Ami elsőre is garantált sikert hoz, az nem más, mint a kelesztés nélküli, gyorsan elkészíthető és sokáig friss zsemle.
A házi pékáru előnyei:
- A hozzávalókat mi választjuk meg
- Igény szerinti mennyiségben készíthető, ezzel elkerülhetjük a pazarlást
- Hosszabb ideig friss marad
- Az illata és az íze utánozhatatlan
- Hálás lesz az egész család
Hozzávalók: ( 10 db zsemle):
- 1 csomag expressz élesztő (375 g liszthez elegendő)
- ½ csomag instant élesztő (3,5 g)
- 500 g kenyérliszt
- 3 dl langyos tej 2,5 %-os tej
- 40 g xilit, igény szerint kevés kristálycukorral helyettesíthető
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott teavaj
- 3 kk. só
A zsemlék tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. teavaj (lehet olíva olaj, kókuszzsír is)
- igény szerint magok (szezám, mák, mandula, napraforgómag, dió, stb.)
Elkészítés:
A lisztet és a kétféle élesztőt jól összekeverjük egy tálban. A tejet meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk. A tojást, a sót, az édesítőt, a langyos tejet és az olvasztott vajat a liszthez keverjük és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk.
Gép használata nem szükséges.
A tészta akkor jó, amikor „lélegzik”, azaz buborékok képződnek benne és halk pöffenő hangot hallat.
Az elkészült tésztát 10 egyenlő részre osztjuk. A két tenyerünk között gombócokat formázunk és enyhén ellapogatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
A sütőt alsó-felső sütés funkció használatával 180 C-ra előmelegítjük. A tésztát 15 percig – az élesztő csomagolásán lévő utasítás szerint – pihentetjük.
Mielőtt a zsemléket betesszük a sütőbe körben megkenjük az olvasztott teavajjal, a tetejét pedig a tojássárgájával, végül igény szerint megszórjuk a magokkal.
Végül 25 percig – tűpróbáig – sütjük.
Tipp: Miután kihűltek a zsemlék kitesszük egy tányérra, konyharuhával betakarjuk, majd zacskóba téve tároljuk. Ezzel a tárolási módszerrel sokáig friss marad a pékáru.