Hozzávalók:
- kb 1kg gyümölcs vegyesen alma-barack (ez lehet konzerv is)
- 2 ek. étkezési keményítő
- 3 ek barnacukor, ennek hiányában megfelel a sima cukor is
- kb 1 tk. fahéj
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1, 5 dl tejszín
- csipet só
- 1 ek méz
Elkészítés:
A gyümölcsöket tetszés szerinti méretre vágjuk, majd egy sütőtálban jól összeforgatjuk a barna cukorral, étkezési keményítővel, fahéjjal és a mézzel.
A lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vajat,
A tejszínt és a tojást elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal a lisztes keverékhez dolgozzuk, ez nagyon hamar megvan, bár ezt a részt már javasolt keverőlapát segítségével elvégezni, mivel szépen ragad a tészta.
Kettő kanál segítségével, vagy pusztán kézzel gombócokat formálunk a tésztából és a gyümölcsös keverékre helyezzük. Úgy pakoljuk rá a gombócokat, hogy legyen helyük picit megdagadni sütés közben.
Előmelegített sütőben 180 C-on, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tálkákba, pohárba tálaljuk, aminek az aljára tejszínhabot (főleg télen) vagy pedig fagylaltot helyezünk, erre kerül a gyümölcs majd a roppanós keksztető.