Együnk

Hogyan kerülhet több zöldség a gyerekek tányérjára?

Napi fél kiló zöldség: az ajánlások szerint ennyit kellene megennünk ahhoz, hogy kellőképpen változatos és egészséges legyen az étrendünk. Hogyan gondoskodhatunk róla, hogy valóban el is fogyjon ez a mennyiség, és a gyerekek se húzzák a szájukat?

Ha a boltban vesszük, fél kiló zöldség nem túl sok. Ha viszont naponta el kell fogyasztanunk ennyit, az emberek többsége, bevallottan vagy titkoltan, de megküzd ezzel az egyáltalán nem vállalhatatlan mennyiséggel. A gyerekek többségének is vannak olyan korszakai, amikor alig kerül a tányérjukra a zöldség és a gyümölcs. Mit tehetünk, hogy mégis megszerettessük velük ezeket az egészséges ételeket?

A zöldség nem mumus!

Ha a gyerek már kisebb korától azt látja, hogy a zöldség a mindennapi étkezések része, és mindenki örömmel fogyasztja, kisebb eséllyel alakul ki nála ellenérzés ezzel kapcsolatban. Épp ezért, ha a családban valaki nem szereti a zöldségféléket, legalább a gyerek előtt ne hangoztassa ezt. Legyen ott a zöldség a tányéron, és mindenkinek legyen lehetősége, hogy eldöntse: eszik-e belőle vagy sem. Aki viszont szereti, az mutasson jó példát a gyerekeknek.

Erőltetni sem kell

Ha a lehetőség adott, és a családnak legalább a nagyobbik része rendszeresen fogyaszt zöldséget, akkor nem kell különösebben aggódni amiatt sem, ha a gyerek egy ideig inkább elkerüli ezeket az ételeket. Mindenkinek változik az ízlése, hagyjuk hát, hogy a kicsiké is változzon. Ha rájuk tukmáljuk, vagy ami még rosszabb, kötelezővé tesszük nekik a zöldség fogyasztását, azzal hosszú távon épp leszoktathatjuk őket az egészséges táplálkozásról. Egyszerűen legyen a zöldség egy finom étel, amit választhatunk, ha akarunk – azért, mert épp jólesik.

Kísérletezzünk bátran!

A zöldséges recepteknek se szeri, se száma. Érdemes kísérletezni velük, adott esetben akár a gyerekkel együtt. Minél inkább megmutatjuk a gyerekeknek az alapanyagok sokféleségét és sokoldalúságát, annál jobban beépülnek ezek az élelmiszerek az életükbe. Lehet együtt kertészkedni és elfogyasztani a balkonon termesztett paradicsomot, lehet együtt járni a piacra, de akár együtt főzni is – és persze együtt felfedezni a különleges recepteket. Közben pedig sokat beszélgetni színekről, illatokról, ízekről és vitaminokról. Ha valahol svédasztalról választhatunk, a különleges helyzet is meghozhatja a gyerekek kedvét ahhoz, hogy olyan ételeket is megkóstoljanak, amelyeket korábban elutasítottak.

Zöldség vonzón tálalva

A látvány sem mellékes! Igyekezzünk ínycsiklandó módon tálalni a zöldségféléket. Ez különösen akkor könnyű, ha salátát készítünk vacsorára vagy ebédre, hiszen a tálba tett nyers zöldségfélék azonnal gondoskodnak a színpompáról. A húsvéti asztalon is jól mutatnak a saláták, amelyek amellett, hogy kiváló vendégváró ételek, a gyerekek kedvét is meghozhatják a falatozáshoz. Ha sonkával, tojással, sajttal tesszük laktatóvá őket, könnyű ebédnek, vacsorának is megfelelnek.

Csupa zöldség – réteges húsvéti saláta

Hozzávalók:

Fél fej jégsaláta apróra tépkedve vagy csíkokra vágva

4 paprika felkarikázva

3 szál újhagyma karikákra vágva

6 db főtt tojás megpucolva és karikákra vágva

5 dkg reszelt sajt

10 dkg konzerv zöldborsó

10 dkg húsvéti sonka apróra vágva

1 doboz natúr joghurt

só, bors, zöldfűszerek

Így készül:

Keressünk egy nagyobb, sima falú üvegtálat, amelyben szépen mutatnak majd a rétegek.

Az aljára szórjuk a salátacsíkokat, majd jöhet rá a többi réteg: a paprika, az újhagyma, a tojásszeletek, a sajt, a zöldborsó, és a tetejére a sonka. Ízlés szerint más zöldség, például paradicsom, retek, uborka is kerülhet bele.

A joghurtot keverjük össze a sóval, borssal és a zöldfűszerekkel, és tálalás előtt kanalazzuk rá a salátára az öntetet.