Együnk

5 ok, miért készíts szőlőt gyermeked uzsonnásdobozába

Az iskolába induló gyermek uzsonnásdobozába érdemes minden nap belecsempészni egy kevés gyümölcsöt, zöldséget. Ősszel nincs is nehéz dolgunk, a szezonális gyümölcsök mindegyike finom és tökéletes csemege lehet. Az egyik legegészségesebb a szőlő, eláruljuk, miért érdemes sokat enni belőle a gyerekeknek – is.

A szőlő igazi energiabomba

 

Nagyon magas a cukortartalma, ugyanakkor a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot, szőlőcukrot tartalmaz. A gyorsan felszívódó cukor miatt a szőlő gyorsan hasznosítható energiát képes biztosítani, amire az örökmozgó gyerekeknek szüksége is lesz.

 

Javítja a koncentrációs képességet

 

45 perceket ülni az iskolapadban és még a hatodik, hetedik órában is figyelni az elhangzottakra, nem egyszerű. A kimerültséget, fáradtságot segít elűzni a szőlő szünetekben történő csipegetése.

 

Pozitívan hat az idegrendszerre

 

A szőlőben található magnézium és B-vitaminok az idegrendszernek is jót tesznek, így ha gyermekünk szorong vagy stresszes, feszült lelkiállapotú kifejezetten javasolt a gyümölcs beiktatása az étrendbe.

 

Jó hatással van a közérzetre

 

A szőlő rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, pozitívan hat a bélrendszerre, valamint a vesére, méregtelenítő és vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. Erősíti az immunrendszert (különösen a vörös szőlő), jót tesz a vércukorszintnek, az érrendszernek és a bőrnek is. Igazi antioxidánsbomba, gazdag A-, B-, C- és K-vitaminban, remek káliumforrás és jelentős a szelén-, a vas- és a folsavtartalma is És ha jól érzi magát a bőrében a gyerek, akkor a kedve, a hangulata is nagyszerű lesz.

 

Megelőzi a fogszuvasodást, vírusölő, gyulladáscsökkentő

A szőlőben található polifenol vegyületek meggátolják a fogszuvasodást okozó baktérium káros tevékenységét a szájban. Ráadásul a szőlőben lévő sav fehéríti is a fogakat. Gyulladáscsökkentő hatása is van a gyümölcsnek és csökkenti az allergiás tüneteket, mint például kiütés, orrfolyás, szemviszketés. Vírusok ellen is hatékony: a szőlőben található tannin több vírus inaktiválására is képes, többek között a herpesz kialakulását is megfékezi.

 

Jó tudni: Már a babáknak is adható szőlő. Hámozva és kimagozva, kis darabokra vágva vagy pürésítve, 8 hónapos kortól kóstolhatják meg a csemeték.

Az egészség a legfontosabb! 

Jó iskolakezdést kívánunk mindenkinek!