Együnk

Hófehér karácsony az asztalon

Karácsonykor ideális esetben odakint minden hófehér, mintha porcukorral hintették volna meg a tájat. Azonban még mi magunk is tehetünk a karácsonyi hangulatért azzal, hogy a terített asztalra egy csodás hófehér desszertet varázsolunk az egész család számára. 

Ez az édesség garantáltan kicsik és nagyok kedvence lesz, ráadásul az elkészítése is egyszerű, pont megfelelő az ünnepekre, amikor amúgy is nagyon sok dolgunk akad.

Havas piskóta

 

Hozzávalók...

 ... a piskótához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 ek. liszt
  • 2 ek. kakaó

 

... a piskótába és a piskótára:

  •  0,5 l édesített cukrászhab

 

... a díszítéshez:

  •  csokiforgács, vagy cukordíszek

 

 

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és az egészet simára keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan, több részletben az előzőleg elkészített masszához forgatjuk. Szép sima tésztát kell kapnunk. 

Egy nagyobb tepsibe simítjuk, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. A sütés kb. 8-10 percet vesz igénybe, 180 C-on alsó-felső sütésre beállítva a sütőt. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütő ajtaját az első 5 percben semmiképpen ne nyissuk ki!

Eközben a cukrászhabot keményre felverjük. Miután megsült a piskótánk félretesszük hűlni. Ne legyen tűzforró a tészta, amikor dolgozni kezdünk vele, inkább éppen csak langyos legyen. A piskóta negyedére rákenjük a habot és óvatosan feltekerjük. 

Kívülről is habbal vonjuk be, ezt a műveletet egy kenőlapáttal a legegyszerűbb elvégezni. Végül tetszés szerint díszítjük. Használhatunk csokiforgácsot, cukorgyöngyöt, vagy éppen azt, amit szeretnénk.