Együnk

3 egészséges és finom őszi reggeli

Régóta tudjuk, hogy a reggeli rendkívül fontos étkezés. Ez a három egészséges és rendkívül finom őszi reggeli pedig az édes és a sós ízek kedvelői számára is gondoskodik erről az étkezésről – még pedig úgy, hogy az asztalra kerülő fogás ne egyszerűen csak finom, hanem egészséges, és könnyen elkészíthető is legyen.

Aki úgy indul iskolába vagy munkába, hogy nem reggelizett, az ne csodálkozzon, ha reggel 9-10 táján már nem tud megfelelően figyelni, és mardosó éhséget érez. Ilyenkor szoktuk a legrosszabb döntéseket hozni az étkezéssel kapcsolatban: megvesszük az első édes péksüteményt, amit a büfében látunk, vagy csokival, kólával, esetleg még egy kávéval igyekszünk emelni az energiaszintünket. Délben pedig farkaséhesen vetjük rá magunkat a menza kínálatára, megint csak nem az egészséges ételeket és a mértékletes adagokat választva. Ha szeretnénk elkerülni mindezt, akkor ne induljunk útnak üres gyomorral. Ez a három finom, egészséges, és percek alatt elkészíthető őszi reggeli nemcsak a gyomrunkat tölti meg, de az ízük miatt is jól indul velük a nap. Az édes és a sós ízek kedvelői is találnak köztük nekik való finomságot, sőt, az is reggelizhet a receptek segítségével, aki annyira rohan reggelente, hogy csak egy turmix felhörpintésére van ideje.

Őszi reggeli édesen: zabkása karamellás körtével

A zabpehely rosttartalma gondoskodik a hosszan tartó teltségérzetről, a körte pedig az édes ízt és a gyümölcsben található rengeteg vitamint viszi bele a finom őszi reggeli receptjébe.

Hozzávalók: (két adaghoz)

1 csésze zabpehely

1 körte kockákra vágva

2 evőkanál tört lenmag

1 evőkanál kókuszolaj vagy étolaj

2 evőkanál juharszirup vagy méz

1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

A zabpelyhet egy-két csésze vízzel vagy tejjel főzzük zabkásává. Ha elérte a kívánt lágyságot, keverjük bele a lenmagot.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a kókuszolajat vagy az étolajat, és adjuk hozzá a mézet vagy a juharszirupot. Forraljuk addig, amíg buborékos nem lesz.

Adjuk hozzá a kockákra vágott körtét, szórjuk meg fahéjjal, és fedő alatt pároljuk addig, amíg a körte meg nem puhul. Vegyük le a fedőt, keverjük át a gyümölcsöt, és hagyjuk, hogy a juharszirup vagy a méz mindenütt bevonja. Egy-két perc után vegyük le a tűzről.

A zabkását osszuk el két tálkába, és tegyük a tetejére a karamellizált körtét. Az őszi reggeli tovább gazdagítható diófélékkel és friss gyümölcsökkel.

Gyümölcsös turmix sietőseknek

Akinek reggel valóban percek alatt kell elkészülnie, és nincs ideje leülni a terített asztalhoz, az a legjobb, ha készít egy tápanyagokban gazdag turmixot. Ez az őszi reggeli egyesíti a gyümölcsök vitaminjait a tej és a joghurt fehérjetartalmával, valamint a zabpehely rosttartalmával.

Hozzávalók:

1 marék friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs (eper, málna, szeder, áfonya, vagy mindezek vegyesen)

1 banán

1-2 evőkanál zabpehely (attól függően, mennyire sűrűn szeretjük a turmixot)

Egy pohár tej vagy növényi tej

1-2 evőkanál joghurt

Elkészítés:

A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze. A kész italt osszuk el két pohárba, és máris fogyaszthatjuk.

Őszi reggeli a sós ízek kedvelőinek: tojásmuffin

A tojás valóságos tápanyagbomba: bőven tartalmaz fehérjét és egészséges zsírokat, emellett a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak is bő tárháza. A tojásmuffin ráadásul 2-3 napig a hűtőben is tárolható, és nagyszerűen

fagyasztható. Reggel elég egyet kivenni a hűtőből vagy a fagyasztóból, és a mikróban felmelegíteni.

Hozzávalók 6 muffinhoz:

6 tojás

Fél csésze párolt spenót kinyomkodva

Fél csésze kockára vágott, pirított bacon vagy sonka

Fél csésze reszelt sajt

só és bors ízlés szerint

Olaj a muffinforma kikenéséhez.

A tálaláshoz paradicsom, paprika, petrezselyem

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Olajozzuk ki egy 6 részes muffinsütő mélyedéseit, vagy tegyünk bele muffinpapírt.

A tojásokat verjük fel alaposan, ha lehet, kézimixerrel vagy habverővel. Adjuk hozzá az apróra vágott, párolt spenótot, a bacont és a sajtot, és keverjük össze alaposan őket a tojással.

A tojásos keveréket kanalazzuk a muffinsütő mélyedéseibe, majd az előmelegített sütőben süssük 15-18 percig, amíg a tojás meg nem szilárdul.

Tálaljuk forrón, petrezselyemmel megszórva, felszeletelt paradicsommal, paprikával. A maradékot tegyük a hűtőbe, vagy a fagyasztóba, ez az őszi reggeli kiválóan melegíthető.