Paradicsomleves nyaralásos módra
Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb hagyma
2 evőkanál liszt
1/2 dl olaj
3 dl sűrű, dobozos paradicsomlé (passata) vagy 5 dl házi paradicsomlé
1 teáskanál szárított zeller
2 marék apró kagylótészta
1 kis csokor petrezselyemzöld
só, cukor.
A fölforrósított olajon megfuttatjuk a finomra reszelt hagymát, majd hozzáadjuk a szárított zellert, és elkavarjuk. Beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd azonnal felöntjük a paradicsomlével, és simára kavarjuk. Vízzel tovább hígítjuk tetszés szerint, és fölforraljuk. Amikor fölforrt, beleszórjuk a kagylótésztát, és 5-8 percig hagyjuk főni csendes lángon, amíg a tészta is megfő. Sóval és cukorral ízesítjük tetszés szerint, végül belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet is. Max. 15 perc alatt elkészül a hagyma hámozásával, darabolásával együtt
Virslis, joghurtszószos tészta
Hozzávalók 4 személyre:
2 hagyma
3 cikk fokhagyma
1/2 dl olaj
2 púpozott evőkanál liszt
6-7 nagy evőkanál görög (sűrű) joghurt
1 kis csokor petrezselyemzöld
só, bors, esetleg citromlé
12 szál virsli
25-30 dkg száraztészta.
Meghámozzuk, majd finomra aprítjuk a hagymát és a fokhagymát. Megfonnyasztjuk a fölforrósított olajon, majd rászórjuk a lisztet és elkavarjuk. Felöntjük kb. 3 dl hideg vízzel, és simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot meg a karikára vágott virslit, és jól kiforraljuk. Sóval, borssal, esetleg citromlével ízesítjük, majd megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és az időközben kifőzött tésztával tálaljuk. Ennek sem kell több, mint 15 perc. Ha jól időzítünk, minden nagyjából egyszerre készül el.