Hagyományos szalagos fánk
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 4 tojássárgája
- 3 dl tej
- 7 dkg vaj (nem margarin)
- 13 g ( kb. 1 csapott evőkanál)
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet só
1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálban összekeverjük a tojások sárgáját, a tejet, a sót és a lisztet, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Simára dolgozzuk a tésztát, hozzáadagoljuk az olvasztott vajat, végül sima tésztát dagasztunk belőle.Langyos helyen kelesztjük a tésztát. Amikor szépen megkelt a tésztánk kinyújtjuk, pohárral köröket szaggatunk belőle, majd forró, bő olajban kisütjük.
A sütésnél figyeljünk arra, hogy a sülő fánkokat először fedővel letakarjuk, majd miután megfordítottuk őket, akkor már fedő nélkül süssük készre, így készülnek a szép szalagok.
Tipp: Vaníliás cukorral, lekvárral, vagy olvasztott csokoládéval tálaljuk.
Programajánló:
Ha igazi farsangi hangulatra vágytok, akkor látogassatok el Szentendrére március első hétvégéjén (2-3.) a Farsangfarka Fesztiválra. Maskarások, farsangi fánkok hada, garantált vidámság és fesztivál hangulat várja a látogatókat.