Együnk

Egészséges házi csemegék utazáshoz

Anyukaként minden (is) van a táskánkban. Biztos, hogy harapnivaló is, mert lehetséges, hogy éppen megéhezik a gyermek és nincs a közelben bolt, büfé vagy étterem, illetve nem is szeretnénk megállni, hogy mielőbb elérhesse az úti célt a család. Útközben unaloműzőként én azt mondom, ne nyomjunk a kezébe automatikusan édességet, beszélgessünk, játszunk, vagy épp maradjunk kicsit csendben, hátha alszik egy jót, míg odaérünk. Azonban, még ha indulás előtt étkeztünk, akkor is simán előfordulhat, hogy az út hosszabb lesz, mint terveztük, illetve pontosan tudjuk, hogy hosszú utazásra készülünk, ami pont egybeesik a tízórai vagy az uzsonna idejével.  Ez pedig még az autóban is lehet egészséges ennivaló. Pakoláskor szánhatunk pár percet arra, hogy házi készítésű finomság kerüljön a táskánkba. 

Házi keksz 

A bolti édességek helyett csomagolj pár otthon készített kekszet. Nem kell megijedni, nem kell hozzá más, mint aprószemű zabpehely, egy érett banán és pár perc! Kiegészíteni lehet kókuszreszelékkel, apróra vágott aszalt gyümölccsel, dióval, magvakkal, meggyel, esetleg egy kocka étcsokival. Nem kell hozzá plusz cukor, nem kell mesterséges összetevő. 5 perc alatt megformázod a golyókat, a kicsi kezek pedig segíthetnek a lapításban. 10 perc alatt megsülnek a házi kekszek! Ne keress kifogást, biztosan nem rontod el, és jó érzés lesz, hogy tudod mi van abban, amit olyan jóízűen fogyaszt a kisgyermeked.

 

Sósat, jó ropogósat

Érdemes otthon tartani leveles tésztát. Számtalan édes vagy sós harapnivaló készülhet belőle. Mi gyakran készítünk például túrós batyut, az sem nagy ördöngősség. De még egyszerűbbet mondok: sajtos croissant. Ehhez a vékony leveles tésztából háromszögeket kell vágni ( téglalap alakú tésztából egy háromszög, egy fordított háromszög, vagy a kör alakúra nyújtott tésztát kell felszeletelni úgy, akár egy tortát), majd mindegyik közepére egy halom reszelt sajtot tenni. Feltekerni a háromszögeket a szélesebb résztől kezdve és kis kiflikké alakítani. Tojássárgája a tetejére és még egy kevés sajt. Aranyszínűre sütni a sütőben kb. 10-15 perc alatt. Még egyszerűbb, ha csíkokra vágod a leveles tésztát és sajtos rudakat gyártasz, ugyanezen hozzávalókból. Így megúszod a tekergetést is, mégis ropogós finomságot kapsz, amit kis dobozban aztán szállíthatsz az útra. 

 

Egészséges csemegék

Ha megvannak még az anyatejtároló pohárkáid, most is jól jönnek majd. Kis helyen elfér és a gyermek is könnyen le tudja tekerni a kupakját. Ilyen tárolóba, vagy kis műanyag edénybe pakolj mazsolát, vagy aszalt vörös áfonyát, sárgabarackot, szilvát. Kis darabokra vágott almát, akár sajttal együtt. Szeletelhetsz pár vékony répát is, amit ropogtathat útközben a család. (Mogyorót, diót nem ajánlanám és a kölesgolyót sem igazán, nehogy fulladásos probléma legyen belőle útközben.) Legyen nálad banán vagy más friss gyümölcs, esetleg szárított almaszirom. Gondolj arra, hogy olyat válassz, amivel lehetőleg nem keni össze a gyermek magát és az autót ( ne csokit, ne nagyon lédús és/ vagy piros gyümölcsöt válassz)  

Korgó gyomorral nem jó utazni sem, ám ezekkel a finom falatokkal biztosan nem marad éhes a család egyik tagja sem. 

Szeretnél még néhány egészséges receptet? Kattints!