Dióhabos kosárkák
Hozzávalók
30 dkg liszt,
20 dkg hideg vaj,
10 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 tojássárgája,
1 csapott teáskanál sütőpor,
1 kezeletlen citrom reszelt héja, pici só
Töltelékhez
5 tojásfehérje,
10-12 dkg cukor,
15 dkg őrölt dió
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vanjliás cukrot meg a tojást, és gyorsan gombóccá gyúrjuk. Ha netán ne állna össze, 1-2 evőkanálnyi hideg vizet adunk hozzá, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Zacskóba csomagoljuk, és ½ -1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kosárformáink méretétől függően 6-8 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk, és minden kosárkát kibélelünk a tésztakarikákkal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk az őrölt diót. A tésztával kibélelt formákat tepsire helyezzük, eloszlatjuk bennük a dióhabot, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek, megsütjük.