Lássuk tehát az alternatívákat:
1. Árpa vagy polgári nevén gersli
Egy méltatlanul szinte feledésbe merült gabonáról van szó, amelyről a legtöbb embernek a takarmánynövény és a sör jut az eszébe.
Hatalmas a rosttartalma, gazdag B-vitaminban, káliumban és magnéziumban is. Éppen ezért a rendszeres fogyasztása szuper hatással van a szellemi és fizikai teljesítményre is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és glükózszintjét is.
Elkészítése előtt érdemes alaposan átmosni, majd pici olívaolajon megpirítani. Háromszoros mennyiségű vizet készítsünk elő a főzéséhez, de mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit éppen felszívott főzés közben. Lassú tűzön, kb. 45-50 percig készül. 50 perc után is megtartja a rizshez képest kicsit rágósabb állagát. Mi “rizottó” készítéséhez ajánljuk, de sokan töltik meg vele a káposztát vagy épp a hurkát is.
Például itt van a sült céklás árparizottó receptje.
2. Hajdina vagy pohánka
A hajdinát talán még kevesebben ismerik, mint a gerslit, pedig nem csak kiváló vitaminforrás, hanem gyógyító hatása is van. Elődeink gyakran alkalmazták magas vérnyomásra, de magas rosttartalma miatt az emésztést is nagyszerűen segíti.
A növény magját a rizshez hasonlóan köretként készíthetjük, lisztjéből pedig sós és édes palacsintát is készíthetünk, akár tojás nélkül is. Az íze jellegzetes, emlékeztet a dióra.
3. Köles
A köles igazi megmentő a gluténmentes étrendet követőknek, ráadásul jó hatással van a körömre és hajra is. Könnyen emészthető, ezért méregtelenítéskor is gyakran fogyasztják.
Sós és édes verzióban is egyaránt elkészíthető, szuper alapanyag a desszertek esetén is!
4. Bulgur
A bulgur a legjobb társ a rohanós hétköznapokban, olyan gyorsan elkészül.
A bulgur tört búza, gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz, magas a B-vitamin és vas tartalma is.
Öntsük egy edénybe és egy picivel több vízzel tegyük fel forrni, mint amennyi épp ellepi. Lassú tűzön főzzük, fűszerezzük. 10 perc után lekapcsolhatjuk, még 5 percet párolódni hagyjuk és már fogyaszthatjuk is. Keverhetünk hozzá sült zöldségeket, vagy egy meleg saláta alapanyagaként is nagyszerű.