Rosé kacsamell sütőtök pürén tálalva, sütőtök krokettel és almás párolt lilakáposztával
HOZZÁVALÓK 2 fő részére
Az almás párolt lilakáposztához:
- 2 db piros alma
- 0,5 kg lilakáposzta
- 1 db frissen facsart citromlé
- 1 ek cukor
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- só, bors, olaj
A sütőtökpüréhez:
- sült sütőtök (kb. 1,8 kg elég az egész püréhez és a krokketekhez is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- só, bors. szerecsendió
A sütőtök-kroketthez:
- sült sütőtök
- panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
- 1 tk currypor
- só, bors
A rosé kacsamellhez:
- 1 pecsenye kacsamell
- 2 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring
- friss kakukkfű
- só, bors, olaj
Díszítés:
pirított tökmag, tökmagolaj
Érdemes a sütőtökkel kezdeni, mert annak kell a legtöbb idő, mire szépen megpuhul a sütőben. A sütőtököt félbe vágjuk, majd kimagozzuk és szeletekre vágjuk. Előmelegített légkeveréses sütőben 180°C kb. 40 percig sütjük. A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható.
Míg a sütőtökök sülnek, közben a párolt lilakáposztát elkészítjük. Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A lilakáposztát félbevágjuk, a torzsáját kívágjuk, majd a káposztát vékonyan felszeleteljük. Kevés olajon a cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük a vékonyra felszeletelt káposztát. Addig kevergetjük, amíg kicsit összeesik. Ekkor hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt almát és fűszerezzük. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük és készre pároljuk. A vizet, ha kell pótoljunk, de a végére pároljuk el alóla az összeset.
Közben meghámozzuk a kész sütőtökököt. Kb a 3/4 részét még forrón botmixerrel pürésítjük, majd fűszerezzük és hozzáadjuk a fokhagymát és a vajat is. A vajtól szép krémes állagot fogunk kapni.
A maradék 1/4 sütőtököt a krokettekhez fogjuk felhasználni. Itt villával nyomkodjuk szét durvára a sütőtököt. Nem szükséges pürésíteni. Ezután fűszerezzük, majd bepanírozzuk és olajba kisütjük míg aranybarnák nem lesznek.
A kacsamell bőrös felét beirdaljuk úgy, hogy a húsba már nem vágunk bele, csak a háját vágjuk meg. Mindkét oldalát rendesen sózzuk és borsozzuk. Száraz serpenyőbe tesszük a kacsamellet a bőrös oldalával lefelé és 5 percig sütjük ezen az oldalon. Közben hozzáadjuk a rozmaring szálat, a kakukkfűvet és a felvágott fokhagyma gerezdeket. Az ötödik perc leteltével megforgatjuk a kacsamellet és körbepirítjuk a többi részét is ez kb. 3 perc. Majd 15 percre betesszük a 180°C-ra előmelegített sütőbe a húst, amire ráhelyezzük a rozmaringot, kakukkfűvet és a fokhagymákat. A negyed óra elteltével vegyük ki a húst, és hagyjuk 15 percet pihenni egy rácson, majd száraz forró serpenyőben 1-1 percig újra pirítsuk meg.
A végén szeleteljük fel, és tálalás után lehet is fogyasztani. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal díszítjük a tányérokat.
Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik!
Ismerkedj meg a többi döntős recepttel is!