is. Várgesztes igazi túraparadicsom és

nagyon jó kiindulópont kirándulásokhoz is. A közelben érdemes ellátogatni többek között Tatára és Tatabányára is, de számos más közeli településen is jó programlehetőségek, sok látnivaló vár bennünket.

Szállásajánló: A négy szélforgós Várgesztesi Villapark, Várgesztes, mely a Vértes lábánál terül el, és 125 baba- illetve gyerekbarát családi villát kínál pihenésre.