Együnk

4 szuperegészséges őszi gyümölcs

Bár ma már minden évszakban bőségesen el vagyunk látva zöldséggel, gyümölccsel, az értékes tápanyagok szempontjából mégiscsak az a legjobb választás, aminek épp szezonja van. Ebben a járványos időszakban különösen fontos, hogy minél több vitamin jusson a szervezetünkbe, méghozzá lehetőleg olyan természetes forrásokból, amilyen a sokféle finom őszi gyümölcs. De vajon melyek a legegészségesebb szezonális finomságok?

A legjellegzetesebb őszi gyümölcs: a szőlő

Októberben még élvezhetjük egy darabig a szőlő szezonját, ráadásul ilyenkor a fehér, a rozé és a vörös szőlők több fajtája közül is válogathatunk. Mindenképp érdemes csemegézni belőle, mivel ez az őszi gyümölcs remek A-, B-, C- és K-vitamin forrás. Jelentős a kálium-, a szelén- a vas- és a folsavtartalma is. Különösen a vörös szőlőfajták bővelkednek erős antioxidáns hatású vegyületekben, amilyen például a rezveratrol. Bár a gyerekek többsége a mag nélküli fajtákat részesíti előnyben, a szőlőmagnak, különösen a benne levő szőlőmagolajnak, valamint az itt jelenlevő antioxidáns vegyületeknek is komoly egészségügyi hatásai lehetnek. A szőlő rendszeres fogyasztása a vércukorszintnek, a bőrnek, az emésztésnek és az érrendszernek egyaránt jót tesz.

Ízletes rostforrás: az alma

Nem véletlenül mondják az almáról, hogy már napi egy is távol tarthatja az orvost. Az A, B1, B2, B6 és a C-vitamin kiváló forrása, és folsavból is bőven van benne. Rosttartalma a fogyni vágyók egyik legjobb barátjává teszi, de még a vér koleszterinszintjének csökkentésében is szerepet játszhat. Egy alma körülbelül 95 Kcal-t tartalmaz, és 4 gramm élelmi rost van benne: ez az őszi gyümölcs a legjobb gyors uzsonna, ha ennél valamit, de nem akarsz nagyon belakni. A legjobb, ha a héját is megeszed, hiszen a legtöbb antioxidáns vegyület valóban ott rejtőzik!

Igazi őszi íz: a körte

A körte az almához hasonlóan remek rostforrás – ráadásul az íze a legtöbbünk számára maga az ősz. Sok benne a C-vitamin (egyetlen körte elfogyasztásával a napi szükséglet 10 százalékát fedezhetjük), a K-vitamin, a folsav, de ez az őszi gyümölcs vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot is juttat a szervezetünkbe. Rosttartalma pedig nem csak a hosszan tartó teltségérzetről gondoskodik, hanem a gyomor és a bélrendszer egészségéről is, sőt, a rostban gazdag étrend egyes kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti, visszafogja a szervezetben levő gyulladásokat, valamint támogatja az immunrendszer működését.

A legszínesebb őszi gyümölcs: a szilva

A szilva számtalan színárnyalatban és változatban kelleti ilyenkor magát a piacokon és a zöldségeseknél. A savanykástól az édesig, a kemény, nagyszeműtől az apró puháig, mindegyik rengeteg értékes tápanyaggal lát el bennünket. Frissen, aszalva, lekvárként és kompótként is fogyaszthatjuk, sőt, a süteményekben is helye van. Rosttartalma miatt szintén kedvelt fogyókúrás eledel, és a székrekedésnek is jó ellenszere. Kiváló C-vitamin forrás, de A-vitaminból, illetve annak előanyagából, a béta karotinból is sok van benne – ez utóbbi vitamin a látás mellett a bőr és a nyálkahártyák épségét is óvja. Ez a zamatos őszi gyümölcs igazi antioxidáns-bomba, tökéletes forrása például a szintén a látást óvó luteinnek és zeaxantinnak. Magnéziumban, káliumban, vasban és fluorban is gazdag, vastartalma a vörösvérsejtek képződésére hat kedvezően, a kálium pedig a szív és az erek egészségét védi.