Együnk

Klasszikus újszerűen - Csirkés-quinoás töltött tök

Sokan vagyunk úgy, hogy kerüljük a fölösleges szénhidrátok vagy a nagyon zsíros ételek fogyasztását, ezért próbáljuk úgy átalakítani az ételeinket, hogy klasszikus ízviláguk megmaradjon, de alapanyagaikban kissé modernebb, egészségre nézve pedig jótékony hatásúak legyenek. Ilyen ez a töltött tök is, amit szeretettel ajánlok mindenkinek. 

Csirkés-quinoás töltött tök

 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 zsenge tök vagy cukkini,
  • 40 dkg darált csirkehús
  • 25 dkg párolt quinoa
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 kis darabka zellergumó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás (elhagyható)
  • só, bors
  • 20-25 dkg sajt
  • kevés vaj vagy olaj

 

A tököt alaposan megmossuk, két végét levágjuk, majd hosszában kettéhasítjuk. Magházát kivájjuk, majd megszórjuk sóval és borssal, és üregükkel lefele fordítva félretesszük. A csirkehúshoz adjuk a quinoát, a robotgépben összeaprított vagy lereszelt hagymát, sárgarépát és zellergumót, a zúzott fokhagymát, illetve a tojást (ha használunk), sóval, borssal ízesítjük tetszés szerint, és jól összekavarjuk. A tökcsónakokban eloszlatjuk a húsos masszát, majd a megtöltött tököt vajjal vagy olajjal kikent hőálló edénybe helyezzük. Meglocsoljuk kevés olajjal, vagy pici vajdarabkákat helyezünk mindegyik csónak tetejére, és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 25-30 perc alatt megsütjük. Ekkor kivesszük, a tökökre helyezzük a felszeletelt sajtot, és néhány percre visszatoljuk, hogy a sajt ráolvadjon. Bármilyen friss salátával kínálhatjuk. 

 

Tipp: A tölteléket megsüthetjük fasírtként is akár kevés olajban, akár a sütőben. 

 

Még több szuper receptet itt találsz!