Együnk

Egy édes klasszikus hosszú hideg estékre

Bár idén aranyára van a diónak, azért hideg, hosszú estén tea mellé nincs jobb, mint egy hagyomás diós-habos finomság. Csak hogy a gyerekeink gyerekkori ízei is meglegyenek... a mieinkkel együtt.

Dióhabos kosárkák

 

Hozzávalók 

30 dkg liszt,

20 dkg hideg vaj,

10 dkg porcukor,

1 vaníliás cukor,

1 tojássárgája,

1 csapott teáskanál sütőpor,

1 kezeletlen citrom reszelt héja, pici só

 

Töltelékhez

5 tojásfehérje,

10-12 dkg cukor,

15 dkg őrölt dió

 

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vanjliás cukrot meg a tojást, és gyorsan gombóccá gyúrjuk. Ha netán ne állna össze, 1-2 evőkanálnyi hideg vizet adunk hozzá, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Zacskóba csomagoljuk, és ½ -1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kosárformáink méretétől függően 6-8 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk, és minden kosárkát kibélelünk a tésztakarikákkal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk az őrölt diót. A tésztával kibélelt formákat tepsire helyezzük, eloszlatjuk bennük a dióhabot, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek, megsütjük.