Egy dobozban ezek a finomságok több napig elállnak, és nem kell az utolsó pillanatra hagyni a kekszek elkészítését sem. A tanév első napján pedig nincs más dolgunk, mint elegendő kekszet csomagolni és becsempészni gyermekünk uzsonnája mellé. A gyermekünk és kis barátai is biztosan örömmel fogadják az otthoni finomságot a tanév első napjaiban, talán ezáltal picit könnyebb lesz visszarázódni a mindennapokba is.
Brüsszeli aprócska
Hozzávalók:
5 dl liszt
1 dl cukor
2 cs vaníliáscukor
20 dkg margarin
1 kupaknyi mandulaaroma vagy vanília aroma, de igény szerint az aroma el is hagyható lekvár (1-2 ek.)
az oldalára kristálycukor
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat és az aromát,- amennyiben használunk- összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vajat is.
Gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk a tésztát.
A tésztából 3 db hengert formázunk és kristálycukorban megforgatjuk őket, majd Folpackba csomagoljuk és hűtőben 1-1,5 órát hűtjük.
Hűtés után korongokat vágunk belőle, ha szükséges kicsit ellapogatjuk, a korongok közepébe mélyedést nyomunk, ebbe teszünk a sütésálló lekvárból egy pöttyöt.
Kivajazott, lisztezett tepsibe 175 C-on, kb. 7-8 perc alatt megsütjük.
Tárolódobozban nagyon jól eltartható.
Csokis szivar
Hozzávalók:
17,5 dkg puha vaj
1 dl porcukor
12 dkg darált dió
3 dl liszt
2 ek. tejszín vagy tej
5 dkg tortabevonó
Elkészítés:
A cukrot a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a diót, a lisztet és a tejet vagy tejszínt. Jól elkeverjük.
Tetszés szerinti méretben szivarokat formázunk a tésztából.
Kivajazott, lisztezett sütőlapon kb. 12 perc alatt 180 C-on készre sütjük.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a szivarkák egyik végét belemártogatjuk.
Ebből az adagból kb. 60 db szivar készíthető.