Nálam jól bevált trükk már jó ideje, ha időhiánnyal küzdök, és nem vágyok a panelkonyhában szaunázni, hogy olyan ételt készítek, amit már előző nap félkész állapotba varázsolhatok, és másnapra már csak a munka fele marad. Ha pedig épp erre sincs energia, akkor marad a főzésmentes könnyű nyári étel: rendelünk valamit! ☺ Most pedig nézzünk néhány egyszerű, de finom nyári fogást: kétféle salátát és kétféle pácolt csirkehúst, azt pedig rátok bízom, melyik húst melyik salátával párosítjátok!
Mézes-mustáros csirke
Hozzávalók kb. 4 főre:
kb. 70-80 dkg csirke
2-3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
6 evőkanál méz
3 evőkanál mustár
só
bazsalikom
bors
A csirkét felkockázom, besózom, összekeverem zúzott fokhagymával és apró kockákra vágott vöröshagymával. Egy tetővel zárható műanyag edényben összekeverem a mézet és a mustárt, majd jönnek bele a fűszerek: bors és bazsalikom. Beleteszem a csirkét, jól átforgatom a pácban és éjszakára – de minimum pár órára – a hűtőbe teszem. Másnap már csak a wokba zúdítom a falatkákat és addig sütöm, amíg szépen meg nem karamellizálódik rajta a mézes máz!
Fokhagymás-citromos csirke
Hozzávalók kb. 4 főre:
kb. 7-80 dkg csirke
magos mustár (hagyományos mustárral is helyettesíthető)
1 ek. olívaolaj
0,5 nagy citrom leve
3 gerezd fokhagyma
só
1 lapos tk. bors
3 tk. oregánó
2 tk. bazsalikom
A csirkét vékony szeletekre vágom. Besózom, bedörzsölöm mindkét oldalát mustárral, majd összekeverem a zúzott fokhagymával. A frissen facsart citromlé és olívaolaj keveréke lesz a pác, beleszórom a fűszereket, megforgatom benne a húsokat, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek. Másnap már csak a sütés van hátra, akár serpenyőben, akár minigrillen!
Kókuszkrémes rizssaláta
Hozzávalók:
1 tasak rizs (bármilyen rizs jó, én a gyorsaság kedvéért zacskós Jázmin rizst használtam)
4 evőkanál majonéz (Globus uborkás majonézt használtam)
200 ml Cocomas kókuszkrém (ez helyettesíthető szójajoghurttal vagy kókuszjoghurttal)
1 lapos evőkanál mustár
3-4 db paradicsom
1-2 db paprika
1 nagy fej lilahagyma
1/2 kígyóuborka
bors
petrezselyem
oregánó
Megfőzöm a rizst, eközben a paradicsomot, paprikát, uborkát és hagymát apró kockákra vágom. Összekeverem a tejfölhelyettesítőmet (pl. kókuszkrém) a majonézzel és a mustárral, meghintem egy kis borssal. Ezzel kész a tartáralapunk. Beleöntjük az apróra vágott zöldségeket és a főtt rizst. Nekünk nagy kedvencünk, hiszen egyszerre van salátánk és könnyű köretünk!
Répás-lilahagymás céklasaláta
Hozzávalók:
1 nagy répa
3 közepes cékla
kb. 200 gramm zöld salátaalap (pl. jégsaláta vagy akár zacskós vegyes zöldsaláta)
1 fej lilahagyma
olívaolaj
só
bazsalikom
citromlé
Egy sajtreszelő nagyobbik lyukán lereszelem a répát és céklát (a cékla extrém színe miatt ajánlott eldobható gumikesztyűben végezni a műveletet), a lilahagymát fél cikkekre vágom, hozzáadom a jégsalátát. Mindez besózva áll kicsit, majd egy felespohárnyi olívaolajat összekeverek jó sok bazsalikommal, meglocsolom a salátám, összekeverem, majd egy kis citromlével is megöntözöm!
Még több szuper receptre vágysz? Itt találod!