Havas piskóta
Hozzávalók piskótához
- 5 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 1 ek. liszt
- 2 ek. kakaó
Hozzávalók a krémhez
- 0,5 l édesített cukrászhab
A díszítéshez
- csokiforgács, vagy cukordíszek
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és az egészet simára keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan, több részletben az előzőleg elkészített masszához forgatjuk. Szép sima tésztát kell kapnunk.
Egy nagyobb tepsibe simítjuk, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. A sütés kb. 8-10 percet vesz igénybe, 180 C-on alsó-felső sütésre beállítva a sütőt. A sütő ajtaját az első 5 percben semmiképpen ne nyissuk ki! Tűpróbával ellenőrizzük.
Eközben a cukrászhabot keményre felverjük.
Miután megsült a piskótánk félretesszük hűlni. Ne legyen tűzforró a tészta, amikor dolgozni kezdünk vele, inkább éppen csak langyos legyen. A piskóta negyedére rákenjük a habot és óvatosan feltekerjük. Kívülről is habbal vonjuk be, ezt a műveletet egy kenőlapáttal a legegyszerűbb elvégezni.
Végül tetszés szerint díszítjük: használhatunk csokiforgácsot, cukorgyöngyöt, de ad íszítésnek igazából a kreativitásunk szabhat csak határt.