Aki úgy indul iskolába vagy munkába, hogy nem reggelizett, az ne csodálkozzon, ha reggel 9-10 táján már nem tud megfelelően figyelni, és mardosó éhséget érez. Ilyenkor szoktuk a legrosszabb döntéseket hozni az étkezéssel kapcsolatban: megvesszük az első édes péksüteményt, amit a büfében látunk, vagy csokival, kólával, esetleg még egy kávéval igyekszünk emelni az energiaszintünket. Délben pedig farkaséhesen vetjük rá magunkat a menza kínálatára, megint csak nem az egészséges ételeket és a mértékletes adagokat választva. Ha szeretnénk elkerülni mindezt, akkor ne induljunk útnak üres gyomorral. Ez a három finom, egészséges, és percek alatt elkészíthető őszi reggeli nemcsak a gyomrunkat tölti meg, de az ízük miatt is jól indul velük a nap. Az édes és a sós ízek kedvelői is találnak köztük nekik való finomságot, sőt, az is reggelizhet a receptek segítségével, aki annyira rohan reggelente, hogy csak egy turmix felhörpintésére van ideje.
Őszi reggeli édesen: zabkása karamellás körtével
A zabpehely rosttartalma gondoskodik a hosszan tartó teltségérzetről, a körte pedig az édes ízt és a gyümölcsben található rengeteg vitamint viszi bele a finom őszi reggeli receptjébe.
Hozzávalók: (két adaghoz)
1 csésze zabpehely
1 körte kockákra vágva
2 evőkanál tört lenmag
1 evőkanál kókuszolaj vagy étolaj
2 evőkanál juharszirup vagy méz
1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A zabpelyhet egy-két csésze vízzel vagy tejjel főzzük zabkásává. Ha elérte a kívánt lágyságot, keverjük bele a lenmagot.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a kókuszolajat vagy az étolajat, és adjuk hozzá a mézet vagy a juharszirupot. Forraljuk addig, amíg buborékos nem lesz.
Adjuk hozzá a kockákra vágott körtét, szórjuk meg fahéjjal, és fedő alatt pároljuk addig, amíg a körte meg nem puhul. Vegyük le a fedőt, keverjük át a gyümölcsöt, és hagyjuk, hogy a juharszirup vagy a méz mindenütt bevonja. Egy-két perc után vegyük le a tűzről.
A zabkását osszuk el két tálkába, és tegyük a tetejére a karamellizált körtét. Az őszi reggeli tovább gazdagítható diófélékkel és friss gyümölcsökkel.
Gyümölcsös turmix sietőseknek
Akinek reggel valóban percek alatt kell elkészülnie, és nincs ideje leülni a terített asztalhoz, az a legjobb, ha készít egy tápanyagokban gazdag turmixot. Ez az őszi reggeli egyesíti a gyümölcsök vitaminjait a tej és a joghurt fehérjetartalmával, valamint a zabpehely rosttartalmával.
Hozzávalók:
1 marék friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs (eper, málna, szeder, áfonya, vagy mindezek vegyesen)
1 banán
1-2 evőkanál zabpehely (attól függően, mennyire sűrűn szeretjük a turmixot)
Egy pohár tej vagy növényi tej
1-2 evőkanál joghurt
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze. A kész italt osszuk el két pohárba, és máris fogyaszthatjuk.
Őszi reggeli a sós ízek kedvelőinek: tojásmuffin
A tojás valóságos tápanyagbomba: bőven tartalmaz fehérjét és egészséges zsírokat, emellett a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak is bő tárháza. A tojásmuffin ráadásul 2-3 napig a hűtőben is tárolható, és nagyszerűen
fagyasztható. Reggel elég egyet kivenni a hűtőből vagy a fagyasztóból, és a mikróban felmelegíteni.
Hozzávalók 6 muffinhoz:
6 tojás
Fél csésze párolt spenót kinyomkodva
Fél csésze kockára vágott, pirított bacon vagy sonka
Fél csésze reszelt sajt
só és bors ízlés szerint
Olaj a muffinforma kikenéséhez.
A tálaláshoz paradicsom, paprika, petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Olajozzuk ki egy 6 részes muffinsütő mélyedéseit, vagy tegyünk bele muffinpapírt.
A tojásokat verjük fel alaposan, ha lehet, kézimixerrel vagy habverővel. Adjuk hozzá az apróra vágott, párolt spenótot, a bacont és a sajtot, és keverjük össze alaposan őket a tojással.
A tojásos keveréket kanalazzuk a muffinsütő mélyedéseibe, majd az előmelegített sütőben süssük 15-18 percig, amíg a tojás meg nem szilárdul.
Tálaljuk forrón, petrezselyemmel megszórva, felszeletelt paradicsommal, paprikával. A maradékot tegyük a hűtőbe, vagy a fagyasztóba, ez az őszi reggeli kiválóan melegíthető.