Sokszor gondolhatjuk, hogy egy ezerkarú istenség vagy inkább istennő szerepébe kell bújnunk, hogy mindenki jól érezze magát. Bizony, hiszen a család intézményének mindeneseként érezhetjük úgy, hogy a lelkünkön szárad, ha a gyerkőc nyűgös, mert nem kapta meg a napi levegő- és hintaadagját, vagy éppen nem pihent eleget; a lakás romokban hever, és már megint csak egy rántottára vagy pirítósra futotta az energiánkból. Itt jön képbe az apuka, akinek – ha szerencsés esetben nem húzza késő estig az igát – szintén feladata részt vállalnia ezekből a teendőkből, hogy egy kis családi kikapcsolódásra is jusson idő a nap végén. Például elviheti egy kis esti sétára a gyerkőcöt, amíg mi próbáljuk a hőn áhított csöndet élvezni, és utolérni önmagunkat: akár előkészíteni a másnapi főzést, vagy akár venni egy nyugtató fürdőt. A legtöbb anyukának nem könnyű feladat a főzést is beiktatni a napirendbe, ehhez szeretnék néhány tippet adni, én hogyan csinálom. Ha találunk ár-érték arányban valami kedvező menüzőt, akkor szerencsénk van; viszont ha nem mindig tartjuk megfelelőnek a kínálatot, vagy ragaszkodunk ahhoz, hogy magunk főzzünk, akkor jól jön néhány praktikus ötlet. Bevallom, a nagy hőségben minden héten van egy-két alkalom, amikor inkább az ételrendelést választom, de amint lehűl az idő, szívesebben fogok ismét sütni-főzni. Egy élethelyzet van, amikor viszont senki sem tudna rávenni a főzésre, ez pedig a családi nyaralás! Íme néhány tipp, amely megkönnyíti a konyhában töltött perceket, órákat kisgyermek mellett:
Ne főzz minden nap!
Ha nincs problémátok vele, hogy egymás után két nap ugyanazt az ételt egyétek, akkor rengeteg időt tudsz spórolni, ha – legalább időnként – dupla adagot főzöl. A család kedvenceiből mindenképp érdemes, levesből pedig sosem csinálok egy napra való adagot. Persze ez attól is függ, mekkora a család, mi (egyelőre) hármacskán vagyunk, így időpazarlásnak érezném, hogy minden nap más és más leves kerüljön az asztalra. Ha esetleg a főételt egy ebédre bekebelezték az éhes pocakok, legalább leves maradt, és a másik nap akár egy sonkával és zöldségekkel felturbózott rántotta is megteszi második fogásként!
Tervezd meg legalább pár napra (vagy akár még több időre) a menüt, így a nagybevásárlás során beszerezhettek minden alapanyagot! Ha nincs haditerv, és semmi sincs otthon, akkor az igencsak megnehezíti az ételkészítést. Persze a gyermekkel együtt is leszaladhatunk a boltba, viszont nem biztos, hogy sikerül elkerülnünk a kígyózó sorokban a kellemetlen nyűglődést.
Előző este készülj elő a másnapi sütés-főzésre!
Számos dologgal előre dolgozhatunk, hogy másnap már szinte csak az utolsó simításokat kelljen elvégeznünk! Amíg apa és gyermek a játszótéren töltik az időt, addig mi zavartalanul
felszeletelhetjük és bepanírozhatjuk a húst,
felkockázhatjuk és bepácolhatjuk a csirkét,
meghámozhatjuk és feldarabolhatjuk a krumplit, arra kell ügyelni, hogy tegyük annyi vízbe, hogy az ellepje, és főzésig irány a hűtő!
Ha van elegendő hely a fagyasztóban, akkor jó adag zöldséget is raktározhatunk benne darabolás és néhány perc előfőzés után! Ehelyett persze választhatunk eleve fagyasztott zöldségeket is, amit csak le kell emelnünk a boltok polcairól!
Időnként iktass be valami pofonegyszerű ételt!
Pl.:
rántotta
fagyasztott spenót tükörtojással
bundás kenyér
hot-dog
sült krumpli grillkolbásszal vagy egyéb feltéttel, amit csak a serpenyőbe kell dobni!
Legyen mindig otthon vésztartalék, azaz alapanyagok a hipp-hopp elkészíthető gyors fogásokhoz! Néhány példa, hogy nálam milyen ételek lapulnak sokszor a készleten:
zacskós rizs
tojás (a már említett életmentő gyors rántotta bármikor jól jöhet)
üveges lecsó
grillkolbász, amit csak be kell dobni néhány percre a serpenyőbe
Legyen a tarsolyban egy-két rendelős menüző, étterem arra az esetre, ha minden kötél szakad!
Remélem, ezeket a praktikákat alkalmazva ti is könnyebben megbirkóztok a feladattal. Mindenkinek kellemes konyhatündérkedést kívánok!