Az apró málnaszemek titka
A málna kényes gyümölcs, ha nincs otthon a kertben egy málnabokor, általában nem szoktunk belőle nagy mennyiségeket vásárolni. Sajnos általában drága is, pedig érdemes lenne minél többet csemegézni belőle. Egy marék málnában ugyanis 25 mg C-vitamin rejtőzik, de gazdag B1-, B2-vitaminban és az A-vitamin provitaminjában is. Ám nem is erről híres elsősorban, hanem az antioxidáns vegyületekről, a flavonoidokról, amelyek e finom nyári gyümölcs színét adják. Kalciummal, káliummal, magnéziummal és vassal is gazdagítja a szervezetet, ráadásul mivel nagy a víztartalma, a hidratációt is segíti.
A megfigyelések szerint a málna fogyasztása segít a vérnyomás és a vércukorszint karban tartásában, és a csontritkulás kivédését is támogatja. Rosttartalma a bélműködést teszi rendbe, antioxidáns vegyületei pedig a bőr egészségét éppúgy óvják, mint a memóriát vagy a szívet és az érrendszert.
Vörös csoda: a meggy
A meggy és a cseresznye nem véletlenül rokonok: vitamin és ásványi anyag összetételük hasonló, mindkettő sok vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Amiben azonban a meggy kétségtelenül vezet, az az A-vitamin elővitaminja, amiből csaknem tízszer annyi van benne, mint a cseresznyében. B1- és B2-vitaminból is sokat tartalmaz ez a nyári gyümölcs, és C-vitaminban is rendkívül gazdag. Az antioxidáns vegyületekből az A- és a C-vitamin mellett az antocián- és bioflavonoid-tartalma figyelemre méltó. Ezek a vegyületek felveszik a harcot a szervezet idő előtti öregedésével, illetve az ártalmas szabad gyökök termelődésével szemben. Nem csak a gyümölcse egészséges: a leveléből a vénák falának rugalmasságát őrző, visszér-megelőző tea készül, míg szárából fogyasztó és szívvédő gyógytea. A meggylevél gyulladások és puffadás ellen is hatásos, van, ahol a kapor mellé ebből is tesznek egy keveset az eltenni való uborka mellé. A meggy levét, elsősorban C-vitamin tartalma miatt a megfázás kezelésére alkalmazzák.
A legzamatosabb nyári gyümölcs: az őszibarack
Az őszibarack, és viaszos héjú testvére, a nektarin is valóságos antioxidáns-bomba. Különösen sokat tartalmaz az antioxidáns hatású A- és C-vitaminból, és fenolsavból. Antioxidáns-tartalmánál fogva szépíti, hidratálja, ránctalanítja a bőrt, a benne levő cink pedig a hajat és a körmöt is erősíti. A benne található kalcium és magnézium aránya épp ideális ahhoz, hogy a csontok regenerálódására jó hatással legyen ez a nyári gyümölcs. Rendszeres fogyasztása óvja a szív és az érrendszer egészségét, segít kordában tartani a vérnyomást. Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt pedig a diétázóknak is jó barátja.
Még egy antioxidáns-bomba: a sárgabarack
Az őszibarack sárga rokona C-vitamin tartalma mellett elsősorban az A-vitamin elővitaminjáról, a béta-karotinról ismert: két-három szem is elég belőle ahhoz, hogy a napi A-vitamin szükségletünket teljesen fedezzük. Épp ezért képes segíteni az idős kori látásromlás megelőzésében, védi a bőrt, és kedvezően hat a zsíranyagcserére. Káliumban, niacinban és folsavban is nagyon gazdag. Rosttartalmával segíti az emésztést, szintén erős antioxidáns hatású flavonoid-tartalmával pedig a szív egészségét támogatja.
A szuperhidratáló nyári gyümölcs: a dinnye
Az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, a görögdinnye hatalmas előnye, hogy óriási a víztartalma, Így a nagy melegben akkor is segíthet a megfelelő folyadékbevitelben, ha néha-néha kevesebb vizet iszunk a kelleténél. Ráadásul nem csak a folyadékot segít pótolni, hanem vitaminokkal és ásványi anyagokkal is gazdagítja a szervezetet. A piros színéért felelős likopin szintén antioxidáns hatású vegyület. Óvja a szem egészségét, sőt, nagyobb dózisban a bőrnek is ad némi védettséget az UV-sugárzással szemben (ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene fényvédő krémet használni!). Más antioxidáns hatású vegyületei a szívet és az ízületek egészségét is védik.