Együnk

Gyerekekkel étterembe? Miért ne!

Miért jár kevés család étterembe? Erre minden család esetében más a válasz. Persze egy családi ebéd, vagy vacsora nem olcsó mulatság egy étteremben, de sokszor nem is a pénz az, ami visszatartja a családokat, hanem a különböző félelmeink tartanak otthon:
Gyerekekkel étterembe? Miért ne!

A gyerekek válogatósak

Nem mondtam ezzel újdonságot, minden gyerek válogatós valamennyire, ki kevésbé, ki jobban. A kevésbé válogatós gyerekekkel könnyebben elindul a család egy éttermi étkezésre, hisz az étlapról biztos találunk neki valamit, amit szívesen megenne. És itt a kulcs a megoldáshoz a nagyon válogatós gyerekeknél is: érjük el, hogy akarjon enni!

Keltsük fel az érdeklődését: Ez sokszor komoly előmunkálatokat igényel. Egy-két nappal előtte puhatoljuk ki, hogy milyen étel keltené fel az érdeklődését, próbáljuk számára érdekessé tenni ezt a programot, hogy ő akarjon enni, ne a szülő akarja, hogy egyen. Találjunk ki fantázia nevet az ételnek, tegyük meseszerűvé az étkezést.

A gyerekek „rosszalkodnak”…

és mit fog szólni hozzá a személyzet, vagy az étterem többi vendége? Nos, a gyerekek nem feltétlenül rosszalkodnak, csak élénk a fantáziájuk, és elképesztő mennyiségű energiával rendelkeznek. Ezzel magunkat megnyugtathatjuk, de ha nem családbarát egy étterem, akkor lehet, hogy nem fogják jó szemmel nézni a kicsik viselkedését, sem a személyzet, sem a vendégek.

Hogyan lehet megoldani ezt? Először is készülj játékokkal, „programokkal”, hogy le tudd kötni a gyermeked figyelmét, amíg az ételre vártok. Nehéz feladat, legyen több terved, hogy egész idő alatt tudj neki valami újat, valami érdekeset mutatni, ami az asztalnál tartja.

Ha jó idő van, válassz olyan éttermet, ahol van terasz, vagy kiülős hely! Kinn nagyobb szabadsága van a gyerekeknek, ők is kevésbé frusztráltak, és kevésbé zavarják a többi vendéget.

Válassz családbarát éttermet! Nem könnyű ilyet találni, sokan meghirdetik magukat, mint családbarát étterem, de sajnos sokan csak a több vendég végett. Támaszkodj a fórumok és az ismerősök véleményére. Kérdezz meg más családokat, hogy hová érdemes menni, ahol szívesen fogadják a gyerekes családokat.