Pikáns sült sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1,2 liter húsleves
- 1 burgonya a húslevesben megfőzve
- 1 közepes sütőtök
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 2 tk tejföl
- 2 csipet reszelt citromhéj
- 2 csipet chili (őrölt)
- 3 csipet petrezselyem
- 2 csipet kakukkfű
- só, bors, cukor
A sütőtököt kb. 1 óra alatt 180 °C-os sütőben megsütjük. Amíg a tök kihűl, addig a kockára vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a levessel, amiben a burgonyát már előzőleg megfőztük, és a sütőtök húsát is hozzáadjuk.
Jöhetnek a fűszerek. Fontos, hogy kóstoljuk meg, és óvatosan ízesítsünk!
Forrás után már mehet is a turmixba a levesünk, szép krémes állagot kell kapnunk! Visszatesszük a tűzre, végül pedig belekeverjük a tejfölt.
Miután felforrt, lehúzzuk a tűzről. Kb. 5-10 perc múlva kevés olívaolajjal csepegtetve tálaljuk.
A leves tetejére tehetünk pirított kenyérkockát, pirított sütőtökmagot, sült kolbászt.
Pumpkin spice latte – őszi kávé
Hozzávalók:
- 5 dl forró tej
- 5 tk cukor
- 1/2 vanília kikapart belső része
- 1/2 tk sütőtök pite fűszerkeverék + 2 csipet a tetejére
- 2 kisebb kocka sült, simára turmixolt sütőtök
- 2 dl erős kávé
- tejszínhab
A forró tejet, a cukrot, a vaníliát és a fűszerkeveréket elkeverjük egy kézi habverő segítségével. Keverés közben kicsit fel is habosítjuk.
Hozzákeverjük az előzőleg 180 °C-os sütőben megsütött, majd simára turmixolt sütőtököt.
Csészékbe töltjük a keveréket – a csésze méretétől függően 3-4 csészébe – oly módon, hogy kb. 3/4-ig legyen a csészében ez a finom fűszeres alap. Erre öntjük rá a kávét. Ismét keverünk rajta, hogy az ízek jól összeérjenek.
A tetejére tejszínhabot nyomunk, kicsit elsimítjuk, ha ügyesek vagyunk, mintákat is rajzolhatunk a habba, majd a tetejére pici fűszerkeveréket szórunk.