Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni? Túlélni. Elegendő és megfelelő élelemmel. Mivel a megállás szóba sem jöhet, vagy nem olyan gyakran, ahogy felhangzik az úgy-ennék-valamit kezdetű mondat, sőt az is lehet, hogy nem is igazán éhesek a gyerekek, hanem csak egyszerűen unatkoznak és ilyenkor jólesik egy kis rágcsa, a legjobb, amit tehetsz, hogy felkészülsz és csomagolsz. De csak okosan! Nagyon fontos a megfelelő választás. Nagyon nem mindegy ugyanis, milyen élelmet viszel magatokkal az útra.
Mit ne vigyünk?
● táblás csokoládét
● olyan gyümölcsöt, amelyet nem lehet maszatolás nélkül fogyasztani
● zsíros ételeket
● könnyen morzsálódó, krémes süteményeket
Milyen a jó úti elemózsia?
● nem ragad
● nem morzsálódik túlságosan
● apránként is fogyasztható
● könnyen ki- és elcsomagolható
Nálunk a házi müzliszelet az abszolút favorit, mert egészségés, finom, tápláló, és akár már egy-két falat után is csökken az éhségérzet. Könnyen személyre lehet szabni, az ízesítésre végtelen sok változat áll rendelkezésünkre. És ami a legfőbb: csillapítja az édesség utáni vágyat.
Házi müzliszelet
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
● 15 dkg tört dió
● 5 dkg liszt
● ¼ nagy csipet sütőpor
● ¼ kávéskanál szódabikarbóna
● 1 késhegynyi só
● 10 dkg gyümölcscukor
● 5 dkg zabpehely
● 15-15 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack és magozott datolya
● 2 db tojás
● 1 vanília rúd kikapart magjai (opcionális)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius fokra és béleljünk ki egy kisebb méretű tepsit sütőpapírral.
A diót egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsuk meg illatosra, hagyjuk kihűlni, majd daraboljuk fel.
A tojások és a vanília kivételével az összes hozzávalót öntsük egy nagy tálba. Dolgozzuk össze alaposan úgy, hogy az aszalt gyümölcsök ne tapadjanak egymáshoz.
A tojásokat a vanília kikapart belsejével és magjaival keverjük enyhén habosra, majd öntsük a tálba várakozó masszára. Fakanállal alaposan keverjük össze a nyers tésztát.
Nyomkodjuk a tepsibe a masszát úgy, hogy teljesen kitöltse, majd 35-40 perc alatt süssük készre.
Tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni a tepsiben.
Éles késsel vágjuk fel és jól záródó dobozban tároljuk.