Lámpavirág, barátfej, buborékfű, pimpó, pipevirág, pampula, papatyi virág, sárvirág, ebtej, vakuló csirke, oroszlánfog – többek között így is nevezik. A virág szárát elszakítva egy csattanó hangot hallunk, innen ered a másik ismert neve: pitypang. A kutyatej elnevezés nem szerencsés, mert a farkas kutyatej egy mérgező tejelő növény, a gyermekláncfű viszont ehető, sőt gyógyító hatású gyomnövény.
A gyermekláncfű levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek magas a kálium tartalma és a bórtartalma is igen jelentős. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj-, epe- és vesebetegségeket illetve az ízületi problémákat. Hatásos még a bőrproblémákra és a cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó.
A sárgálló pitypangokkal találkozhatunk a füves területeken, a kertekben és érdemes tudni, hogy a virágok szinte minden részét fel tudjuk használni!
A gyermekláncfű levelét salátaként ( a pitypang nemesített változatát nevezik ruccolának) fogyaszthatjuk, a gyökeréből készíthetünk teát, ami vízhajtó hatású és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme, alkalmazhatjuk tinktúraként vagy borogatásra, jó reumatikus fájdalmakra, ízületi gyulladások és köszvény kezelésére. A friss virágokból pedig szörpöt vagy szirupot, mézet is készítenek.
Hogyan készítsünk pitypangszörpöt?
A gyerekek is szívesen fognak segíteni, igazán egyszerű a pitypang-szörp készítése!
Két fontos dolgot kell megjegyezni:
- Forgalmas utaktól távol lévő valamint nem permetezett területről szedjük a virágokat!
- Megmosás nélkül szedjük le a sárga szirmokat a zöld részről. Figyeljünk, mert a zöld rész megkeserítheti az italunkat.
A hozzávalók bármely háztartásban megtalálhatóak:
A 2 maréknyi sárga pitypangsziromhoz a következőkre lesz szükségünk:
1 kg kristálycukor
1 db citrom leve
1 l víz
- A pitypangvirághoz adjunk 1 liter hideg vizet és főzzük kicsit, de csak addig míg éppen bugyogni kezd, ekkor vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni egy éjszakáig.
- Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat. Aztán adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet.
- Kis lángon melegítsük, nem szabad forrnia! Ha forrni kezdene, kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk kicsit hűlni. Addig folytassuk a műveletet, amíg szörp állagú nem lesz a főzetünk.
- Amikor kész, még forrón töltsük üvegekbe, a befőttes üvegeket pedig tegyük száraz dunsztba -kihűlésig.
Az eredmény egy kellemesen virágos, kicsit mézízű, aranyló színű finom ital.
Egészségetekre!